Алича – це дика слива, яка починає плодоносити вже наприкінці червня, а у липні настає її золотий урожайний час: можна скуштувати безліч сортів аличі — від жовто-медової до темно-червоної. Плоди аличі містять велику кількість різноманітних вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів, що позитивно впливають на імунітет та захищають організм від хвороб. Однак часто буває, що цей корисний фрукт незаслужено обминають, обираючи продукти для вітамінних заготівель на зиму. А дарма — з аличі виходить надзвичайно смачне і ароматне варення, яке не поступається смаком і користю абрикосам, персикам та сливам.
Власним рецептом приготування варення з аличі поділився відомий український ресторатор Євген Клопотенко.
Читайте також: Що приготувати з порічок, але не варення: рецепти смачних соусів до м’яса.
"У мене з’явилося відчуття, що ми якось колективно недооцінюємо аличу. На магазинних ятках вона поступається персикам, нектаринам, абрикосам і сливам, варення з неї готується рідко, а обʼєктивних причин на те жодних. Соковиті плоди аличі мають приємний кисло-солодкий смак, а колір у варенні виглядає так розкішно, що ховати банки з ним кудись просто гріх! Тому виправляймо цю несправедливість: час і сезон готувати варення з аличі настали", - зауважує Клопотенко.
Для приготування варення краще обирати жовту аличу — вона зазвичай солодша за темну. Також треба звертати увагу на те, щоб усі плоди були цілі і без пошкоджень.
"Це варення виходить не дуже густим, так і має бути. Однак, якщо ви хочете густіше, варіть його довше, щоб рідина випарувалася, а цукор більше закарамелізувався", - додає кулінар.
Інгредієнти
(вихід варення — 4 банки по 0,5 л)
- 2 кг жовтої аличі
- 1 кг цукру
- 400 мл води
Читайте також: Натуральні цукерки для дітей: як приготувати смачну і корисну пастилу з фруктів.
Покроковий рецепт
1. Вимийте 2 кг аличі та дістаньте з неї кісточки. Чистити шкірку не потрібно.
2. Окремо зваріть сироп, змішавши в чималій каструлі 1 кг цукру та 400 мл води. Варіть його 5 хв.
3. Додайте в сироп аличу та варіть на невеликому вогні 40 хвилин. Якщо хочете густіше, варіть іще 10-20 хвилин до бажаної консистенції.
4. Простерилізуйте банки та кришки, розкладіть по них варення та закрутіть.
- Раніше ми розповідали, як заготувати на зиму вишню у власному соці.
- Читайте також, як приготувати лимонад вдома: 5 рецептів напою, що врятує в спеку.