Лайм

Топ-6 кулінарних лайфхаків, щоб квашена капуста була хрумкою

Скористайтеся порадами, про які ви могли раніше не чути

У кожної господині є свій рецепт приготування квашеної капусти, однак не завжди кінцевий результат може задовольняти. Адже іноді трапляється так, що соління стає занадто м’яким та не хрустить. Газета "Сільський господар плюс" ділиться порадами у Facebook, як правильно готувати квашену капусту, щоб вона виходила хрумкою, та які рецепти можна для цього використати.

Фото: facebook.com/silskyjgospodar

Яких правил слід дотримуватися, щоб квашена капуста виходила хрумкою?

  • Для квашення обирайте пізні тверді сорти капусти.
  • Дотримуйтеся пропорції: вміст солі не повинен перевищувати 2% від ваги капусти. Найоптимальніший варіант: на 1 кг капусти треба класти 1 ст. ложку солі, не більше.
  • Квасити треба у скляному або емальованому посуді. У жодному разі не використовуйте пластиковий чи оцинкований.
  • Під час квашення на капусту треба покласти важкий предмет – гранітний камінь, банку з водою тощо. Металеві кришки як гніт використовувати не варто.
  • Зберігайте квашену капусту за температури від 0 до 2 градусів.
  • Під час зберігання квашена капуста має бути повністю покрита розсолом, інакше вона потемніє і зіпсується.

Читайте також: Як збільшити термін зберігання квашеної капусти, щоб довше не псувалася.

  • Квашена капуста за оригінальним рецептом

Інгредієнти: 10 кг капусти, 500 г моркви, 2 стручки гіркого перцю, 4 головки часнику, 800 г цукру, 400 г солі, 9 л води, насіння кропу або кмину – за смаком, зелень селери або петрушки.

Приготування: капусту наріжте великими шматками, видаліть качани. Складіть в ємність для квашення і залийте розсолом із води і солі. Притисніть чимось важким і залиште на 4 дні. Потім капусту подрібніть і покладіть назад в ємність, пересипаючи натертою морквою, подрібненим часником, гірким перцем і невеликою кількістю насіння кропу або кмину. Зелень також додайте за смаком. Розсіл, у якому квасилася капуста, злийте, процідіть, закип’ятіть, остудіть і залийте ним капусту. Притисніть чимось важким ще на 2 дні, після чого перемішайте з цукром і розфасуйте в 3-літрові банки. Зберігайте в холоді.

Фото: Getty Images

  • Квашена капуста з буряком та хроном

Інгредієнти: 5 кг капусти, 300 г буряків, 100 г кореня хрону, 100 г часнику, 50 г кореня петрушки (можна замінити 1 пучком зелені). Розсіл: 3 л води, 150 г солі, ⅔ скл. цукру.

Приготування: наріжте капусту великими шматками, вирізавши качан, хрін натріть на тертці або пропустіть через м’ясорубку, петрушку і часник подрібніть, буряк наріжте скибочками. Капусту шарами укладіть в ємність для квашення, утрамбовуючи, перемежовуючи капусту з шарами хрону, буряка і прянощів. Доведіть до кипіння воду, розчиніть у ній сіль і цукор, перемішайте до повного розчинення і охолодіть до 40–50º С. Залийте капусту, прикрийте кришкою і залиште на 3–5 днів при кімнатній температурі. Готову капусту перекладіть в банки і зберігайте в холоді.

  • "Асорті"

Інгредієнти: 2 кг капусти, 3 моркви, 1 скл. журавлини (свіжої або мороженої), ½ скл. зеленого винограду, 3 зелених яблука. Розсіл: 1 л води, ½ скл. рослинної олії, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. 9% оцту, –-5 зубчиків часнику.

Читайте на тему: Як зварити смачний капусняк з квашеної капусти: простий рецепт.

Приготування: для розсолу розчиніть у воді сіль і цукор, влийте оцет й олію, додайте часник, пропущений через прес. Нашаткуйте капусту, моркву натріть на тертці для корейської моркви, яблука наріжте тонкими скибками. Перемішайте. У ємність для квашення викладіть шар капусти з морквою та яблуками, шар винограду, шар журавлини, зверху покладіть капусту, що залишилася. Залийте розсолом, прикрийте чистою тканиною, зверху покладіть гніт і залиште на 2 дні. Готову капусту поставте в холодильник, накривши кришкою.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні