Лайм

Не можна купатися і піднімати гроші з землі: головні заборони на Івана Купала

Народні вірування та прикмети

Івана Купала у 2023 році припадає на п'ятницю, 7 липня. Це свято має язичницьке походження, і з ним пов'язано багато народних традицій та обрядів. Найвідоміші з них - ворожіння на судженого за допомогою вінків, а також стрибки через багаття в парі з коханою людиною.

Фото: Getty Images

Є в Івана Купала і заборони, пов'язані з віруваннями наших предків. Ці повір'я також мають витоки у дохристиянських часах, пов'язані з народною міфологією та потойбічними істотами слов'янського пантеону.

Ніч на Івана Купала вважалася чарівною. Люди вірили, що землею в цей час ходить як щастя, так і нечисть. Щоб захистити оселю від злих сил, господарі та господині не спали всю ніч. Таким чином сон у купальську ніч – одна з найвідоміших заборон. Щоб посилити захист домівки, до стріхи прив'язували листя лопуха.

Читайте також: Як залучити удачу на Івана Купала: народні ворожіння та змови.

Хоча на Івана Купала дівчата пускали на воду вінки, купатися цього дня було заборонено. Пов'язано це з вірою в русалок і потерчат - душ потоплених дівчат і нехрещених дітей, які на Купала набули особливої сили і ставали небезпечними. Триматися подалі від водойм мали вагітні, малі діти і люди похилого віку.

Фото: Getty Images

Третя заборона на Івана Купала пов'язана з грошима. У це свято не можна було позичати і давати в борг, інакше сім'ю чекала бідність. Навіть якщо на вулиці людина знаходила великі гроші, їй слід було пройти повз і не торкатися чужого.

Дійшли до наших днів й заборони, пов'язані з купальськими ворожіннями. Так, хлопцям не можна було торкатися вінків дівчат до тих пір, поки вони не пустять їх на воду. Це вважалося поганим знаком, який обіцяв невдачі у коханні.

Читайте також: Будуть під захистом небес: трьом знакам Зодіаку все літо посміхатиметься удача.

Фото: Getty Images

Прикмети на Івана Купала

Символізм свята Купала пов'язаний із сонцем, водою, рослинами, і в цей день наші пращури стежили за природою, щоб передбачити урожай і погоду.

  • Якщо на Івана Купала випадає рясна роса, урожай огірків та горіхів буде багатим.
  • Зоряне ясне небо в купальську ніч віщує врожай грибів.
  • Дощ на Івана Купала - залишок літа буде спекотним та сухим.
  • Зустріч зі змією на Купала – вісник майбутніх проблем, біди.

Життя веселе настало – до нас прийшов Іван Купала: найкращі привітання у СМС.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Що не можна одягати на Великдень: Андре Тан дав 5 модних порад

Український дизайнер Андре Тан розповів, що не можна одягати на Великдень-2024 – цей одяг краще залишити для інших випадків

Так ви ще не готували: рецепт сирної паски зі смаком "Снікерс"

Приготуйте на Великдень 2024 сирну паску з карамеллю, шоколадом та арахісом, яка за смаком схожа на батончик "Снікерс"

Паски печуть у Чистий четвер: головні ритуали та народні прикмети

В який день прийнято пекти паски, яка атмосфера має бути в будинку, а також які прикмети пов'язані з приготуванням пасок на Великдень