У кожної господині є свій рецепт приготування квашеної капусти, однак не завжди кінцевий результат може задовольняти. Адже іноді трапляється так, що соління стає занадто м’яким та не хрустить. Газета "Сільський господар плюс" ділиться порадами у Facebook, як правильно готувати квашену капусту, щоб вона виходила хрумкою, та які рецепти можна для цього використати.
Яких правил слід дотримуватися, щоб квашена капуста виходила хрумкою?
- Для квашення обирайте пізні тверді сорти капусти.
- Дотримуйтеся пропорції: вміст солі не повинен перевищувати 2% від ваги капусти. Найоптимальніший варіант: на 1 кг капусти треба класти 1 ст. ложку солі, не більше.
- Квасити треба у скляному або емальованому посуді. У жодному разі не використовуйте пластиковий чи оцинкований.
- Під час квашення на капусту треба покласти важкий предмет – гранітний камінь, банку з водою тощо. Металеві кришки як гніт використовувати не варто.
- Зберігайте квашену капусту за температури від 0 до 2 градусів.
- Під час зберігання квашена капуста має бути повністю покрита розсолом, інакше вона потемніє і зіпсується.
Читайте також: Як збільшити термін зберігання квашеної капусти, щоб довше не псувалася.
- Квашена капуста за оригінальним рецептом
Інгредієнти: 10 кг капусти, 500 г моркви, 2 стручки гіркого перцю, 4 головки часнику, 800 г цукру, 400 г солі, 9 л води, насіння кропу або кмину – за смаком, зелень селери або петрушки.
Приготування: капусту наріжте великими шматками, видаліть качани. Складіть в ємність для квашення і залийте розсолом із води і солі. Притисніть чимось важким і залиште на 4 дні. Потім капусту подрібніть і покладіть назад в ємність, пересипаючи натертою морквою, подрібненим часником, гірким перцем і невеликою кількістю насіння кропу або кмину. Зелень також додайте за смаком. Розсіл, у якому квасилася капуста, злийте, процідіть, закип’ятіть, остудіть і залийте ним капусту. Притисніть чимось важким ще на 2 дні, після чого перемішайте з цукром і розфасуйте в 3-літрові банки. Зберігайте в холоді.
- Квашена капуста з буряком та хроном
Інгредієнти: 5 кг капусти, 300 г буряків, 100 г кореня хрону, 100 г часнику, 50 г кореня петрушки (можна замінити 1 пучком зелені). Розсіл: 3 л води, 150 г солі, ⅔ скл. цукру.
Приготування: наріжте капусту великими шматками, вирізавши качан, хрін натріть на тертці або пропустіть через м’ясорубку, петрушку і часник подрібніть, буряк наріжте скибочками. Капусту шарами укладіть в ємність для квашення, утрамбовуючи, перемежовуючи капусту з шарами хрону, буряка і прянощів. Доведіть до кипіння воду, розчиніть у ній сіль і цукор, перемішайте до повного розчинення і охолодіть до 40–50º С. Залийте капусту, прикрийте кришкою і залиште на 3–5 днів при кімнатній температурі. Готову капусту перекладіть в банки і зберігайте в холоді.
- "Асорті"
Інгредієнти: 2 кг капусти, 3 моркви, 1 скл. журавлини (свіжої або мороженої), ½ скл. зеленого винограду, 3 зелених яблука. Розсіл: 1 л води, ½ скл. рослинної олії, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. 9% оцту, –-5 зубчиків часнику.
Читайте на тему: Як зварити смачний капусняк з квашеної капусти: простий рецепт.
Приготування: для розсолу розчиніть у воді сіль і цукор, влийте оцет й олію, додайте часник, пропущений через прес. Нашаткуйте капусту, моркву натріть на тертці для корейської моркви, яблука наріжте тонкими скибками. Перемішайте. У ємність для квашення викладіть шар капусти з морквою та яблуками, шар винограду, шар журавлини, зверху покладіть капусту, що залишилася. Залийте розсолом, прикрийте чистою тканиною, зверху покладіть гніт і залиште на 2 дні. Готову капусту поставте в холодильник, накривши кришкою.
- Також ми розповідали про те, як харчуватися смачно, але економно. Дізнайтесь, які бюджетні варіанти страв можна приготувати на сніданок, обід та вечерю.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.