Лайм

Топ-6 кулінарних лайфхаків, щоб квашена капуста була хрумкою

Скористайтеся порадами, про які ви могли раніше не чути

У кожної господині є свій рецепт приготування квашеної капусти, однак не завжди кінцевий результат може задовольняти. Адже іноді трапляється так, що соління стає занадто м’яким та не хрустить. Газета "Сільський господар плюс" ділиться порадами у Facebook, як правильно готувати квашену капусту, щоб вона виходила хрумкою, та які рецепти можна для цього використати.

Фото: facebook.com/silskyjgospodar

Яких правил слід дотримуватися, щоб квашена капуста виходила хрумкою?

  • Для квашення обирайте пізні тверді сорти капусти.
  • Дотримуйтеся пропорції: вміст солі не повинен перевищувати 2% від ваги капусти. Найоптимальніший варіант: на 1 кг капусти треба класти 1 ст. ложку солі, не більше.
  • Квасити треба у скляному або емальованому посуді. У жодному разі не використовуйте пластиковий чи оцинкований.
  • Під час квашення на капусту треба покласти важкий предмет – гранітний камінь, банку з водою тощо. Металеві кришки як гніт використовувати не варто.
  • Зберігайте квашену капусту за температури від 0 до 2 градусів.
  • Під час зберігання квашена капуста має бути повністю покрита розсолом, інакше вона потемніє і зіпсується.

Читайте також: Як збільшити термін зберігання квашеної капусти, щоб довше не псувалася.

  • Квашена капуста за оригінальним рецептом

Інгредієнти: 10 кг капусти, 500 г моркви, 2 стручки гіркого перцю, 4 головки часнику, 800 г цукру, 400 г солі, 9 л води, насіння кропу або кмину – за смаком, зелень селери або петрушки.

Приготування: капусту наріжте великими шматками, видаліть качани. Складіть в ємність для квашення і залийте розсолом із води і солі. Притисніть чимось важким і залиште на 4 дні. Потім капусту подрібніть і покладіть назад в ємність, пересипаючи натертою морквою, подрібненим часником, гірким перцем і невеликою кількістю насіння кропу або кмину. Зелень також додайте за смаком. Розсіл, у якому квасилася капуста, злийте, процідіть, закип’ятіть, остудіть і залийте ним капусту. Притисніть чимось важким ще на 2 дні, після чого перемішайте з цукром і розфасуйте в 3-літрові банки. Зберігайте в холоді.

Фото: Getty Images

  • Квашена капуста з буряком та хроном

Інгредієнти: 5 кг капусти, 300 г буряків, 100 г кореня хрону, 100 г часнику, 50 г кореня петрушки (можна замінити 1 пучком зелені). Розсіл: 3 л води, 150 г солі, ⅔ скл. цукру.

Приготування: наріжте капусту великими шматками, вирізавши качан, хрін натріть на тертці або пропустіть через м’ясорубку, петрушку і часник подрібніть, буряк наріжте скибочками. Капусту шарами укладіть в ємність для квашення, утрамбовуючи, перемежовуючи капусту з шарами хрону, буряка і прянощів. Доведіть до кипіння воду, розчиніть у ній сіль і цукор, перемішайте до повного розчинення і охолодіть до 40–50º С. Залийте капусту, прикрийте кришкою і залиште на 3–5 днів при кімнатній температурі. Готову капусту перекладіть в банки і зберігайте в холоді.

  • "Асорті"

Інгредієнти: 2 кг капусти, 3 моркви, 1 скл. журавлини (свіжої або мороженої), ½ скл. зеленого винограду, 3 зелених яблука. Розсіл: 1 л води, ½ скл. рослинної олії, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. 9% оцту, –-5 зубчиків часнику.

Читайте на тему: Як зварити смачний капусняк з квашеної капусти: простий рецепт.

Приготування: для розсолу розчиніть у воді сіль і цукор, влийте оцет й олію, додайте часник, пропущений через прес. Нашаткуйте капусту, моркву натріть на тертці для корейської моркви, яблука наріжте тонкими скибками. Перемішайте. У ємність для квашення викладіть шар капусти з морквою та яблуками, шар винограду, шар журавлини, зверху покладіть капусту, що залишилася. Залийте розсолом, прикрийте чистою тканиною, зверху покладіть гніт і залиште на 2 дні. Готову капусту поставте в холодильник, накривши кришкою.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Будують кар'єру поза офісом: які знаки Зодіаку створені для дистанційної роботи

Представники яких знаків Зодіаку полюбляють організовувати свою роботу за власним зручним графіком і тільки за межами офісу  

Рослини-компаньйони: що посадити поруч із помідорами для багатого врожаю

Біля яких рослин краще садити томати, щоб покращити смак плодів, зробити їх великими та захистити від хвороб та шкідників

Як приготувати корисну шаурму, яка не зіпсує фігуру: простий рецепт перекусу

Як у домашніх умовах приготувати ситну шаурму з курячим філе, морквою по-корейськи та сметанним соусом, щоб побалувати свою родину