RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

Всі новини

Загроза РФ змінити владу у Молдові: експерт назвав два фактори проти

Нещодавно британське видання The Times, посилаючись на джерела в українській розвідці, повідомило, що Кремль планує здійснити військову операцію в Молдові під 9 травня - цього дня в Росії відзначається День перемоги. Цього дня російський президент Володимир Путін може оголосити визнання Росією незалежності сепаратистського Придністров'я. Очікується, що російські спецслужби планують висадку десанту в Тирасполі, а також очікують на організацію заколотів і протестів у Кишиневі з метою захопити владу в Молдові.

Про те, наскільки цей сценарій може бути реалізований, "Апострофу" розповів завідувач сектору досліджень Південного регіону Національного інституту стратегічних досліджень Артем Філіпенко.

За словами експерта, не можна виключати можливості того, що Кремль спробує змінити владу в Молдові на проросійську. Кремль не задоволений наявністю проєвропейського уряду в Молдові, навіть незважаючи на те, що Майя Санду та уряд Молдови виявляють обережність.

"В той же час, я не думаю, що Кремлю вдасться змінити владу у Молдові. По-перше, всередині самої Молдови достатня кількість симпатиків Майї Санду. По-друге, тут грає фактор України, який теж не можна нівелювати, оскільки у разі виникнення загрози та загострення Україна також діятиме адекватно цим загрозам з боку Придністров'я", - заявив Філіпенко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Спецоперація" Кремля в Молдові: наскільки високою є ймовірність нової війни.