RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Brexit у Британії: середній палець з англійської провінції

Чи можуть результати британського референдуму бути корисними для України

Чи можуть результати британського референдуму бути корисними для України Девід Кемерон заявив про відставку після поразки прихильників євроінтеграції на референдумі у Великобританії Фото: EPA/UPG

Підсумки британського референдуму, на якому громадяни країни проголосували за вихід Сполученого Королівства зі складу Євросоюзу, - це демонстрація політикам, як небезпечно маніпулювати суспільною думкою заради досягнення швидкого політичного результату. Тим не менше компроміс очевидно буде знайдений, і він буде на руку Україні. У нашої країни не залишилося шансів стати глибоко інтегрованим членом Євросоюзу за "німецько-французькою моделлю". А ось стати частиною євроінтеграційного простору "британської" моделі - з різним рівнем інтеграції в різних просторах і вимірах ЄС - шансів у нас більше.

У четвер, 23 червня, "маленькі" британці показали політикам, як небезпечно грати в популізм. Підсумки референдуму, на якому громадяни Великої Британії проголосували за її вихід з Євросоюзу, - це демонстрація політикам, як небезпечно маніпулювати суспільною думкою заради досягнення швидкого політичного результату. Джеймс Кемерон, ти ж казав, що хочеш вийти з ЄС? Ось і отримуй! Середній палець, протягнутий з англійської глибинки в бік власного уряду, парламенту, Європарламенту, Брюсселя, все більшій соціальній несправедливості, економічним проблемам, напливу мігрантів, зниженню рівня безпеки.

Це божевільний нераціональний і неправильний вибір. Але він такий зрозумілий, якщо поставити себе на місце пересічного англійця, який виріс у стабільному і безпечному світі, а зараз, у часи глобалізації та євроінтеграції, опинився в оточенні польських слюсарів, литовських медсестер і сирійських прохачів притулку на його власній вулиці.

Що далі?

Уся історія європейської інтеграції - це історія суцільних криз і складних компромісів. Впевнений: щось буде придумано. Дуже багато чого пов'язує Велику Британію та ЄС. Все розрубати було б самогубством. Зрештою, Норвегія, Швейцарія також перебувають у процесі євроінтеграції з рівнем інтегрованості не меншим, а то й більшим, ніж Велика Британія. Компроміс знайдуть.

Причому думаю, що цей компроміс буде нам на руку. В Україні після підписання нинішньої беззубої і слабкої Угоди про асоціацію з Євросоюзом залишилося нуль шансів стати членом глибоко інтегрованого ЄС, "німецько-французької" моделі. А ось стати частиною євроінтеграційного простору "британської моделі, з різним рівнем інтеграції в різних просторах і вимірах ЄС - шансів у нас більше.

Тож для нас все це не так і погано.

Як і те, що його результати хоч трохи навчать брехливих політиків та обслуговуючий персонал думати і бути відповідальними за власні обіцянки. А то ж бажання можуть і здійснитися...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному