RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Європа показує себе занадто слабкою щодо Путіна

Французький філософ Бернар-Анрі Леві пояснив, чому Україна така важлива для Європи

Французький філософ Бернар-Анрі Леві пояснив, чому Україна така важлива для Європи Французький філософ і письменник, директор видання "La Règle du jeu" Бернар-Анрі Леві Фото: YES

Європа повинна сильніше і послідовніше виступати проти президента Росії Володимира Путіна. Тільки таким чином можна допомогти завершити конфлікт на Донбасі, розповів в інтерв'ю "Апострофу" в кулуарах форуму Ялтинської Європейської стратегії (YES), який завершився 18 вересня, відомий французький політичний журналіст, письменник і філософ БЕРНАР-АНРІ ЛЕВІ. На його думку, зупинити експансію Путіна можна лише за допомогою посилення санкцій і тиску проти нього.

- Під час дискусії на конференції ви сказали, що не уявляєте Європу без мігрантів. А без українців?

- Ні, не уявляю. Для мене Україна є однією з частин Європи. Політично, культурно і духовно ваша країна знаходиться в центрі Європи. Європа збожеволіла, якщо не розуміє, що Україна може вдихнути в європейську мрію нове життя. Адже ми, європейці, говоримо про Європу узагальнено, а ви в Україні говорите про неї конкретно. Для вас Європа - це інституційна боротьба з корупцією, це держава права. Тут, в Україні, слово "Європа" - це не порожній звук, це слово, наповнене "плоттю". Ми, європейці, цього потребуємо, і бути без України для Європи - це самогубство.

- Ви сказали, що потрібно врятувати "серце Європи". Що ви мали на увазі?

- Я думаю, що ми можемо врятувати наші серця за допомогою України. Питання не тільки в тому, щоб Європа допомогла Україні (впоратися з російською агресією, - "Апостроф"), а й навпаки, щоб Україна допомогла Європі. Ви можете допомогти Європі інтелектуально, духовно, зробивши більш "щільним" її "перевтілене тіло". Це процес, який працює в обидві сторони.

- Як сьогодні Європа може допомогти завершити конфлікт на Донбасі?

- Європа допоможе, якщо буде робити більше для виконання Мінських угод, якщо буде сильніше і послідовніше виступати проти Путіна. Ми в Європі показуємо себе занадто слабкими щодо Путіна.

- А яка ваша думка щодо Криму?

- Референдум у Криму, який дав голоси за анексію півострова Росією, був фейковим. Добре відомо, що там спостерігачами були люди, які приїхали від Путіна. Тому невідомо, яка в Криму реальна громадська думка щодо анексії. Останні вільні вибори там відбулися кілька років тому, їхні результати були дуже збалансованими, і більшість кримчан були задоволені ситуацією. Перед зрадою, шахрайством останнього "референдуму", перед засиллям путінської пропаганди, промиванням мізків на півострові не було проблем. Крим в Україні з 1954 року. З самого початку це татарська земля, яка була також під Османською імперією, потім під радянською владою, а потім в Україні. Але це не російська земля, ось і все.

- Сьогодні філософи використовують метафору "викрадення Європи", за аналогією з давньогрецькими міфами. Могли б ви пояснити, що мається на увазі?

- Про викрадення говорить Мілан Кундера (чесько-французький письменник, - "Апостроф"). І викрадення Європи дійсно відбувається тут, в Україні.

- І хто ж її викрадає?

- Путін! Кремль викрадає ту частину Європи, серце якої б'ється в Україні.

- Як його змусити залишити Європу в спокої?

- Через продовження і посилення санкцій. Як зробила це Америка кілька років тому. Потрібно тиснути на Путіна, використовуючи його слабкості, от і все. Це політична гра, і я не впевнений, що європейське керівництво завжди грає в ту гру, в яку має.

- Brexit розділив Європу, і навіть саму Велику Британію, а Путін намагається поділити Україну, забравши Крим і Донбас. Чи може процес поділу призвести до смерті Європи?

- Звичайно, і ми можемо стати свідками цього. Може статися колапс євро, можуть перемогти певні політичні партії, які грають проти Європи. Можливо, завтра влада Угорщини чи Словаччини вирішить покинути ЄС...

Поділ - це природний процес, притаманний усім політичним системам. За винятком випадків, коли цивілізація працює над тим, щоб попередити поділ, щоб створити більшу єдність, поважаючи при цьому свободу, автономію. Цей процес поділу не загрожує там, де дотримуються права.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному