Лайм

На кавовій гущі та дзеркалах: як ворожити на Різдво, щоб дізнатися свою долю

Найпопулярніші різдвяні ворожіння

Наші пращури вірили у вищі сили і з покоління в покоління передавали різні традиції, звичаї та ритуали. Особливе місце серед них займають ворожіння. Їх проводять в ніч на Андрія, напередодні Святого Миколая, а також перед Різдвом. theLime вирішив розповісти вам про найпоширеніші ритуали, щоб зрозуміти, чого очікувати в найближчому майбутньому.

Різдво – одне з головних християнських свят, встановлене на честь народження Ісуса Христа Дівою Марією. Багато хто вважає, що ворожити у цей день не можна, а інші, навпаки, вірять у велику силу свята, а також у те, що ворожіння у Святвечір (увечері 24 грудня) допоможуть спрогнозувати майбутнє. Також вважаються пророчими сни з 24 на 25 грудня – тож не забудьте зазирнути у сонник, щоб дізнатися, що вони означають.

Читайте також: Дідух – український символ Різдва: яке його значення і де він має стояти на свято.

Які ж ворожіння на Різдво практикували наші пращури?

Фото: pinterest.com

Ворожіння з черевиком

Суть його в тому, що незаміжній дівчині потрібно було зняти з лівої ноги туфельку (або черевик) і кинути її за ворота, спостерігаючи при цьому, в який бік ляже носок. Якщо носок - повернутий назад до воріт, звідки був кинутий, - цього року дівчина залишиться незаміжньою. А якщо в інший бік - вона знайде свою другу половинку. На сьогоднішній день цей вид гадання практично не використовують.

Ворожіння на воску

Для того, щоб провести цей ритуал, необхідно взяти велику миску та декілька свічок. Почекати, доки свічки розгоряться, а потім нахилити свічку над водою і капнути воском один або кілька разів, щоб у воді утворилися різні фігури. Потім їх виймають і тлумачать, включаючи свою уяву. Наприклад, безліч маленьких круглих фігур – це гроші. Цей вид гадання цілком можна взяти собі на замітку.

Ворожіння на дзеркалах

Таке ворожіння практикують вдома, за повної тиші, при ньому повинна бути тільки одна або кілька дівчат. Також рекомендують, щоб у приміщенні не було жодних тварин, які можуть стати на заваді. Встановлюють два дзеркала – одне навпроти одного, запалюють свічки. Зробити це необхідно таким чином, щоб утворився коридор, освячений вогнями. Саме в його кінці можна побачити нареченого або ж усяку нечисть. Такий вид ворожіння дуже рідко практикують на сьогоднішній день.

Ворожіння на кавовій гущі

Щоб дізнатися про долю, необхідно випити кави, а чашку накрити блюдцем і тричі перекинути вгору-вниз – таким чином гуща розтечеться на дні, утворивши різні фігури. По них і слід гадати. Наприклад, ворота символізують приїзд гостей, гора – складне життя, ліс – багатство, собака – дружбу. Так можна ворожити і на Різдво, і в інші дні.

Читайте також: Як правильно колядувати на Різдво: українські традиції і тексти відомих колядок.

Ворожіння на сон

Існує кілька варіантів такого ворожіння. Наприклад, увечері перед сном незаміжні дівчата кажуть: "Наречений-ряджений, зачеши мені голову" і кладуть гребінець під подушку. Ще один варіант – пишуть на папірцях кілька імен, а вранці, прокинувшись, дістають один із них – людина з цим ім'ям має стати нареченим. Третій спосіб - напитися перед сном солоної води та зі словами: "Хто мій наречений, хто мій ряжений - той пити мені дасть", лягти спати. Уві сні повинен наснитися наречений. Такі гадання також практикують, проте часто уві сні сняться незнайомі люди.

Ворожіння по рушнику

На ніч незаміжні панночки вивішують білі рушники і примовляють: "Наречений-ряджений, прийди і втрись". Якщо на ранок він виявився мокрим – бути цього року весіллю, а якщо ні – то ще рік сидіти "в дівках". Поекспериментувати з таким гаданням можна і цього року.

Ворожіння по нитках

Готують таз із водою, скручують кілька ниток і кидають їх у воду. Якщо вони будуть крутитися, це віщує гарний рік та щасливе життя. А якщо вони залишаться в такому ж вигляді, як і були опущені, швидше за все, на вас чекає нещастя.

Проте не варто приймати всі ворожіння та знаки долі занадто близько до серця. Набагато важливіше пам'ятати, що кожна людина своїми вчинками та діями може змінити своє життя на краще.

Фото: pinterest.com

Дізнайтеся, що приготувати на Різдво: вибір простих і смачних рецептів святкового меню.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Баклажани по-корейськи: ця пікантна закуска не залишить нікого байдужим

Приготуйте баклажани по-корейськи - пікантний смак цій закусці додає цікавий соус

Як випрати кросівки в пральній машині: корисні поради

Експерти розповіли, як випрати кросівки в пральній машині і дали корисні поради

Шарлотка з білого хліба для суперлінивих - так просто ще не було

Шарлотка з білого хліба - це простий рецепт випічки, для якого не потрібне тісто