RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

​"Вибори" пройшли, рубль можна відпускати: коли чекати девальвації "дерев’яного" в Росії

Російський рубль найближчим часом може значно ослабнути. Тепер, коли "вибори" закінчилися, мети стримувати девальвацію рубля для російської влади більше немає.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Читайте також: Бити чи не бити: що робити Україні з російськими НПЗ

До так званих "виборів" президента, які проводилися в Росії з 15 по 17 березня, і на яких з результатом у 87% голосів переміг Володимир Путін, валютний курс в РФ тримали всіма силами, щоб він не став вище 100 рублів за долар. Тепер, коли "вибори" закінчилися, мети стримувати девальвацію рубля для російської влади більше немає.

Втім, це не означає, що рубль одразу обвалиться.

"Не можна сказати, що курс рубля надто завищений. Він більш-менш відображає реальність речей", - сказав у коментарі "Апострофу" засновник інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак. За його словами, з точки зору макроекономіки, на сьогодні передумов для суттєвої девальвації рубля немає.

Тим не менш, є низка факторів, які можуть змінити ситуацію.

"Є проблеми, пов'язані з енергетичним сектором – НПЗ (які зазнають атак українських БПЛА – "Апостроф"), є велика потреба у паливі для військового сектору та посівної, - розповідає виданню фінансовий аналітик Андрій Шевчишин. - Крім того, ЄС збирається заблокувати поставки сільськогосподарських товарів з Росії та Білорусі. Ми бачимо, що Казахстан, Саудівська Аравія, інші країни все більше відмовляють російським імпортерам та експортерам у проведенні операцій. І це все чинитиме тиск на платіжний баланс. Не кажучи вже про поточні доходи, які дійсно знизилися".

На думку експерта CASE Україна Володимира Дубровського, ситуація з рублем багато в чому залежатиме від дій колективного Заходу. "Якщо жодних заходів (щодо посилення санкцій проти Росії) вжито не буде, особливих умов для девальвації рубля немає", - сказав експерт "Апострофу".

З іншого боку, якщо наші союзники посилюватимуть обмежувальні заходи щодо Росії і, насамперед, її енергетичного сектора, девальвація рубля виглядає як неминуча: "Інтуїтивно, йому доведеться впасти, принаймні, у півтора рази".

Якщо виходити з того, що поточний курс становить 90-95 рублів за долар, його зростання в півтора рази дає нам близько 140 рублів.

Крім того, треба враховувати і те, що російська економіка керується в ручному режимі, і грошово-валютна політика тут не є винятком. Країні-агресорці найближчим часом знадобляться колосальні кошти, і знайти їх буде дуже складно в умовах падіння доходів від експорту вуглеводнів. І в такій ситуації девальвація стане найпростішим способом вирішити цю проблему.

"У такій строго керованій економіці рішення може бути спущено зверху, і, відповідно, курс буде змінено до того рівня, який необхідний для того, щоб вирівняти бюджетні надходження, виходячи з поточної ситуації , - пояснює Андрій Шевчишин. - Дуже висока ймовірність руху убік 100 (рублів за долар) і навіть перевищення цього рівня. Але коли це станеться в умовах жорсткого регулювання, сказати важко".

Читайте повний текст матеріалу: Курс на вільне плавання: що робитиме Кремль з рублем

  • Вас також може зацікавити:

Голосують під радянські пісні: журналіст з Херсона про "вибори" окупантів на півдні України

За що йти голосувати? У Росії незадоволені "виборами" Путіна

Що чекає на Росію у разі перемоги Путіна: п’ять основних сценаріїв