RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Навколо видворення з Росії журналіста "Нової газети" розгорається скандал: перші подробиці

У Басманному суді Москви суддя прийняв рішення про примусове видворення журналіста "Нової газети" Алі Феруза (справжнє ім'я Худобері Нурматов) з Росії в Узбекистан і призначив штраф за порушення перебування в РФ.

Про це повідомляють колеги журналіста.

На суді журналіст видання Олена Костюченко виступила свідком у справі і розповіла про тортури, яким піддавався Феруз в Узбекистані.

У той же час співробітники МВС просили долучити довідку про те, що після відмови в наданні громадянства журналіст не звертався у ФМС і ухиляється від виїзду.

Сам Феруз пояснив, що звернувся за статусом тільки в 2014 році через те, що двома роками раніше втратив паспорт і боявся виходити на вулицю так як проходив реабілітацію після тортур. Також він зазначив, що знаходиться на території Росії легально, і просив врахувати, що його мати, сестра і брат є громадянами РФ.

Після засідання Феруза взяли під варту і відвезли у в'язницю для висланих іноземців. У журналіста є 10 днів, щоб оскаржити рішення суду.

Головний редактор "Нової газети" Дмитро Муратов зазначив, що журналіст народився в Росії, його мати проживає в Алтайському краї і видача його іншій державі за законом неможлива.

"Я не знаю, що треба робити. Ми зверталися навіть в адміністрацію президента, але узбецькі спецслужби, очевидно, могутніше!", - зазначила ще одна колега журналіста Ганна Байдакова.

Як повідомляв "Апостроф", російського журналіста Аркадія Бабченка хочуть засудити за пост про загибель пропагандистів Кремля.