Лайм

Як приготувати грузинський соус ткемалі зі слив: класичний рецепт

Він чудово доповнить м'ясні страви

Для деяких господинь приготування страв є своєрідним хобі, яке допомагає відволіктися від тривожних новин та депресивних думок. І якщо ви вже робили соус песто в домашніх умовах або пряний соус до м'яса з вишень, закрийте також на зиму грузинський соус ткемалі зі слив. theLime підібрав для вас класичний рецепт.

Інгредієнти: сливи (3 кг), сіль (1 ст. л.), цукор (3 ст. л.), часник (90 г), мелений коріандр (1 ч. л.), уцхо-сунелі (1 ч. л.), хмелі-сунелі (1 ч. л.), перець чилі (3 шт.), м'ята (за смаком).

Фото: pinterest.com

Приготування:

Сливи промиваємо під проточною водою, видаляємо з них кісточки. Перекручуємо їх через м'ясорубку або подрібнюємо в пюре за допомогою блендера.

Потім перекладаємо отримане пюре в каструлю, ставимо її на плиту і доводимо до кипіння на середньому вогні, постійно помішуючи дерев'яною ложкою.

Відрізаємо плодоніжки у гострого перцю чилі, видаляємо насіння, нарізаємо його часточками та відправляємо у блендер. Часник очищаємо від лушпиння, поділяємо на зубчики, додаємо його і кілька гілочок чистої м'яти в блендер, подрібнюємо все разом.

Беремо ступку і ретельно перетираємо в ній спеції: коріандр, хмелі-сунелі та уцхо-сунелі.

У каструлю зі сливовим пюре, яке вже встигло закипіти, висипаємо сіль та цукор, ретельно перемішуємо, щоб усі кристали розчинилися. Зменшуємо вогонь і тушкуємо приблизно 20 хвилин. Потім висипаємо підготовлені приправи та подрібнену суміш із перцю чилі та часнику. Перемішуємо і варимо на слабкому вогні ще 15-20 хвилин.

Тим часом стерилізуємо банки будь-яким зручним для вас способом: у мікрохвильовій печі, на водяній бані або в духовці. Перед цим їх потрібно ретельно промити у воді з содовим або мильним розчином. Наприклад, кожну з них шийкою вниз ставимо на решітку холодної духовки, поруч викладаємо кришки. Включаємо духовку, встановлюємо температуру 150°С і чекаємо, поки вона нагріється. Стерилізуємо 10-15 хвилин.

Готовий соус розливаємо в стерильні банки та закручуємо кришками. Перевертаємо їх догори дном, накриваємо ковдрою або теплим пледом доти, доки вони не охолонуть (приблизно на добу). Потім прибираємо в холодильник або льох до зими.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як правильно висаджувати помідори у ґрунт і що покласти у лунку, щоб гарно прижилися

Як посадити розсаду помідорів у відкритий ґрунт, якщо вона витягнулася - поради городникам з відео, добрива для томатів

Як одягнути донечку на випускний в садочок: стильні образи для маленьких модниць

Які фасони суконь та варіанти декору на них приглянути для дівчаток для випускного у дитячому садку, щоб виділятися з натовпу  

Потрібна інша упаковка: які продукти в жодному разі не можна зберігати у пакетах

Які овочі, фрукти, зелень та інші продукти не слід відправляти на зберігання в поліетиленових пакетах, а також що використовувати для цього