RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ведмежі послуги: Путін шукає друзів серед країн колишнього СРСР

Росія активно розширює військову співпрацю з євразійськими сусідами

 Росія активно розширює військову співпрацю з євразійськими сусідами Росія шукає нові військові бази для розміщення озброєнь і укрептяет співпрацю зі своїми євразійськими сусідами Фото: Міністерство оборони РФ

Військові та дипломатичні відносини Росії із Заходом зайшли в глухий кут, тому РФ посилює співпрацю в галузі безпеки зі своїми євразійськими сусідами. Так, 15 грудня було оголошено, що Росія розмістить реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) на своїй базі в Таджикистані. На думку фахівців приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, цей приклад говорить про те, що і в майбутньому році Москва буде шукати нові можливості щодо розширення своєї присутності в регіоні.

15 грудня російські військові заявили про намір розгорнути РСЗВ "Ураган" на 201-й військовій базі в Душанбе і Курган-Тюбе, де дислокуються 7000 військовослужбовців. Високоефективні ракетні системи збільшать можливості російського угруповання вражати цілі в гірській місцевості Таджикистану. Крім того, як випливає з останніх заяв міністра оборони РФ Сергія Шойгу, в 2017 році в Таджикистан буде направлено додаткове озброєння та обладнання, в тому числі літаки і вертольоти.

Таджикистан - не єдина країна на російській периферії, яка посилює співпрацю з Москвою в області безпеки. Наприклад, 12 грудня, Росія і Білорусь домовилися про проведення спільних операцій по боротьбі з тероризмом, а у Вірменії Москва і Єреван заявили про створення Об'єднаного угрупування військ, що складається з вірменських армійських підрозділів і особового складу 102-ої російської військової бази в Гюмрі. За словами Шойгу, об'єднане угрупування повинна "забезпечити адекватну відповідь на будь-яке збройне напад, а також на інші виклики і загрози безпеці для сторін". Більш детальніша інформація про це з'єднанні поки недоступна.

На думку фахівців Stratfor, свій вплив на території колишнього СРСР Росія намагається посилити на тлі все більш складної політичної обстановки в Європі, а також невизначеності, яка виникла у зв'язку з обранням нового президента США. Хоча останні угоди були укладені з країнами, які і без того є союзниками РФ - Вірменією, Білоруссю і Таджикистаном (кожна з цих країн бере участь в очолюваній Москвою організації Договору колективної безпеки ОДКБ), Росія налагодила військові контакти з державами, які не входять в ОДКБ. Так, 29 листопада, Росія підписала угоду з Узбекистаном про модернізацію збройних сил цієї країни, а 30 листопада міністри оборони Росії та Азербайджану заявили, що їх держави будуть розширювати вже існуючу взаємодіяюу сфері закупівлі зброї та підготовки військовослужбовців.

Втім, укладаючи угоди з Москвою, євразійські союзники Росії не надають їй свободу дій на своїх територіях. Ані Таджикистан, ані Вірменія не дозволили РФ збільшити чисельність військ в своїх країнах, а угода з приводу спільних операцій з Білоруссю не передбачає формування російської бази на території цієї країни (дуже чутлива тема для білорусів). У той же час, Азербайджан і Узбекистан, швидше за все, збережуть свій нейтралітет і будуть намагатися збалансувати військове співробітництво з Росією шляхом розробки угоди щодо безпеки з іншими регіональними державами. Та й сама Росія як і раніше буде відчувати конкуренцію з боку Сполучених Штатів і НАТО, котрі посилюють свою присутність в Польщі, Прибалтиці та Румунії. Але, незважаючи на це, розширення співпраці між Москвою та іншими євразійськими країнами є ознакою того, що Кремль і в наступному році, ймовірно, буде проводити більш жорстку стратегію безпеки в регіоні.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному