Трампа позбавили влади у питаннях України, а в Росії думають про долю Путіна - Андрій Піонтковський

Про Манафорта, проблеми Трампа і майбутнє Путіна

Фото: EPA/UPG

У понеділок, 30 жовтня, колишній глава передвиборного штабу чинного президента США Дональда Трампа Пол Манафорт, який є одним з головних фігурантів розслідування спецпрокурора США Роберта Мюллера щодо можливого втручання Росії в американські вибори, здався федеральній владі.

Про наслідки зізнань Манафорта і те, як це відіб'ється на репутації президента США, в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів російський політолог і публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ, який зараз мешкає у Сполучених Штатах. Також він висловив свою думку про нещодавній візит до Києва спецпредставника Держдепартаменту США з питань України Курта Волкера.

- Сьогодні в США (розмова відбулася в понеділок пізно увечері, - "Апостроф") відбулися події, які були наче грім серед ясного неба. Я маю на увазі Манафорта, який здався ФБР. Як далі розвиватимуться події?

- Знаєте, в контексті американо-російських, американо-українських відносин я вже більше місяця кажу, що на російсько-українській ділянці [президент США Дональд] Трамп і [держсекретар США Рекс] Тіллерсон практично усунуті від влади, рішення приймають інші люди. По Україні зараз діє Волкер.

А сьогоднішні рішення закріплюють цю тенденцію, роблячи її незворотною.

Власне, ключовою подією була традиційна щорічна конференція з безпеки США, яка відбулася в Аспені 20-22 липня. Там були всі керівники силових спецслужб, як колишньої, так і нинішньої адміністрації. І там вперше дуже жорстко пролунав консенсус військово-політичного істеблішменту: "Якщо Путін вважає, що він оголосив гібридну війну Заходу і США, то ми будемо з цього виходити і в цій війні повинні завдати Путіну поразки".

Тепер це поступово реалізується. Найсильнішим ударом був закон про санкції від 2 серпня, дуже неохоче підписаний Трампом. Але не підписати закон він не міг, тому що майже одноголосно його проголосував Конгрес. Там абсолютно вбивча секція 241 про персональні санкції, яка зараз реалізується. У січні до російських олігархів буде застосовано вже існуюче законодавство про боротьбу з відмиванням коштів, здобутих злочинним шляхом. Така на сьогодні позиція військово-політичного істеблішменту щодо Росії та щодо захисту України від російської агресії.

А те, що сьогодні відбулося, це початок кінця Трампа, що швидко призведе до його імпічменту. Тому ще одна велика авантюра Москви – обрання "нашого Трампушки" – провалилася і призвела до абсолютно протилежного результату. Парадоксально, але я запевняю вас, що якби вони не лізли і виграла б [Хілларі] Клінтон, то все закінчилося б якимись новими безпринципними перемовинами Вашингтона з Кремлем. А такого одностайного озлоблення усього істеблішменту проти Кремля ні в якому разі не було б.

- Самого Манафорта поки ж не звинуватили в тому, що він співпрацював з Росією, йдеться лише про роботу з режимом Віктора Януковича, відмивання грошей, несплату податків.

- Не зовсім так. Йому пред'явлено 12 звинувачень, головним з яких є змова проти США.

30 жовтня американський політтехнолог і екс-керівник передвиборного штабу Дональда Трампа в 2016 році здався ФБР на вимогу федеральної влади Фото: EPA/UPG

- Згоден, але при цьому Росія не згадується в цих звинуваченнях. Чи не вважаєте, що м'яко діють по відношенню до Кремля?

- Ні. Вони діють абсолютно чітко і юридично правильно. Поки йому пред'явили досить звинувачень для перебування у в'язниці років на 50. Дійсно, в основному по його українських справах. І, до речі, якби він не ліз в політику – він же вкрав в Україні десятки мільйонів доларів, чого б йому вистачило на дітей і онуків – ніхто б не цікавився цим. Просто ця загроза відправити його на 50 років змусить його зовсім інакше розмовляти з прокурором Мюллером, коли той буде ставити йому інші питання.

Але сьогодні найголовніше - це навіть не Манафорт, якщо говорити безпосередньо про російську справу. Це такий собі [Джордж] Пападопулос, так званий радник із закордонних справ у виборчій кампанії Трампа. Йому пред'явлені абсолютно конкретні звинувачення з організації контактів між табором Трампа, включаючи самого президента, і це задокументовано, і Путіна. І, крім того, він визнав себе винним. Його вже не треба нічим залякувати, він буде дуже докладно розповідати. Так що в сукупності це вкрай неприємні речі для Трампа і його табору.

- Припустимо, буде імпічмент Трампа. А чи не позначиться зміна американської влади на українському питанні?

- Новим президентом буде [віце-президент США Майк] Пенс, який набагато більш налаштований антиросійські, проукраїнські та пронатівські. Він врятував усю ситуацію з НАТО. Трамп же кричав, що НАТО застаріло, і це йому вселили російські агенти, що "нам потрібна Росія для вирішення великих справ, що потрібно відволіктися від таких дрібних розбіжностей, як Україна". А Пенс діє по-іншому.

Україні нема чого хвилюватися. Слухайте пана Волкера, який висловлює одностайну позицію щодо України від всього американського військово-політичного істеблішменту, як демократичну, так і республіканську.

Ви повинні думати про інше, і я це вже не перший раз говорю. На сьогоднішній день українська офіційна позиція ще не досягла такого ступеня жорсткості щодо визначення конфлікту між Росією і Україною, як у Волкера.

До речі, Волкер на зустрічі з Порошенком обговорював ухвалення закону про окуповані території. Волкер же чітко говорить, що це окуповані Росією території, що Росія - агресор, що Росія там присутня. Йому належить взагалі чудова фраза: "Коли я зустрівся з Сурковим, він почав мене переконувати у проблемах російськомовного населення в Україні, і я відповів йому, що російськомовне населення має проблеми тільки в тих районах, які окуповані російськими військами".

Американська позиція на 100 відсотків проукраїнська, і тут нема чого хвилюватися.

- У Києві Волкер також заявив, що буде здійснюватися тиск на Росію, щоб виводити війська з Донбасу. Яким чином буде здійснюватися тиск на Кремль?

- Тиск здійснюється санкціями. Вашингтоном вже гуляють російські олігархи і їх представники, які з'ясовують, як треба себе вести, щоб їх не включили (у списки на, - "Апостроф") персональні санкції. Над російською верхівкою нависла реальна погроза конфіскації вкрадених нею доларів. Природно, всі ці люди замислюються: навіщо нам це потрібно, хто нас до цього призвів, чи варто ще на шість років залишати цю людину (Володимира Путіна, - "Апостроф") нашим паханом або варто вибрати іншого пахана і тоді, можливо, нам вдасться домовитися з американцями. А поки Путін політично живий, то не буде ніякого виведення військ. А потім можуть говорити про серйозні помилки, допущені товаришем Путіним на українському напрямку.

Читайте також: Волкер не просто так приїжджав в Україну, для Кремля готують серйозну дубину - військовий експерт

- Тим не менш, Волкер говорить, що будуть тиснути не тільки санкціями. Як ви думаєте, яких дій варто очікувати від США?

- А хіба санкції – це не дії? Оголошення всього російського керівництва злочинцями, не тільки військовими злочинцями, котрі скоїли військову агресію, а й звичайними злочинцями – хіба це не тиск? А за найменшої спроби військового тиску з боку Москви Україні буде негайно надано зброю.

Повторюся, що поки Україна не ухвалить закону по Донбасу, то виникає враження, що США займають більш проукраїнську позицію, ніж Київ.

- І повернімося до подій в США. Як ви думаєте, чи не буде спроб фізичного усунення Манафорта й інших фігурантів справи?

- Це можуть зробити тільки російські диверсанти. Але, я думаю, у Вашингтоні їм важче діяти, ніж у Києві. На жаль, у Києві терористичні акти, організовані Кремлем, проходять один за одним. І ось сьогодні (вбивство Аміни Окуєвої - "Апостроф") – свіжий приклад.

А американське правосуддя – якщо починає розгортатися, то вже не відступає.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов