Чимало господинь збирають за різдвяним столом усю родину, тому страви мають бути смачними та різноманітними – щоб догодити кожному. І якщо ви вже вирішили, що будете запікати рибу із зеленню, приготуйте також один або кілька салатів. theLime підібрав для вас кілька варіантів без м'яса та майонезу.
Салат із баклажана, солодкого перцю та томатів
Інгредієнти: баклажан (2-3 шт.), солодкий перець (2-3 шт.), помідор (3-4 шт.), цибуля-шалот або червона цибуля (1 шт.), кінза, петрушка, кріп, сіль, перець, оливкова олія (1-2 ст. л.).
Приготування:
Овочі та зелень промиваємо під проточною водою, викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Баклажани проколюємо виделкою в декількох місцях. Це необхідно, щоб під час запікання вони не вибухнули і не забруднили духовку і все навколо.
Розігріваємо духовку до 200°С. Перці та баклажани викладаємо на деко і відправляємо в гарячу духову шафу. Запікаємо їх близько 20-40 хвилин – овочі мають стати м'якими.
Помідори очищаємо від шкірки, ріжемо великими кубиками, подрібнюємо зелень та цибулю.
Дістаємо овочі з духовки, викладаємо їх на блюдо, накриваємо зверху кульком або фольгою, щоб вони "дійшли". Коли баклажани та перці трохи охолонуть, знімаємо з них шкірку, ріжемо великими кубиками.
Викладаємо нарізані баклажани, солодкий перець та помідор у салатник. Додаємо подрібнену цибулю та зелень, сіль та перець за смаком, перемішуємо та заправляємо оливковою олією.
Салат із кальмарами
Інгредієнти: кальмари (200 г), огірки (150 г), яйця (2 шт.), червона цибуля (1 шт.), зелень (пучок), гірчиця (0,5 ч. л.), густий йогурт (50 мл).
Приготування:
Кальмари попередньо розморожуємо. Готуємо дві миски: одну з крижаною водою, а другу – з окропом. Заливаємо кальмарів гарячою водою, щоб із них відійшла плівка. Потім опускаємо їх у крижану воду, очищаємо все усередині.
Ставимо на плиту каструлю з водою, додаємо запашний перець, лавровий лист, сіль. Проварюємо очищені кальмари 1 хвилину, потім дістаємо і ріжемо соломкою.
Огірки за бажанням очищаємо від шкірки, нарізаємо середнім кубиком.
Яйця відварюємо у воді близько 10 хвилин. Потім заливаємо холодною водою, чистимо і ріжемо крупно.
Цибулю очищаємо від лушпиння і ріжемо кільцями або півкільцями.
Викладаємо всі нарізані інгредієнти в салатник, заправляємо йогуртом, гірчицею, за бажанням додаємо зелень та спеції.
Вінегрет із гарбузом
Інгредієнти для салату: картопля (400 г), морква (200 г), буряк (200 г), м'якоть гарбуза (160 г), солоні або мариновані гриби (100 г), червона цибуля (50 г), заморожений зелений горошок (100) г), зернова гірчиця (10 г), квашена капуста (100 г), цукор, сіль.
Інгредієнти для заправки: нерафінована олія (40 мл), дижонська гірчиця (40 г), червоний винний оцет (10 мл), мед (10 г), цукор (5 г).
Приготування:
Картопля, морква та буряк промиваємо під водою, зіскаблюючи весь бруд з поверхні. Відварюємо овочі "в мундирі": картопля – 15-30 хвилин, морква – 20-25, буряк – 30-40 хвилин. Чекаємо, поки вони охолонуть, потім очищаємо їх і крупно нарізаємо.
Цибулю чистимо і подрібнюємо. Гриби нарізаємо теж досить крупно.
Гарбуз очищаємо і обсмажуємо на сковороді з олією до м'якості.
Заморожений горошок кидаємо в киплячу воду, попередньо додавши до неї 1 ст. л. солі та 1 ст. л. цукру. Проварюємо його близько 5 хвилин, потім відкидаємо на друшляк і заливаємо холодною водою.
У салатник викладаємо всі нарізані інгредієнти, заправляємо соусом, попередньо змішавши для нього всі вищезазначені інгредієнти.
- Раніше ми розповіли, коли в Україні колядують, щедрують та посівають.
- Читайте також на theLime, як приготувати на Різдво зимовий торт Ялинка.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.