RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

На Заході вказали на критичні точки, після яких Путін почав свою агресію проти країн-сусідок

Зростання цін на нафту в 2000-х роках дозволило президенту РФ Володимиру Путіну розгорнути атаку на найближчих сусідів і вступити в боротьбу із Заходом. Свою роль також зіграло ослаблення США і ЄС.

Про це в інтерв'ю з "Апострофом" розповів колишній депутат Європейського парламенту Ганс Свобода.

За його словами, в 90-х роках Росія, після розпаду СРСР, була дуже слабкою, і Захід в цих умовах пішов на розширення Європейського союзу і НАТО. Однак зі зростанням цін на нафту, почалося посилення Росії.

"На основі потужного економічного відновлення в Росії Володимир Путін сказав: "Я не приймаю того, що відбулося протягом останніх десяти років. Я не можу повернути все назад, але принаймні можу зупинити це". Після цього почався конфлікт в Південній Осетії. Проблема Придністров'я тоді вже існувала, але її підкреслили. Ну і далі, звичайно, була Україна", - говорить Свобода.

Ключовими точками змін російської політики були дві відомі промови Путіна в Мюнхені (2007 рік) і в Бухаресті (2008 рік). Саме тоді Росія стала досить сильною, щоб дозволити собі спробу конфронтації з Заходом.

"Також певну роль зіграло перевантаження, яку відчули Сполучені Штати Америки, і які змушені були скоротити або вивести сили з Близького Сходу. Європа стала більш крихкою після розширення", - зазначає колишній євродепутат.

Детальніше про зовнішню політику Росії і проблеми ЄС читайте інтерв'ю екс-депутата Європарламенту від Соціал-демократичної партії Австрії Гансом Свободою: Є спосіб значно поліпшити ситуацію на Донбасі.