RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скільки українцям доведеться платити за опалення та інші послуги ЖКГ восени

Фото: УНІАН

Українців, вірогідно, чекає приємний сюрприз - уряд всерйоз розглядає можливість знизити тарифи на опалення в майбутньому осінньо-зимовому сезоні. Журналіст "Апострофа" Віктор Авдієнко з'ясовував, чи подешевшають інші житлово-комунальні послуги, а також до чого тут вибори.

Тарифи на опалення в Україні можуть знизитися. Про це днями заявив міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, головна причина, через яку це може статися, - безпрецедентне зниження цін газ, який у собівартості теплової енергії становить близько 80%.

"Зараз ринкова ціна на газ нижче, ніж передбачена в тарифі на опалення. Без його перегляду люди будуть платити стільки ж або дорожче. А якщо переглянути, тарифи на опалення вдасться знизити", - сказав Марченко.

Є заділ

Тарифи на опалення переглядаються раз на рік - безпосередньо перед початком опалювального сезону. Відповідно, вже восени можна очікувати, що уряд дійсно піде на зниження цін на теплову енергію.

Слід зазначити, що на опалення припадає левова частка витрат домогосподарств із оплати житлово-комунальних послуг. При цьому платимо ми за тепло лише протягом п'яти-шести місяців з 12-ти, і в цей період приблизно половина всієї суми, що йде на оплату "комуналки" якраз і становить опалення.

Експерти, опитані "Апострофом" переконані, що можливість для зниження тарифів є.

"Не всі тарифи на тепло переглянули у зв'язку з більш низькими цінами на газ, так що заділ для перегляду вниз є. Те саме стосується гарячої води", - сказав у розмові з виданням старший аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква.

За словами експерта з питань житлово-комунального господарства Сергія Дяченко, ціни на газ дійсно значно знизилися, причому, якщо відштовхуватися від цін в Європі, у нашій країні вони мали б зменшитися ще більше, ніж вони реально впали, зазначив він у коментарі "Апострофу". Крім того, додав він, досить великі запаси газу залишилися в сховищах після попереднього опалювального сезону.

Дійсно, за даними НАК "Нафтогаз України", станом на початок квітня 2020 року в підземних сховищах знаходилося більш як 15,8 мільярди кубометрів газу, що майже на 45% більше, ніж за рік до цього. Більш того, запаси палива після останнього опалювального сезону були найбільш значними за останні 30 років.

Не секрет, що цьому сприяла тепла зима. Крім цього, "Нафтогаз" закупив газ із запасом на випадок перебоїв через відсутність на той час домовленостей із Росією про транзит газу в Європу. Колишній транзитний контракт закінчився в грудні 2019 року, але сторонам вдалося досягти нової домовленості - нинішній контракт підписано на п'ять років із можливістю його продовження.

Незважаючи на те, що в минулому році газ купувався за нижчими цінами, ніж раніше, з того часу паливо подешевшало ще більше. Проте, цей ресурс також потрібно реалізовувати, що мало-помалу і робить "Нафтогаз", знижуючи при цьому ціни, як для побутових, так і для промислових споживачів.

Фото: УНІАН

"Зараз дійсно є можливість знизити ціни на тепло, і я сподіваюся, що так і буде", - говорить Сергій Дяченко. За його словами, це саме стосується і гарячого водопостачання. "Технологія виробництва та сама - в рамках єдиного технологічного циклу проводиться гаряча вода і гріється теплоносій (найчастіше та ж вода) для систем опалення", - пояснив експерт.

Фактор виборів

Глава Асоціації професійних управителів нерухомістю України Андрій Никончук поділяє думку про те, що в уряду є всі підстави для зниження тарифів на опалення і гаряче водопостачання через здешевлення газової складової. "Але є багато інших факторів (тарифоутворення) - протяжність мереж, їх технічний стан, витрати на заробітну плату (розміри мінімальної і середньої зарплати в Україні зросли з минулого опалювального сезону, - "Апостроф")", - заявив експерт виданню.

Водночас тарифи розраховуються за незрозумілою методикою, багато теплопостачальних компаній (теплокомуненерго, ТКЕ) не поспішають переглядати ціни, хоча, по ідеї, повинні були це зробити в сторону зменшення ще в минулому опалювальному сезоні, оскільки вже тоді ціни на газ впали.

За словами Андрія Никончука, тарифи розраховуються не одним помахом, на це потрібен, як мінімум місяць. При цьому, вважає він, для розрахунків повинна бути створена єдина проста формула, яку зможуть використовувати всі ліцензіати. "Повинен бути набір показників, який дозволить автоматично вираховувати тариф. А вони (уряд) рахують по-старому, як на рахівниці", - підкреслив фахівець.

Однак не всі вважають зниження тарифів на опалення і гарячу воду гарною ідеєю.

"Підприємствам потрібні оборотні та інвестиційні кошти для модернізації мереж, які зношені на дві третини, через що втрати тепла досягають до 50%, - заявила виданню координатор житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяна Бойко. - Мова не йде про те, щоб все це закладати в тариф, але підприємство повинно мати можливість залучити інвестиції (кредити) і повернути їх з відсотками".

Що стосується гарячого водопостачання, то, за її словами, тут все ще складніше, тому що в багатьох містах виробництво гарячої води збитково.

Фото: УНІАН

Однак, вважає Тетяна Бойко, цілком ймовірно, що влада піде на зниження тарифів, так як на осінь призначені вибори до місцевих органів влади, і такий крок повинен бути прихильно сприйнятий електоратом.

"Але популізм лише створить проблеми в середньостроковій і довгостроковій перспективі", - сказала вона.

Ніщо не вічне

Газ, гаряче водопостачання, опалення - саме ці послуги ЖКГ можуть стати більш доступними за ціною вже цієї осені. Чого не можна сказати про холодне водопостачання та електроенергію.

Холодна вода, останнім часом якраз, навпаки, все більше дорожчає.

"Тут інший технологічний цикл (на відміну від гарячого водопостачання). У вартості холодної води основний фактор - електроенергія", - зазначив Сергій Дяченко.

А з електрикою зараз в Україні все складно. Ще зовсім нещодавно більше половини всієї електроенергії в країні вироблялося на атомних електростанціях, і, зауважимо, така електроенергія істотно дешевше, ніж та, що виробляється на теплових і, особливо, сонячних електростанціях. Але останнім часом через економічний спад утворився надлишок базової потужності, яка забезпечується якраз АЕС. У результаті, частка дорожчої енергії, виробленої теплоелектростанціями і об'єктами "альтернативної" енергетики, зросла. Влада обіцяє не підвищувати вартість електроенергії для населення, але розраховувати на зниження енерготарифів теж не варто.

Також важливо розуміти, що ціни на газ не будуть низькими завжди. Як раніше писав "Апостроф", сезонне зростання цін можливе вже напередодні зими. І, навіть, якщо повноцінний ринок газу для населення не запрацює найближчим часом, влада не зможе довго утримувати тарифи на дуже низькому рівні. А це означає, що, цілком можливо, через якийсь час ціни на послуги ЖКГ повернуться до колишнього рівня або навіть зростуть ще більше.

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі