Багато українців вже зустріли Різдво Христове: після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар це свято відзначають 25 грудня. Однак деякі все ще не звикли до "нової" дати. Якщо ви готуєтеся до Святвечора 6 січня, саме час готувати кутю. theLime підібрав рецепти святкової каші з перловки, рису, пшениці і навіть із додаванням гарбуза.
Читайте також: Чому Різдво святкують 25 грудня і навіщо Україна перейшла на новий календар.
Кутя з сухофруктами та мигдалем
Інгредієнти: 2 склянки очищеної пшениці, 200 г меленого маку, 2 склянки молока, 200 г рідкого меду, 120 мл жирних вершків, 1 столова ложка цукру, 150 г очищеного мигдалю, 150 г волоських горіхів, 10 шт. 1 ч.л. апельсинових цукатів.
Приготування:
Перед приготуванням куті ретельно промийте пшеницю і залийте її гарячою водою. Залиште на всю ніч, щоб набрякла. Наступного дня воду злийте, пшеницю знову добре промийте і поставте на вогонь варитись до м'якості. Це може зайняти від 1-3 годин – все залежить від якості пшениці. Слідкуйте за тим, щоб не пересушити, тому що тоді і кутя вийде надто сухою.
Мак заливаємо молоком і варимо на слабкому вогні, постійно помішуючи, поки консистенція не стане схожою на згущене молоко. Далі мак змішуємо з цукром і залишаємо охолонути.
Коли мак та пшениця охолонуть, змішайте їх, додайте нарізаний мигдаль, горіхи, родзинки, курагу, інжир, цедру. Наприкінці вершки підігрійте з медом - маса повинна вийти однорідною, до кипіння доводити не потрібно.
Вливаємо суміш у кутю, ретельно все перемішуємо. Ставимо настоюватися у холодильнику на 1 добу. Якщо після цього кутя буде занадто густою, можна додати трохи охолодженого кип'яченого молока.
Читайте також: Як колядувати на Різдво: традиції та тексти 10 кращих колядок.
Кутя з рису та варення
Інгредієнти: 1 склянка рису, цукор за смаком, дрібка солі, 1 склянка проціджених ягід або шматочків фруктів з червонного або жовтого варення (вишні, абрикоси, сливи, яблука, полуниці).
Приготування: рис промити, залити водою та поставити на вогонь готуватися. Довести до кипіння. Готовий рис відкинути на сито, промити під проточною холодною водою, знову покласти у каструлю і варити до готовності у великій кількості води. Знову відкинути на сито й охолодити.
З варення виберіть і відкиньте на сито склянку ягід чи фруктів і обережно змішайте з рисом. Додайте трохи сиропу, кип'яченої води або мигдального молока.
Кутя з ячменю та заморожених ягід
Інгредієнти: півсклянки ячменю, 6-7 склянок води, 3-4 столові ложки цукру або меду, 250-300 г заморожених ягід (малина, суниці, полуниці), півсклянки жовтих та чорних родзинок, 1 склянка вишень без кісточок з компоту.
Приготування: у великій мисці замочіть зерна ячменю у холодній воді та залиште на цілу ніч. Після цього воду не зливати. Варіть ячмінь у цій же воді на слабкому вогні близько години. Додайте цукор або мед, морожені ягоди, родзинки і варіть на слабкому вогні ще 30 хвилин. Додайте відціджені вишні і варіть ще 10 хвилин – наприкінці у вас має вийти доволі густа каша. Страву краще подавати охолодженою.
Читайте також: Різдвяні ворожіння: які існують правила і найпопулярніші способи дізнатися про майбутнє.
Кутя в гарбузі
Інгредієнти: 1 невеликий круглий гарбуз, 200 г рису, 50 г родзинок, 50 г чорносливу, 50 г кураги, узвар, мед.
Приготування: з гарбуза зріжте вершечок, виріжте м’якіть, насіння і покладіть всередину родзинки, курагу, чорнослив і відправте гарбуз у духовку. До напівготовності відваріть рис і додайте його в гарбуз. Якщо вийшов сухим, за бажання можна полити його узваром. Після чого знову відправити в духовку. Перед подачею на стіл додайте до страви мед.
Читайте також: Кутя на вікні та свічка на столі: народні традиції на Святвечір перед Різдвом.
Кутя з халвою та шоколадом
Інгредієнти: 1/2 склянки зерна пшениці, 1/2 склянки горіхів волоських, 1/2 склянки родзинок, 100 г маку, 3-4 ст. ложки меду, 3-4 ст ложки узвару, 50 г халви, 50 г чорного шоколаду, сіль (дрібка).
Приготування: Пшеницю для куті замочіть на ніч, а потім відваріть до готовності. Мак потрібно запарити і розтерти до утворення макового молочка. Горіхи поріжте шматочками і підсмажте на пательні протягом 3-4 хвилини. Родзинки переберіть, помийте, запарте та обсушіть. З'єднайте холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Додайте ту кількість узвару, яка вам потрібна для утворення необхідної саме вам консистенції. Халву і шоколад поріжте невеличкими шматочками, додайте до куті. Все ретельно перемішайте.