RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пацієнт, скоріше, мертвий: що Зеленський зробить з Верховною Радою

Більшість народних депутатів вже задумалися про своє політичне майбутнє

Більшість народних депутатів вже задумалися про своє політичне майбутнє Фото: nfront.org.ua

Фракція "Народного фронту", 17 травня, оголосила про свій вихід з парламентської коаліції, щоб не допустити розпуску Верховної Ради, про який вже кілька разів заявляв новообраний президент Володимир Зеленський. Однак, на думку частини політиків, такий демарш "Народного фронту" не врятує Раду від дострокових виборів. Детальніше - в матеріалі "Апострофа".

На засіданні фракції в п`ятницю нардепи-"фронтовики" одноголосно вирішили вийти з коаліції. "Ми заявляємо про вихід з діючої коаліції, припинення її діяльності з 17 травня 2019 року, а також про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним. Згідно Конституції, в парламенті формується нова коаліція, тому парламент працює до чергових виборів, 27 жовтня 2019 року. Уряд і прем'єр-міністр працюють до обрання нового скликання Верховної Ради", - заявив глава фракції НФ Максим Бурбак.

Таким чином, "фронтовики" вирішили не допустити розпуску ВР і проведення дострокових виборів в Раду. Указ про розпуск діючого парламенту, нібито, вже підготував новообраний президент Володимир Зеленський, інавгурація якого відбудеться 20 травня. У цьому документі навіть вказано дату позачергових виборів - 14 липня.

Однак дострокові вибори депутатам "Народного фронту" абсолютно непотрібні через низький рейтинг політсили. Тепер протягом наступних 30 днів у парламенті має бути сформована нова коаліція - і протягом цього строку Раду розпускати не можна. Але навіть якщо коаліція не з'явиться через 30 днів, то Зеленський вже не зможе оголосити позачергові вибори, оскільки Конституція України забороняє протягом останніх шести місяців роботи парламенту розпускати його достроково. Таким чином, депутати НФ хочуть себе убезпечити, хоча більшості депутатів дострокові вибори навіть на руку. А частина мажоритарників вже почала активно працювати на своїх округах. За даними джерел "Апострофа", підготовку до дострокових виборів почала і партія "Батьківщина".

Опитані "Апострофом" народні депутати та експерти вважають, що нової коаліції у Верховній раді VII скликання вже не буде, але нинішній склад парламенту відпрацює свій термін, незважаючи на те, що у Володимира Зеленського є формальні підстави його розпустити.

Нагадаємо, що коаліція в Раді була створена в 2014 році. Тоді її сформували п'ять фракцій - БПП, НФ, "Батьківщина", "Радикальна партія" та "Самопоміч". Проте в 2016 році після низки конфліктів останні три політсили покинули коаліцію. З того часу коаліцією було об'єднання НФ і БПП, яке налічувало не більше 215 депутатів, при конституційній нормі в 226 нардепів. Потрібні для прийняття рішень голоси добиралися за допомогою мажоритарників.

Як пояснила "Апострофу" експерт з правових питань Міжнародного Центру перспективних досліджень Катерина Москаленко, де-факто коаліція, як об'єднання фракцій, припинила існувати ще в 2016 році, оскільки перестала нараховувати необхідну кількість народних депутатів.

З цієї причини, багато депутатів вимагали надати письмовий список всіх парламентаріїв, що входять до коаліції. Нарешті, позафракційний народний депутат Андрій Деркач, колишній член "Партії регіонів" подав відповідний позов до Окружного адміністративного суду Києва, який зобов'язав надати такі списки до 12 березня 2019 року. Однак цього зроблено не було. Тобто, тепер формально, можна стверджувати, що коаліції не існувало і раніше, а 30 днів на її створення давно минули. Наступне засідання суду у цій справі відбудеться 27 травня 2019 року.

Зеленський вже не зможе оголосити про довибори Фото: GettyImages

"Таким чином, наявність чи відсутність коаліції у Верховній Раді України може бути встановлена судовим рішенням", - пояснила "Апострофу" Катерина Москаленко. Тобто, суд все-таки може дати привід для розпуску парламенту, причому, саме 27 травня - в останній день перед настанням піврічного "імунітету".

Про те, що коаліції по факту не існує, повідомили й в прес службі Зеленського: "Як можна вийти з того, чого немає?". Нардеп від "Блоку Петра Порошенко" Олександр Черненко вважає, що в цьому випадку кожен трактує норми закону як хоче. "У регламенті взагалі відсутнє слово "коаліція", тобто не регламентуються дії в момент створення, ні в момент припинення її діяльності. Конституція каже, що коаліція формується з фракцій які мають більшість у парламенті. Мова про те, як вона працює, далі не йде. На момент її створення в ній була відповідна кількість голосів, потім хтось заходив, хтось виходив. Так, в коаліції має бути не менше двох фракцій, але і депутати можуть бути позафракційні", - пояснив "Апострофу" Черненко.

Пан Черненко сумнівається в тому, що важелі розпуску парламенту залишаються. "Ніхто сьогодні не може сказати, коли вона (коаліція) припинила своє існування. Це сталося, коли вийшли "Самопоміч" і "Батьківщина"? Але потім ми створили нову коаліцію. Тобто, ми не маємо дати, від якої варто рахувати 30 днів. Сьогодні Зеленському буде дуже важко пояснити, чому він припиняє повноваження ВР. І без того у Зеленського були сумнівні підстави для її розпуску, а зараз вони стали ще більш сумнівними. Починати своє президентство з незрозумілих рішень Зеленському якось не з руки", - зазначив Черненко.

На думку нардепа, далі в парламенті відбуватиметься імітація формування нової коаліції. "Головне пройти рубікон 27 травня і 16 червня. Мій прогноз, що вже ніякої коаліції не буде", - вважає Олександр Черненко. Він припускає, що юристи Володимира Зеленського все ж постараються "знайти шпаринку".

Схожої думки дотримується і політолог Андрій Золотарьов. За його словами, вихід НФ з коаліції мінімізує шанси на дострокові вибори. "Але нам потрібно завжди пам'ятати про те, що у нас країна необмежених можливостей. Напевно знайдуться ті юристи, які скажуть, що у президента Зеленського є юридичні підстави розпустити цю Раду", - вважає Золотарьов.

Він додав, якщо Зеленський зважиться на розпуск Ради, то "громадська база підтримки буде йому забезпечена". "Але не будемо забувати, що Зеленському буде дуже складно займатися одночасно і розпуском Ради, і достроковими виборами, і формуванням власної вертикалі влади, та ще й думати, як не розгубити рейтинг в найближчі кілька місяців. Тому я не виключаю, що ця ВР досидить до осені. Можливість створення нової коаліції протягом 30-ти днів виключена. Вже кожен думає про своє персональне політичне майбутнє", - підсумував Золотарьов.

А от народний депутат Ігор Луценко "Батьківщина" вважає, що Володимир Зеленський все-таки розпустить парламент, для чого йому навіть не знадобиться судове рішення. Появу нової коаліції в рамках поточного скликання ВР Ігор Луценко також виключає. "Це вже не потрібно. Є коаліція чи немає - вже неважливо", - сказав народний депутат.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному