RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дизель-шоу триває: яких цін на бензин і автогаз чекати українцям

Оптові ціни на нафтопродукти вже виросли

Оптові ціни на нафтопродукти вже виросли Фото: Getty Images

Світові ціни на нафту після обвалу в квітні відскочили до докарантинних показників і станом на початок червня еталонна марка Brent продається за ціною близько 40 доларів/барель. Нафтові котирування тягнуть за собою ціни на нафтопродукти, проте в українському роздробі бензин і дизельне паливо поки не подорожчали. "Апостроф" з'ясовував, яких цін автомобілістам чекати влітку.

Роздрібні ціни на бензин і дизельне паливо в Україні протягом травня залишалися стабільними, і така ситуація зберігається в першу декаду червня. На сьогодні середня ціна бензину А-95 в Україні на автозаправках становить близько 22 гривень/літр, дизпалива - 21,3 гривні/літр.

Однак на ринку скрапленого газу ситуація інша. Як раніше писав "Апостроф", до кінця квітня ціна автогазу в роздробі впала в середньому до 8,5 гривень/літр, і цей показник, як і прогнозували експерти, став тим "дном", від якого котирування, рано чи пізно, повинні були відштовхнутися.

Насправді, на початку травня ціни на скраплений газ навіть дещо знизилися в межах 20-25 копійок на літрі. Однак з середини минулого місяця вони пішли в ріст, і станом на кінець першої декади червня в середньому цей вид палива на АЗС коштує 10,6 гривень/літр.

"Роздрібний ринок скрапленого газу швидше реагував на кризу у світі, зокрема, в галузі, тобто на здешевлення ресурсу на зовнішніх ринках. Бензин і дизпаливо такого не демонстрували, за винятком оптових і дрібнооптових цін", - розповів "Апострофу" аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

Він зазначив, що котирування скрапленого газу на кордоні України опускалося майже до 100 доларів/тонна, але потім воно подолало рубіж в 300 доларів і зараз йде до 400 доларів/тонна.

При цьому, на внутрішньому ринку ціни автогазу випереджали підвищення зовнішніх котирувань і іноді провокували зростання котирувань на кордоні.

"За останні 30 днів оптова вартість скрапленого газу зросла майже вдвічі", - констатує керівник спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев. У коментарі "Апострофу" він зазначив, що ціни також реагують на скорочення пропозиції з боку постачальників - казахстанських, російських і внутрішніх, що пов'язано з плановими ремонтами заводів і пожвавленням попиту після ослаблення карантину.

"Ці тенденції в опті вже відбилися на роздрібному сегменті ринку скрапленого газу, де за кілька тижнів ми бачимо зростання приблизно на 2 гривні (на літрі), при цьому зростання триває", - сказав фахівець.

Дизель-шоу триває

З бензином і дизпаливом, як уже було зазначено вище, все трохи інакше. Котирування на ці нафтопродукти також ростуть, що обумовлено подорожчанням нафти на світових ринках. Нагадаємо, у квітні вперше в історії нафтові котирування стали негативними. І, незважаючи на те, що такі показники не були, власне, ціною нафти, її реальна вартість значно просіла.

На початку травня нафта ще торгувалася (в залежності від марки) за цінами від 20 до 25 доларів/барель, однак до кінця місяця котирування перевалили за 30 доларів/барель, а на початку червня північноморська Brent коштувала вже 40 доларів/барель. Цілком очевидно, що це викликано рішенням ОПЕК+ про скорочення нафтовидобутку. Крім того, позначається пожвавлення ділової активності в зв'язку з ослабленням карантинних обмежень у багатьох країнах світу.

Хоча, треба визнати, зростання виявилося занадто стрімким.

"Ніхто не очікував такого різкого відновлення", - сказав у розмові з виданням директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"В результаті зростання світових котирувань нафти і, як наслідок, нафтопродуктів, за останній місяць оптові ціни на бензин і дизельне паливо в Україні зросли на 15-20%", - розповів Геннадій Рябцев.

Фото: Getty images

Але на роздрібних цінах це подорожчання поки не позначається.

"Роздріб поки має запас міцності ще з періоду, коли котирування були на "дні", - пояснив Олександр Сіренко.

