Лайм

Як ворожити на Старий Новий рік на сон, заміжжя і нареченого

Ці ритуали користуються великою популярністю

Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський церковний календар Старий Новий рік в Україні втратив свою актуальність. Його відзначали в ніч із 13 на 14 січня, із Щедрого вечора (Маланки) на День святого Василя. Тепер ці свята відзначають 31 грудня і 1 січня відповідно, а значить обидва Нові роки нарешті зрівнялися. Але деякі українці все ще відзначають церковні свята за юліанським календарем, дотримуючись старих звичок.

Традиції святкування Щедрого вечора (Маланки) і Сатрого Нового (Василя) року залишилися незмінними. Святкування розпочинаються сімейною трапезою, за вечерею їдять щедру кутю та інші скоромні (не пісні) страви, а діти та молодь ходять щедрувати. Також наші пращури вважали, що під час святок - 12 днів від Різдва до Хрещення, можна зазирнути в майбутнє. Головне – правильно сформулювати своє питання чи бажання, а також звільнити думки.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: усі дати православних свят на 2024 рік.

Артисти ансамблю "Київська коляда" щедрують у метро на свято Маланки, 13 січня 2023 року у Києві Фото: Getty Images

Традиційно на Старий Новий рік ворожили на ім'я нареченого, заміжжя, майбутнє, стать дитини чи кількість дітей, а також загадували бажання. Ось як це прийнято робити.

Ворожіння на сон

Найпоширеніші ворожіння – на сон. Їх існує величезна кількість, наприклад, перед сном пишемо на кількох папірцях бажання, кладемо їх під подушку, а на ранок відразу ж після пробудження витягуємо одну з них. Вважається, що це бажання здійсниться.

Ворожіння на заміжжя

Деякі дівчата хочуть дізнатися, чи вийдуть цього року заміж. Тому можна спробувати погадати на заміжжя, наприклад, за допомогою ворожіння "пара" або "непара" на різних предметах. За старих часів рахували, скільки колод в оберемку дров або скільки зерен не з'їв півень, а для сучасної кумедної версії ворожіння можна порахувати кількість чашок у квартирі або, наприклад, мобільних застосунків у телефоні. Вважалося, що парне число обіцяє сімейне життя, а непарне – самотність.

Ворожіння на картах на судженого

Наші пращури досить скептично ставилися до гральних карт, проте з їх допомогою також можна дізнатися про своє майбутнє, а точніше - про нареченого. Так, перед сном необхідно покласти під подушку чотирьох королів і при цьому сказати: "Хто мій суджений, хто мій ряжений, той з'явиться мені уві сні". Якщо присниться хрестовий король - це буде людина військова або держслужбовець, піковий - наречений буде старим і ревнивим, король черви - молодий і багатий, а бубновий король обіцяє заміжжя з людиною, яку ви вже знаєте.

Читайте також: Нехай Маланки та Василя принесуть здоров'я і сили: найкращі щедрівки для дорослих та малюків, відео.

Фото: pixabay.com

Ворожіння для майбутніх батьків

Якщо незаміжні дівчата цього дня хотіли дізнатися про ім'я нареченого, то заміжні - передбачити, коли в їхній родині з'являться діти і скільки їх буде. Для цього необхідно налити в чарку горілку та винести її на ніч на мороз. Наступного ранку перевіряємо кількість горбків та ямочок, які символізують, відповідно, хлопчиків та дівчаток.

Ворожіння на варениках

Одна із традицій на Старий Новий рік – ліпити вареники. А щоб урізноманітнити посиденьки з гостями Щедрого вечора, можна подати вареники з різною начинкою, що символізує ті чи інші зміни в житті. Якщо трапиться вишня – до щастя, волоський горіх – здоров'я, монетка – великий виграш, зерно – до багатства, карамель – до кохання, журавлина – до змін у житті, курага – до радості, цукор – до солодкого життя, яблуко – до заслуженої нагороди. Більше того, в одному або кількох варениках можна залишити кісточку – тому, кому вона попадеться, обіцяють цього року велике щастя.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Якщо набридли джинси: який вигляд мають наймодніші штани сезону

Які фасони жіночих штанів приглянути на весняний сезон, а також з чим їх поєднувати, щоб виглядати стильно та виділятися з натовпу 

Не кришиться і чудово фіксує декор: рецепт желатинової глазурі для пасок

Як приготувати глазур для пасок з желатином, яка не кришиться при розрізанні - простий рецепт

В які дні Страсного тижня можна пекти паски: церковні та народні традиції

У які Страсного тижня можна займатися випіканням пасок та іншими приготуваннями до свята, а в який день категорично не можна