RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Діють, як у підворітті: військовий експерт пояснив, навіщо РФ проводить навчання в окупованому Криму

Нинішня військова активність Росії в окупованому Криму швидше свідчить про бажання підкреслити свою сферу інтересів, ніж про підготовку до чергового військового протистояння з серйозними противниками.

Таку точку зору висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник в колонці на сайті "Новое время".

"Кремль не готовий і не прагне зараз до протистояння з серйозними противниками. Країни Балтії - це війська НАТО. Якщо ж розглядати Україну, то наша армія більш ефективна, ніж було у 2014 році", - вважає політолог.

В цьому контексті він згадує заяву російського експерта Федора Лук'янова про те, що головний посил Росії лежить в тому, щоб просто позначити сферу інтересів, на які претендує Москва.

"Мовляв, "не чіпайте нас, тому що ми такі грізні". Це поведінкова модель пітерської підворіття, до якої так любить звертатися Путін у своїх промовах. Ключова мета - залякати, переконати противника в небезпеці і серйозності своїх намірів", - зазначає експерт, додаючи, що в таку поведінкову логіку вписуються в тому числі навчання "Захід-2017".

"Разом з тим, Росія діє за принципом політичного опортунізму. Тому є всі підстави думати, що під приводом російсько-білоруських навчань дійсно може реалізовуватися сценарій тиску на Мінськ з метою розміщення своїх військових баз на білоруській території", - також зазначає Мельник. На його думку, вчення можуть бути використані, у тому числі, для провокацій щодо країн Балтії, так як через "опортуністичну, безпринципну логіку прийняття політичних рішень в Росії" не можна виключати будь-якого розвитку подій.

Як повідомляв "Апостроф", Польща зробила тривожну заява у зв'язку з військовими навчаннями Захід-2017 в Білорусі.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СвітЕкс-СРСР