Лайм

Баклажанна ікра по-бесарабськи — рецепт від шеф-кухаря

Спробуйте, це дуже смачно!

Спробуйте приготувати ікру з синеньких по-бесарабськи від шефа з Одеси Андрія Величка. Секрет його рецепту в тому, що перед приготуванням баклажани обпалюються на вогні. Завдяки цьому баклажана ікра має неперевершену текстуру та палітру смаків.

Рецептом приготування шеф-кухар поділився на власній сторінці в Insttagram.

Читайте також: Ікра з синеньких по-одеськи - рецепт бабусі Савви Лібкіна.

Для приготування ікри крім баклажанів знадобляться помідори, болгарський перець і часник.

За словами шефа, найважливіше в цьому рецепті — це запекти баклажани, адже тут важливо саме "спалити" їх. Можна використовувати газову конфорку, духовку або сковороду-гриль. Однак найкраще це зробити на мангалі - аромат підгорілих баклажанів зробить цю ікру найсмачнішою.

"На півдні Бесарабії, звідки я родом, цієї пори року готують сиру баклажанну ікру. В чому її особливість? Баклажани запікають, а от усі інші інгредієнти мають бути сирими. І заправляють таку ікру домашньою духмяною олією та оцтом з ароматними травами", - розповів Андрій Величко.

Важливо: коли баклажани будуть готові, накрийте їх, щоб трохи охолонули, а чистити не потрібно: просто столовою ложкою треба зіскребти запечену середину баклажана. Далі слід нарубати її ножем до майже однорідної маси й відкинути на сито, щоб стікав сік.

Читайте також: Мариновані помідори з часником "Під снігом" - цей рецепт проситимуть усі.

Інгредієнти

  • Баклажан - 5 шт.
  • Томати - 2 шт.
  • Перець болгарський червоний - 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Часник, зубчики - 3 шт.
  • Оцет винний - 30 мл
  • Олія соняшникова - 60 мл
  • Зелень - за смаком
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Петрушка, гілочка - за смаком

Баклажани запікаємо, даємо охолонути й відчищаємо м'якоть від шкірки. Рубаємо м'якоть баклажанів ножем до майже однорідної маси й відкидаємо на сито, щоб стікав сік.

Помідори натираємо на тертку: розрізаємо помідор на 4 частини й тремо на тертці. Шкірку не знімаємо, тоді вона залишиться у вас у руках. Натерту помідорну м’якоть відправляємо на сито до баклажанів, щоб з них стікав сік.

Нарізаємо дрібними кубиками солодкий перець і цибулю. Часник і петрушку подрібнюємо ножем.

Читайте також: Аджика з яблуками без оцту на зиму: її ніжний смак не залишить байдужими нікого.

Збираємо всі інгредієнти в ікру - до баклажанів з помідорами додаємо решту овочів. Доводимо до смаку сіллю та перцем і перемішуємо. Заправляємо соняшниковою олією, оцтом і знову перемішуємо.

Порада від шефа

Після приготування ікру із синеньких слід поставити на кілька годин у холодильник. Так усі інгредієнти "подружаться", смак вирівняється.

Цікаві новини для вас:

  1. Аджика з буряком на зиму: спробуйте - і будете готувати тільки її.
  2. Соус сацебелі на зиму: як приготувати "родзинку" грузинської кухні.
  3. Хіт сезону: як приготувати в'ялені помідори в духовці.

Новини партнерів

Читайте також

Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги

Часниковий хліб, на запах якого прибіжать сусіди: простий рецепт до вечері

Фудблогерка розповіла, як приготувати ніжний і ароматний часниковий хліб з сиром і травами

Знамениті лимонні панкейки із газети New York Times - рецепт, який став легендою

Фудекспертка Світлана Левицька розповіла, як приготувати знамениті лимонні панкейки з рікотою за рецептом з газети New York Times