RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чому ФОПам хочуть заборонити витрачати зароблені гроші

Нацбанк наполягає, що зміни мають уточнюючий характер

Нацбанк наполягає, що зміни мають уточнюючий характер Фото: pixabay.com

Національний банк України (НБУ) заборонив підприємцям- "спрощенцям" використовувати кошти, що надходять на їхні бізнес-рахунки, на особисті потреби. Однак практично відразу Нацбанк скасував цю заборону через ажіотаж, що виник внаслідок такого рішення. При цьому регулятор наполягає, що ця вимога діяла і раніше, а прийнята в кінці 2019 року постанова лише більш чітко її оформила. "Апостроф" розбирався в тонкощах ведення бізнесу по-українськи.

У кінці грудня 2019 року Національний банк України (НБУ) прийняв постанову, якою заборонив фізичним особам-підприємцям (ФОП) використовувати кошти, зараховані на їхні банківські бізнес-рахунки, для потреб, які не пов'язані з підприємницькою діяльністю.

Власне, мова йде про абзац, внесений у раніше прийняту постанову регулятора: "За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов'язаних з особистими потребами".

У новій постанові також уточнюється, що після сплати ФОПом всіх передбачених податків і зборів з бізнес-рахунуку можна перераховувати кошти на інші рахунки цієї фізичної особи, і тоді вони вже можуть використовуватися, як заманеться.

Жити по-новому

Ця норма не стала "громом серед ясного неба" - влітку 2019 року Нацбанк запропонував її для обговорення і вже тоді заявляв, що вона має суто технічний, уточнюючий характер.

Проте, нововведення викликало ажіотаж серед підприємців.

Співрозмовник "Апострофа", який є ФОПом третьої групи, розповів, що дотепер досить активно використовував свій бізнес-рахунок для здійснення найрізноманітніших витрат, зокрема особистих. "Я купував хліб, інші продукти. Навіть за кордоном розраховувався. І як тепер?" – скаржиться він.

Ще один співрозмовник "Апострофа" з числа ФОПів, який побажав не називати своє ім'я, зазначив, що будучи фізичною особою-підприємцем, він і раніше переказував частину коштів зі свого ФОПівського рахунку на іншу банківську картку. "Думаю, для мене мало що зміниться", - сказав він. При цьому підприємець зізнався, що йому далеко не все зрозуміло в цій ситуації, і він не виключає, що все ж зіткнеться з деякими труднощами.

Є також інші питання, пов'язані з постановою Нацбанку, і їх чимало.

Будинок Національного банку УкраїниФото: flickr.com

Наприклад, як точно визначити, чи є та чи інша банківська операція бізнес-транзакцією чи витратами особистого характеру, підкреслює в розмові з "Апострофом" фінансовий експерт, який попросив не розкривати його особистість. "Як це буде відслідковуватися, хто буде відслідковувати?" – наголошує він.

При цьому, з його слів, за використання таких рахунків, що називається, не за призначенням, досі не карали, а тому важливо зрозуміти, чи будуть тепер санкції: "Чи буде це вважатися порушенням правил ведення підприємницької діяльності та, як наслідок, чи буде позбавлення пільг, передбачених спрощеною системою оподаткування? За ідеєю, використовувати (для особистих потреб) не можна. Але, якщо продовжуєш використовувати, то що?".

Співрозмовник "Апострофа" також звернув увагу на те, що кошти, які надходять на бізнес-рахунок ФОПа, є особистими коштами цієї фізичної особи, незалежного від того, чи є він підприємцем. Тобто це - його особисті кошти, і, теоретично, він може ними розпоряджатися на власний розсуд.

"І можливість переказувати кошти з цього рахунку на інші - якраз це і підтверджує, - сказав він. - Хіба що мається на увазі, що цей ФОП-рахунок податкова може контролювати, що називається, від і до. Тоді як прямого доступу до рахунків фізичних осіб фіскали не мають".

Під пильним контролем

Дійсно, податкові органи в Україні не мають доступу до особистих рахунків громадян, принаймні, він значною мірою утруднений.

"В інших країнах, якщо я підприємець, то всі мої рахунки можуть бути використані для бізнесу, а тому нема різниці (в плані їх моніторингу)", - розповіла "Апострофу" консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська.

І визначити, яка транзакція пов'язана з підприємництвом, а яка - з особистими потребами, - досить складно.

"Я можу купити ковбасу для промо-акції. Але ковбасу можна купити і додому, і ніхто не буде знати напевно, з якою саме метою вона була куплена", - говорить Олександра Томашевська.

Експерт зазначила, що заборон на проведення будь-яких платежів із бізнес-рахунків ФОПів не передбачено, так само як і штрафів. "Адже це не податкова", - пояснила вона, додавши, що це ж стосується і норми про те, що переказ на інший рахунок можливий тільки після сплати всіх зборів, так як банки не контролюють процес сплати податків.

Однак банк, у принципі, може відмовити в проведенні тієї чи іншої транзакції, якщо буде очевидно, що мова не йде про підприємницьку діяльність.

На думку Томашевської, розпорядження коштами на рахунках є відповідальністю самого підприємця. Навіть після введення згаданої заборони він може продовжувати використовувати свій бізнес-рахунок для особистих витрат. Питання тільки в тому, наскільки це доцільно. Як уже було зазначено вище, на відміну від особистих рахунків бізнес-рахунок ФОПа цілком доступний для податкового інспектора. І якщо у нього виникнуть будь-які підозри у зв'язку з тими чи іншими витратами, у підприємця можуть виникнути проблеми. Зрозуміло, що ніхто не буде пильно вивчати купівлю буханки хліба або ковбаси. Але якщо раптом з'ясується, що через бізнес-рахунок пройшла закупівля великої партії бензину, це відразу ж приверне увагу фіскалів, так як робота на єдиному податку не передбачає торгівлю підакцизних товарів. У цьому випадку горе-бізнесмену загрожує поглиблена перевірка, яка може призвести до позбавлення права працювати за спрощеною системою, і навіть судовий розгляд.

Робота на єдиному податку не передбачає торгівлю підакцизних товарівФото: unian

Черговий "бій із тінню"

ФОПи вже почали стикатися з проблемами, пов'язаними з їхніми бізнес-рахунками. Так, один зі "спрощенців"-підприємців поділився досвідом спілкування зі своїм банком. За його словами, перевести гроші з ФОП-рахунку можна лише після сплати податків і зборів із конкретної суми, що надійшла на цей рахунок. Як відомо, "спрощенці" зазвичай сплачують податки один раз на квартал. Відповідно, якщо продовжувати таку практику, то зароблені в кінці грудня - початку січня кошти ФОП зможе отримати тільки в квітні. Альтернативний варіант - сплатити податки відразу.

У зв'язку з ажіотажем Нацбанк виступив із роз'ясненнями щодо ситуації, пов'язаної з використанням ФОП-рахунків. У принципі, регулятор узагальнив ту інформацію, яка в тій чи іншій формі вже озвучувалася, зокрема, увійшла в даний матеріал.

"ФОПи мають право після сплати податків і зборів отримати чистий дохід - як готівкою, так і перерахувати цей дохід на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб... Гроші з рахунку ФОПа на рахунок для власних потреб перераховуються після підтвердження сплати податків і зборів або відсутності заборгованості по них", - йдеться в офіційному роз'ясненні НБУ.

У Нацбанку підкреслили, що впорядкування операцій ФОП сприятиме мінімізації ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, зниження проявів тіньової економіки і розвитку безготівкових розрахунків.

Які санкції?

Нацбанк у своєму роз'ясненні відповів і на це питання: "Контроль за сплатою податків і зборів та застосування передбачених законом штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення податкового законодавства покладено на контролюючі органи".

Тобто штрафні санкції передбачені за порушення податкового законодавства, а не використання власне банківських рахунків.

Помилочка вийшла

Але одним лише роз'ясненням справа не обійшлася. 16 січня глава НБУ Яків Смолій заявив, що регулятор призупиняє дію скандальної норми: "Ми її припиняємо, тому що цей коментар стосується податкової служби".

Цього ж дня інформація про скасування норми з'явилася на сайті Національного банку.

"Прислухавшись до думки банків і їхніх клієнтів, Національний банк скасував цю норму, щоб виключити маніпуляції і можливі перешкоди для діяльності підприємців", - йдеться в повідомленні.

Утім, НБУ не збирається відмовлятися від ідеї обмежити використання коштів ФОП-рахунків - найближчим часом регулятор має намір опрацювати це питання разом із податковою службою. Тому розслаблятися підприємцям не варто.

Читайте також

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними

Дефолт як подарунок Путіну: чи виживе Росія як держава

РФ очікує кризу, яку можна буде порівнювати з економічною катастрофою часів розпаду СРСР

Механізми для залучення грошей не сподобаються українцям, але без цього ми не переможемо - економіст Олег Пендзин

Економіст Олег Пендзин розповідає, де держава може взяти кошти на новий мобресурс 450-500 тисяч осіб