Лайм

Як очистити золоті прикраси: простий спросіб, щоб повернути блиск

Золото — символ багатства, вишуканості та вічності, але цей благородний метал може втратити свій блиск від накопичень пилу і жиру

Очистити золоті прикраси можна вдома - для цього знадобляться звичайні речі, що є на кожній кухні. Засіб для миття посуду та тепла вода допоможуть видалити скупчення жиру з мікробами та бактеріями на золотих прикрасах, особливо на виробах, прикрашених дорогоцінним камінням або перлами.

Як повернути блиск прикрасам, розповідає видання The Spruce.

Читайте також: Як зробити засіб для очищення духовки своїми руками.

Увага: під час чищення золотих прикрас уникайте використання зубної пасти, харчової соди, відбілювача, аміаку або комерційних засобів для чищення металів. Ці абразиви та їдкі хімікати дряпають, пошкоджують або роз’їдають золоті сплави, дорогоцінні камені та перли.

Які інструменти вам знадобляться

  • Щітка з м’якою щетиною
  • М'яка бавовняна тканина
  • Маленька миска
  • Ватна паличка (за бажанням)
  • Засіб для миття посуду
  • Тепла вода
  • Дистильований білий оцет (за бажанням)

Як правильно чистити золоті прикраси

Перевірте на кожній прикрасі міцність закріплення дорогоцінних каменів, щоб запобігти їх втраті. Відкладіть прикраси для ремонту, якщо побачите ненадійне кріплення.

Наповніть невелику миску теплою водою і додайте пару крапель рідкого засобу для миття посуду. Ретельно змішайте воду і мило.

Додавати оцет до мильного розчину можна лише в тому випадку, якщо ваші золоті прикраси не містять перлів і дорогоцінного каміння, оскільки оцет зашкодить цим матеріалам. Також уникайте очищення оцтом позолочених матеріалів.

Замочіть у мильній воді ваші прикраси на час від 10 до 20 хвилин. Найкраще занурювати в мильну воду по одній або дві золотих прикраси, щоб запобігти їх тертю одна об одну та утворенню подряпин.

Огляньте золоті прикраси та злегка очистіть видимі скупчення бруду зубною щіткою або щіточкою для брів з м’якою щетиною. Ватними паличками ви зможете потрапити в закутки та щілини, щоб видалити бруд.

Вийміть прикраси з мильної води та промийте їх звичайною водою. Витріть прикраси м’якою бавовняною тканиною. Уникайте використання паперових рушників для сушіння золотих прикрас, оскільки вони можуть легко подряпати поверхню.

Читайте також: Як почистити раковину з нержавіючої сталі: буде знову сяяти, як нова.

Як часто чистити золоті прикраси

Прикраси, які часто носяться, слід чистити раз на місяць або частіше. Золото не так легко тьмяніє, як срібло, однак часте носіння надає йому тьмяного вигляду. Золоті вироби з більшою концентрацією сплавів можуть швидше тьмяніти під впливом надмірної кількості хімічних речовин, таких як хлор, спирт, кислоти та сполуки сірки.

Поради, як довше зберігати золоті прикраси чистими

Знімайте золоті прикраси під час миття рук або купання, щоб запобігти утворенню мильної піни на поверхні. Знімайте усі прикраси перед тим, як зайти в гідромасажну ванну, басейн або на пляж. Агресивні хімічні речовини, такі як хлор, кислоти, сірка та сіль, можуть пошкодити або знебарвити золото. Хлор послаблює структуру золотих прикрас і з часом призводить до поломки.

Уникайте впливу лаків для волосся, макіяжу, лікувальних лосьйонів і кремів на золоті прикраси.

Обережно зберігайте золоті прикраси в окремих відділеннях скриньки з тканинною підкладкою, щоб предмети не дряпали один одного і не тьмяніли.

Чим не можна чистити золоті прикраси

Уникайте агресивних хімічних речовин, таких як відбілювач або зубна паста, оскільки вони позбавляють сплави золота. Ніколи не використовуйте грубі аплікатори, такі як паперові рушники або щітки з металевою щетиною, для чищення золотих прикрас, щоб запобігти подряпинам.

Чи безпечно використовувати оцет для очищення золотих прикрас

Обережно використовуйте оцет для чищення золотих прикрас. Використовуйте розбавлений дистильований білий оцет лише для справжнього золота, але не використовуйте його для позолочених предметів або виробів з дорогоцінним камінням чи перлами. Використовуйте розчин з 1 частини оцту та 2 частин теплої води та тримайте в ньому ювелірний виріб максимум 10 хвилин.

Цікаві новини для вас:

  1. Як швидко позбутися неприємного запаху відра для сміття: 6 перевірених способів.
  2. Як позбутися неприємного запаху після миття підлоги: покрокова інструкція та поради.
  3. Як відмити обробну дошку від запаху риби: корисні поради та лайфхаки.

Новини партнерів

Читайте також

Бабагануш з баклажанів - приготуйте популярну східну закуску

Приготуйте бабагануш з баклажанів за рецептом Євгена Клопотенка - його смак вас вразить

Любите головоломки? Знайдіть хитру помилку на зображенні хлопчика з книгою

Розгадувати головоломки завжди корисно для мозку - знайдіть помилку на картинці хлопчика з книгою

Як правильно заморожувати перець на зиму - перевірені способи

Розповідаємо, як правильно заморожувати перець на зиму - є кілька способів