RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Все ще торгуються: хто з депутатів готовий підтримати судову реформу Порошенка

"Апостроф" з'ясував настрої в парламенті напередодні розгляду важливих змін до Конституції

"Апостроф" з'ясував настрої в парламенті напередодні розгляду важливих змін до Конституції В Адміністрації президента немає впевненості, що голосування за зміни до Конституції в частині судочинства пройде успішно Фото: tut.by

Голосування за зміни до Конституції в частині судочинства має відбутися 2 червня. Для ухвалення змін до Конституції у другому читанні і в цілому депутати повинні віддати 300 голосів. Напередодні президент Петро Порошенко закликав депутатів "проголосувати за судову реформу". Втім, як вдалося з'ясувати "Апострофу", на даний момент на Банковій ще немає повної впевненості в тому, що за анонсовані зміни в Конституцію набереться достатня кількість голосів.

Вперше про необхідність зібрати 300 голосів народних депутатів для ухвалення змін до Конституції в частині судочинства президент заявив 15 травня у своєму twitter. Як стало відомо "Апострофу", більш предметно на цю тему на Банковій говорили з представниками фракцій у понеділок, 30 травня. Тоді президент вже традиційно зустрівся з лідерами фракцій та спікером парламенту Андрієм Парубієм. Як розповів "Апострофу" один з народних депутатів, під час зустрічі основну увагу і час було приділено саме змінам до Конституції.

Нагадаємо, президентські поправки до Конституції стосовно правосуддя парламент підтримав у першому читанні 2 лютого.Тоді проголосували 244 депутата, переважно з "Блоку Петра Порошенко" (БПП), "Народного фронту", "Відродження", та "Волі народу ". Від голосування утрималися депутати фракції Радикальної партії, "Самопомочі" і "Опозиційного блоку". Однак прийняти ці зміни до Конституції у другому читанні 300 голосами було практично нереально. У депутатів було багато претензій, що стосуються переважно проблеми посилення контролю президента над судами, оскільки у відповідності з пропонованими змінами, судді призначатимуться достроково, але не парламентом (як це і було досі), а президентом.

Було зрозуміло, що судову реформу треба доопрацювати. Компромісом в даному випадку стала нова редакція закону "Про судоустрій і статус суддів". Як розповідають депутати, законопроект підготував депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець. "Ми запропонували прийняти закони на виконання цієї нової Конституції, які чітко вирішать питання існування спеціалізованих судів, звільнення та переатестації суддів, заповнення додаткових декларацій, створення антикорупційного суду. Власне, цей законопроект був розроблений і внесений в парламент на цьому тижні. Наша фракція наполягає на тому, щоб він і був прийнятий до голосування, оскільки насправді він і є основною судової реформи. І тільки після того, як ми будемо впевнені, що закон вже проголосований в цілому, ми будемо голосувати за зміни в Конституцію ", - розповів Ємець "Апострофу".

Депутати від різних фракцій пояснили виданню, що завдяки появі нової редакції закону про судоустрій зміни до Конституції готові підтримати і позакоаліційні фракції. "Але тільки за умови, що законопроект буде прийнятий у першому читанні і доопрацювати перед другим читанням. Тут, правда, є одна проблема: якщо документ буде прийнятий тільки в першому читанні, голосування за зміни в Конституцію доведеться відкласти", - розповів "Апострофу" співрозмовник з фракції БПП.

Очевидно, що в БПП, насамперед, розраховують на голоси своїх депутатів. Як стало відомо "Апострофу", це питання вже обговорювалося на засіданні фракції. Очікується, що проголосують чи не всі депутати, включаючи "єврооптимістів". "Настрої позитивні, тому що або ми змінюємо судову систему, або вона консервується до 2021 року, адже нова процедура займе два роки, а в 2019 році, коли настануть чергові президентські і парламентські вибори, це буде дуже важко зробити", - пояснив "Апострофу" настільки одностайну підтримку представник президента в парламенті Артур Герасимов.

Стосовно, власне, змін до Конституції, то тут не все так однозначно. Як стало відомо "Апострофу", президент зустрічався з лідером кожної з фракцій, щоб переконати їх підтримати зміни в Основний закон. Однак на даний момент остаточного рішення всіх фракцій ще немає. В БПП переконані, що зміни до Конституції підтримають їхні партнери по коаліції з "Народного фронту". "Вони вже отримали все, що хотіли. Сторожука призначили першим заступником генерального прокурора, виконано всі інші домовленості", - сказав співрозмовник з БПП.

Варто зазаначити, що законопроект Ємця ще не розглядався на профільному комітеті ВР з питань правової політики і правосуддя, який очолює Руслан Князевич. "Народний фронт" зірвав засідання, оскільки депутати відмовилися на нього приходити. Очевидно, вони ще торгуються про щось з БПП", - повідомив "Апострофу" представник однієї з позакоаліційних фракцій. Сам Леонід Ємець пояснив, що у його колег у цей час був інший захід. "У нас була нарада", - сказав Ємець "Апострофу".

Ще більш незрозуміла ситуація з іншими фракціями. У "Батьківщині", наприклад, ще немає остаточного рішення, хоча за прийняття змін у першому читанні депутати голосували. "Ми сьогодні (1 червня, - "Апостроф") обговорювали. На нашу думку, це точно не та реформа, яка нам потрібна, але консервувати існуючий стан речей теж не можна , - заявила "Апострофу" представник "Батьківщини" Альона Шкрум.

У фракції Радикальної партії Ляшка повідомили, що не будуть голосувати ані за зміни в Конституції, ані за нову редакцію закону про судоустрій. Як пояснив "Апострофу" представник РПЛ Ігор Попов, президент може перекроїти під себе судову систему. У той же час, найзапекліша дискусія з приводу конституційних змін йде у фракції "Самопоміч". Віце-спікер Оксана Сироїд підтримує зміни і пропонує колегам по фракції використовувати їх як шанс для реформи судової системи. Головним опонентом Сироїд виступає Єгор Соболєв, який стверджує, що реформа не дасть ніякого результату.

А представник "Опозиційного блоку" Михайло Папієв повідомив "Апострофу", що його фракція ухвалить остаточне рішення 2 червня. Якщо виявиться, що за зміни до Конституції не вистачає голосів, то до підтримки змін в цілому можуть залучити голоси від "Опозиційного блоку", однак, як показує практика голосування за різні кадрові призначення, БПП поки обходиться без голосів "екс-регіоналів", щоб уникнути звинувачень у співпраці з людьми Януковича.

Втім, враховуючи той факт, що прихильники конституційних змін є у всіх фракціях, а також те, що можна буде залучити "Відродження" і "Волю народу", необхідні 300 голосів, схоже, вдасться знайти.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному