Банани - це один із фруктів, який люблять всі. Однак він, як правило, швидко дозріває і темніє, що може змінити його смак і вигляд.
Експерти порталу Sante+ розповіли, як правильно зберігати банани, щоб вони довше залишалися свіжими.
Читайте також: Як зберігати горіхи, щоб вони довше були свіжими: важливі правила.
Як правильно вибрати банани
Щоб ретельно вибрати банан, зверніть увагу на його ступінь зрілості.
"Якщо ви хочете негайно насолоджуватися своїм бананом, оберіть фрукти жовтого кольору з ідеальною текстурою, - каже шеф-кухар Вінсент Арнул. - Якщо ви хочете з’їсти свій банан через кілька днів, вибирайте ще зелені банани. Так вони досягнуть оптимальної зрілості за три-п’ять днів".
Крохмаль, що міститься в зелених бананах, поступово перетворюється на прості цукри в міру дозрівання фруктів, збільшуючи вміст доступних вуглеводів.
Як довше зберегти банани
Ви думаєте, що ретельно вибираєте банани, коли купуєте, але через два дні вони вже починають темніти? Розповідаємо, як уповільнити дозрівання бананів і як краще їх зберігати.
Правильна температура
Ідеальна температура для зберігання бананів - близько 12°C, так вони продовжуватимуть м’яко дозрівати. Занадто низька температура загрожує почорнінням і перериванням їх дозрівання. З іншого боку, надмірне тепло може прискорити їх дозрівання.
Якомога далі від інших фруктів
Щоб уникнути швидкого дозрівання бананів, краще тримати їх якомога далі від інших фруктів, таких як яблука, авокадо та персики. Вони виділяють етилен - газ, який прискорює дозрівання банана.
Етилен — це газ, що стимулює вироблення ферментів, завдяки яким м'якоть розм'якшується і змінює колір плоду.
Читайте також: Сушений, заморожений і консервований: як зберігати часник, щоб завжди був свіжий.
Повісьте банани
Нехай ваші банани дихають - тримайте їх на відкритому повітрі підвішеними на гачку. Такий спосіб зберігання зменшить ризик швидкого псування.
Пластикова плівка у допомогу
Огорніть ніжку бананової в'язки поліетиленовою плівкою або скотчем, щоб продовжити термін зберігання. Таким чином, газ, відповідальний за дозрівання, блокується на стеблі і не досягає решти банана.
В холодильнику чи ні?
Зберігати банани в холодильнику можна! Однак необхідно невелике застереження: холод знижує вироблення етилену і, отже, сповільнює дозрівання. Рекомендуємо помістити їх у прохолодне місце, коли вони повністю дозріють і будуть готові до тривалого зберігання.
Помістивши банани в холодильник, ви можете уповільнити їх дозрівання, навіть якщо це може змінити їх зовнішній вигляд.
Що робити з перезрілими бананами
Не викидайте перезрілі банани: ви можете використовувати їх для приготування м’яких кексів, печива або додавати в млинці чи вафлі для природної солодкості. Також вони додають смаку мисці вівсяних пластівців, щоб порадує і дітей, і людей постарше.