RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

НАБУ без аудиту: як Жебрівський врятував Ситника

Перевірки Національного антикорупційного бюро не буде до президентських виборів

Перевірки Національного антикорупційного бюро не буде до президентських виборів Павло Жебрівський подав у відставку з поста аудитора НАБУ Фото: УНІАН

Павло Жебрівський був останнім призначеним аудитором Національного антикорупційного бюро України. Його персона викликала найбільший шквал критики в бік Банкової, оскільки Жебрівського, призначеного за квотою Адміністрації президента, знають як давнього соратника Петра Порошенка. Серед "антикорупціонерів" зазвучали побоювання щодо того, що аудит НАБУ може завершитися розгромним звітом і, як наслідок, звільненням директора бюро Артема Ситника. Але інший хід розвитку подій дав сам Жебрівський, звільнившись із посади аудитора. Тепер пішли розмови про те, що Банковій не потрібен аудит НАБУ. Чому Жебрівський покинув посаду, і кому вигідна ситуація, що склалася – в матеріалі "Апострофа".

"15.11.18 я направив заяву про складання своїх повноважень аудитора НАБУ в Адміністрацію Президента України і з сьогоднішнього дня (з 19 грудня, - "Апостроф") вважаю себе вільним від цих обов'язків", - повідомив Жебрівський на своїй сторінці в Facebook 19 грудня.

Аудитором від АП екс-губернатора Донецької області призначили 16 червня поточного року. Разом з ним до перевірки бюро повинні були приступити аудитори від Верховної Ради правозахисник Володимир Василенко і від Кабінету міністрів юрист Михайло Буроменський (був призначений ще в травні 2017 року).

Найбільшу увагу привернула до себе постать Жебрівського. У червні низка громадських організацій – Центр протидії корупції, Transparency International Україна і "Автомайдан" - подали в суд на президента за призначення Жебрівського аудитором. Вони заявили, що екс-губернатор не відповідає критеріям, визначеним у ч. 6 ст. 26 закону "Про НАБУ".

"Зазначену оцінку (аудит) проводить комісія зовнішнього контролю в складі трьох членів. Президент України, Верховна Рада України і Кабінет Міністрів України щорічно визначають по одному члену комісії з числа осіб, що мають значний досвід роботи в органах попереднього розслідування, прокуратури, судах за кордоном або міжнародних організаціях, що володіють необхідними знаннями та навичками для проведення такої оцінки (аудиту), а також мають бездоганну ділову репутацію", - йдеться в законодавстві.

Фото: Апостроф

У своєму позові вони вказали, що у Жебрівського відсутній необхідний досвід роботи. Варто відзначити, що з січня по червень 2015 рік той був головою антикорупційного управління Генеральної прокуратури, однак на цьому його навички в роботі правоохоронної системи закінчилися. До критики новоспеченого аудитора тоді приєднався сам Ситник. У "антикорупційних" колах заговорили про наміри президента за допомогою лояльного Жебрівського підготувати результати аудиту НАБУ, які дозволять звільнити Ситника, що вже давно мали намір зробити в Адміністрації президента. Варто зазначити, що лише негативні висновки комісії дозволяють достроково "піти" директора НАБУ.

"Аудит НАБУ не може стати інструментом розправи з уже ненависним для багатьох політиків антикорупційним органом", - пафосно заявив тоді голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

Але вже у вересні Верховний суд закрив справу під приводом, що воно "не може розглядатися в адміністративному суді".

І хоча Жебрівський отримав можливість працювати, він відразу ж почав виставляти умови, при яких аудитори зможуть розпочати діяльність. Зокрема, він був обурений, що в законі не прописано, хто фінансує діяльність аудиторів, в якому приміщенні вони можуть працювати тощо.

"Ми хотіли б, щоб наша діяльність була унормована на законодавчому рівні", - говорив ще в серпні Жебрівський.

Разом з колегою Буроменським вони підготували відповідні зміни в закон "Про НАБУ", але ці поправки до парламентської зали так і не потрапили.

"Після мого призначення, відразу було зрозуміло, що сьогодні норма про зовнішній аудит є декларативною. Фактично є тільки згадка про нього. Тому ми підготували зміни до законодавства і передали їх в АП, ВР і Кабінет міністрів", - розповів Жебрівський вже після звільнення.

Нардеп від "Блоку Петра Порошенко" Мустафа Найєм підтвердив "Апострофу", що бачив законопроект Жебрівського. І навіть показав його в електронному вигляді. Але відмовився надати можливість більш детально ознайомитися з документом.

Інший нардеп від БПП, наближений до оточення президента, розповів "Апострофу", що аудитори НАБУ дійсно зіткнулися з тим, що законодавство жодним чином не регулює їх роботу, що завадило їм своєчасно приступити до виконання обов'язків. У зв'язку з цим розглядалися три варіанти: 1) прийняти законопроект від самих аудиторів і з їх пропозиціями; 2) створити патронатну службу (помічники аудиторів) при апараті ВР; 3) через постанову Кабміну передбачити в резервному фонді кошти для забезпечення роботи аудиторів.

Фото: НАБУ

Але жоден з варіантів не підійшов. Дві останні ідеї навіть порахували конфліктом інтересів: аудитори в такому випадку повністю залежали б від державного фінансування, що могло б суперечити незалежного аудиту.

Окрім грошей на оплату праці виникла проблема з приміщенням для роботи аудиторів. Виносити будь-які справи з території НАБУ заборонено, тому кабінет у аудиторів повинен бути в самому бюро. Але ніхто їм не надав приміщення. Звинувачувати в цьому лише НАБУ буде несправедливо, оскільки самі аудитори не наполягали на цьому.

"Вони хоч раз зібрали прес-конференцію про те, що в НАБУ не організували для них робоче місце? Якби таке сталося, то Ситник швидко б вирішив цю проблему, щоб його не звинуватили у перешкоджанні роботи аудиторів. Але нічого подібного ми за весь цей час не почули", - помічає співрозмовник "Апострофа" в "Народному фронті".

У відсутності ефективного аудиту, на його думку, все ж таки замішані політичні домовленості. "Ситник вже давно співпрацює з АП. А звільнення Жебрівського – це гарантія непроведення аудиту", - впевнений "фронтовик".

Піти на угоду з недружньою Банковій Ситника могла змусити історія з ділянкою землі в окупованому Криму. Журналісти дізналися, що в 2017 році за згодою директора НАБУ його дружина Анна продала на півострові землю в курортній зоні "В'язовий гай" і нібито заплатила податки за угоду Росії. Сам Ситник все заперечує, стверджуючи, що цю ділянку до сих пір належить родині.

Фото: УНІАН

"Моя дружина в українського нотаріуса зробила довіреність на знайому, щоб та розпоряджалася землею. Я в січні 2015 року дав свою згоду як чоловік. З тих пір і донині юридично значущих дій ні я, ні дружина не скоювали", - виправдовувався Ситник.

Голова САП Назар Холодницький поспішив повідомити, що Генпрокуратура вже почала розслідування цієї історії. Але офіційно в ГПУ це не підтверджують.

Один з нардепів, який також стежить за ситуацією, не під запис розповів "Апострофу" про ще одну можливу операцію.

"Дійсно, у АП і Ситника немає протиріч. Але не можна сказати, що вони співпрацюють. Це тимчасовий союз на прохання американців. Мовляв, ми не чіпаємо НАБУ, а США не заважає Порошенко готуватися до другого терміну", - поділився співрозмовник.

У цій історії Жебрівському довелося зіграти вирішальну роль. Коли буде призначений новий аудитор від президента, невідомо. У парламенті подейкують, що до виборів цього не дочекатися. Сам Жебрівський зробив свої прогнози щодо аудиту.

"Я думаю, що, дай бог, до кінця 2019 роки тільки буде завершений аудит. Тому що фактично потрібно провести аудит 2015 року, 2016 2017 і 2018 року. Тобто перші аудитори, які зможуть приступити до роботи, у них точно буде найбільше навантаження", - сказав він. Варто зазначити, що перший склад комісії повинен провести аналіз тільки 2016 року. Далі на кожен рік призначаються нові аудитори.

Заява про звільнення досі не підписана на Банковій і особисто з ним звідти ніхто не зв'язувався, стверджує Жебрівський. Це не завадило йому повернутися в політику в найкоротші терміни і очолити партію "Республіканська платформа", головою якої він був з 2011 по 2014 рік. Найімовірніше, разом з цією політсилою він піде на парламентські вибори восени 2019 року. Втім, з огляду на невисоку електоральну вагу цієї партії, є підстави говорити про те, що до Верховної Ради партія Жебрівського не піде самостійно. Заради збереження у великій політиці колишньому голові Донецької військово-цивільної адміністрації залишається розраховувати на перемогу Петра Порошенка в майбутній президентській гонці. Після чого вести переговори щодо квоти "Республіканської платформи" всередині президентської політсили.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України