Геннадій Рябцев погоджується. За його словами, запаси, які були зроблені раніше, дозволяють зараз згладжувати цінові коливання: "Ці запаси були зроблені через те, що ціна була низькою, і компанії намагалися придбати палива якомога більше, не дивлячись на падіння попиту, при цьому по дизпаливо закупівлі були навіть більші, ніж у минулому році".

Стабільний бензин

А це означає, що найближчим часом роздрібні ціни на бензин і дизель не зростатимуть.

"Будемо, звичайно, дивитися, але мені здається, що зараз немає передумов (для підвищення цін на бензин у роздробі), навіть, якщо котирування нафти дійдуть до 45 доларів/барель, тому що у мереж залишається хороший запас міцності, і я думаю, що червень пройде при стабільності", - каже Сергій Куюн.

Олександр Сіренко також вважає, що найближчим часом бензин і дизпаливо дорожчати не повинні: "Було б логічно зберегти поточні ціни - вже якщо вони не впали (коли котирування йшли вниз), то поки немає передумов і до подорожчання".

Крім того, за словами експерта, нафтові котирування можуть знову знизитися, а це неминуче потягне вниз і ціни на нафтопродукти.

Виключати такий варіант дійсно не можна, враховуючи майбутню економічну кризу у багатьох країнах, включаючи США.

Геннадій Рябцев не на стільки оптимістичний. За його словами, ринок зараз перебуває в очікуванні того, хто "першим змінить таблички на стелах", а за ним уже будуть підтягуватися всі інші.

"Але зростання не буде великим - по кілька десятків копійок на тиждень, тобто, за два-три тижні гривня набереться", - підкреслив Геннадій Рябцев.

За словами експерта, багато що залежатиме від поведінки мереж автозаправок, які контролює група "Приват" (більше десятка брендів), оскільки саме вони визначають нижню межу роздрібних цін (крім неофіційних продавців).

"А "Приват", зазвичай, підвищує ціну або на 50 копійок, або на 1 гривню", - сказав фахівець.

Тисни на газ!

Таким чином, ціни на бензин і дизельне паливо в червні можуть залишитися на нинішньому рівні, або підвищитися на 1 гривню на літрі. Якщо зараз, нагадаємо, бензин А-95 коштує близько 22 гривень/літр, до кінця місяця підвищення може скласти близько 23 гривень/літр (Геннадій Рябцев не виключає коридор до 24 гривень/літр).

Фото: УНІАН

Що стосується автогазу, то всі опитані "Апострофом" експерти прогнозують його подальше подорожчання.

За словами Олександра Сіренка, зараз роздрібні ціни наздоганяють оптові котирування: "Ще кілька днів тому газ на автозаправці можна було купити дешевше, ніж була ціна великого опту". Коли роздріб вирівняється з оптом, ціни, по ідеї, повинні стабілізуватися.

"Ціна автогазу виросте до співвідношення з бензином 50-55%", - говорить Геннадій Рябцев.

Тобто якщо в кінці червня ми очікуємо роздрібну ціну бензину А-95 на рівні 23 гривень/літр, то ціна скрапленого газу повинна скласти 11,5-12,6 гривень/літр.

Зараз, нагадаємо, середня ціна автогазу - 10,5 гривень/літр.

Сергій Куюн, в свою чергу, зазначає, що подорожчання зрідженого газу складе 1-1,5 гривні на літрі. Тобто, мова йде про порівнянні значення.

Але це найближча перспектива, а що далі?

Експерти ринку нафтопродуктів традиційно не роблять довгострокових прогнозів, адже кінцеві ціни залежать від багатьох факторів.

Перший з них - нафтові котирування.

"Минуло три місяці, і ціна нафти пірнула від 45 доларів до 15 доларів, а потім знову зросла до 40 доларів/барель, тому в таких умовах щось прогнозувати просто неможливо", - заявив Сергій Куюн.

Крім того, потрібно враховувати такі фактори як наявність або відсутність необхідного ресурсу, а також курс гривні до долара - адже значну частину нафтопродуктів Україна закуповує за кордоном. А ці моменти прорахувати наперед не можна. Тому, як то кажуть, будемо спостерігати.

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними