Лайм

Як приготувати кутю на Святвечір: рецепти з різними крупами, цукатами та сухофруктами

Смачні варіанти на свято

Багато українців вже зустріли Різдво Христове: після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар це свято відзначають 25 грудня. Однак деякі все ще не звикли до "нової" дати. Якщо ви готуєтеся до Святвечора 6 січня, саме час готувати кутю. theLime підібрав рецепти святкової каші з перловки, рису, пшениці і навіть із додаванням гарбуза.

Читайте також: Чому Різдво святкують 25 грудня і навіщо Україна перейшла на новий календар.

Фото: pinterest

Кутя з сухофруктами та мигдалем

Інгредієнти: 2 склянки очищеної пшениці, 200 г меленого маку, 2 склянки молока, 200 г рідкого меду, 120 мл жирних вершків, 1 столова ложка цукру, 150 г очищеного мигдалю, 150 г волоських горіхів, 10 шт. 1 ч.л. апельсинових цукатів.

Приготування:

Перед приготуванням куті ретельно промийте пшеницю і залийте її гарячою водою. Залиште на всю ніч, щоб набрякла. Наступного дня воду злийте, пшеницю знову добре промийте і поставте на вогонь варитись до м'якості. Це може зайняти від 1-3 годин – все залежить від якості пшениці. Слідкуйте за тим, щоб не пересушити, тому що тоді і кутя вийде надто сухою.

Мак заливаємо молоком і варимо на слабкому вогні, постійно помішуючи, поки консистенція не стане схожою на згущене молоко. Далі мак змішуємо з цукром і залишаємо охолонути.

Коли мак та пшениця охолонуть, змішайте їх, додайте нарізаний мигдаль, горіхи, родзинки, курагу, інжир, цедру. Наприкінці вершки підігрійте з медом - маса повинна вийти однорідною, до кипіння доводити не потрібно.

Вливаємо суміш у кутю, ретельно все перемішуємо. Ставимо настоюватися у холодильнику на 1 добу. Якщо після цього кутя буде занадто густою, можна додати трохи охолодженого кип'яченого молока.

Читайте також: Як колядувати на Різдво: традиції та тексти 10 кращих колядок.

Фото: pinterest

Кутя з рису та варення

Інгредієнти: 1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).

Приготування: рис промити, залити водою та поставити на вогонь готуватися. Довести до кипіння. Готовий рис відкинути на сито, промити під проточною холодною водою, знову покласти у каструлю і варити до готовності у великій кількості води. Знову відкинути на сито й охолодити.

З варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Додайте трохи сиропу, кип'яченої води або мигдального молока.

Кутя з ячменю та заморожених ягід

Інгредієнти: півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту.

Приготування: у великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді та залиште на цілу ніч. Після цього воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні близько години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще 30 хвилин. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин – наприкінці у вас має вийти доволі густа каша. Страву краще подавати охолодженою.

Читайте також: Різдвяні ворожіння: які існують правила і найпопулярніші способи дізнатися про майбутнє.

Фото: pinterest

Кутя в гарбузі

Інгредієнти: 1 невеликий круглий гарбуз, 200 г рису, 50 г родзинок, 50 г чорносливу, 50 г кураги, узвар, мед.

Приготування: з гарбуза зріжте вершечок, виріжте м’якіть, насіння і покладіть всередину родзинки, курагу, чорнослив і відправте гарбуз у духовку. До напівготовності відваріть рис і додайте його в гарбуз. Якщо вийшов сухим, за бажання можна полити його узваром. Після чого знову відправити в духовку. Перед подачею на стіл додайте до страви мед.

Читайте також: Кутя на вікні та свічка на столі: народні традиції на Святвечір перед Різдвом.

Кутя з халвою та шоколадом

Інгредієнти: 1/2 склянки зерна пшениці, 1/2 склянки горіхів волоських, 1/2 склянки родзинок, 100 г маку, 3-4 ст. ложки меду, 3-4 ст ложки узвару, 50 г халви, 50 г чорного шоколаду, сіль (дрібка).

Приготування: Пшеницю для куті замочіть на ніч, а потім відваріть до готовності. Мак потрібно запарити і розтерти до утворення макового молочка. Горіхи поріжте шматочками і підсмажте на пательні протягом 3-4 хвилини. Родзинки переберіть, помийте, запарте та обсушіть. З'єднайте холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Додайте ту кількість узвару, яка вам потрібна для утворення необхідної саме вам консистенції. Халву і шоколад поріжте невеличкими шматочками, додайте до куті. Все ретельно перемішайте.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Чому не можна викидати шкаралупу від крашанок: куди її подіти після Великодня

Чому шкаралупу від освячених у церкві яєць не можна викидати, а також куди її можна закопати і як використовувати як добриво  

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою 

Як зробити густу і красиву помадку для паски: рецепт із маршмелоу

Як у домашніх умовах приготувати смачну глазур із зефіру маршмелоу, щоб швидко прикрасити домашні паски перед світлою неділею