RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Перше насіння регіонального сепаратизму: що чекає на росіян у зв'язку з дефіцитом бюджету

Росії було б простіше впоратися з проблемою бюджетного дефіциту, що збільшується, припинивши злочинну війну проти України, оскільки істотно скоротилися б витрати, а там і санкції могли б потроху знімати.

Але, схоже, буде як у відомому анекдоті про подорожчання горілки - тато менше пити не стане, натомість решта членів родини менше їстиме.

Читайте також: Економіка краху: до чого Путін привів російський рубль

"Ми вважаємо більш ймовірним, що частка військових витрат буде переглянута у бік збільшення. Зараз орієнтир, що військові витрати РФ у 2023 році перевищать 30% бюджету", - каже аналітик компанії "Центр біржових технологій" Максим Орищак.

А це неминуче призведе до урізання інших витрат, у тому числі, на соціальні програми, що буде особливо болісно на тлі економічної ситуації, що погіршується, збільшення цін на продукти харчування та медикаменти, зростання безробіття (рівень прихованого безробіття в РФ вже досяг 13%).

Тому не виключено, що в Росії холодильник зможе нарешті перемогти телевізор.

Крім того, подорожчання продуктів харчування на тлі незмінних соцвиплат, особливо в регіонах з тяжкими кліматичними умовами, може призвести до тяжких соціальних наслідків, вважає колишній член Ради Національного банку України Віталій Шапран.

"Я сказав би, що соціальні проблеми регіонів - це перші паростки регіонального сепаратизму", - зазначив економіст.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа" " Росія-дірява: що зробили санкції з путінською економікою "