RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Служить Україні: що відомо про ймовірного очільника СБУ Олександра Радецького

Стало відомо, хто може очолити впливове силове відомство

Стало відомо, хто може очолити впливове силове відомство Фото: УНІАН

Після приходу на посаду президента Володимир Зеленський очікувано активно зайнявся кадровими питаннями, які відносяться до президентської квоти, в тому числі і в Службі безпеки України. Першим заступником СБУ вже призначений його давній бізнес-партнер Іван Баканов, який раніше очолював партію "Слуга народу", однак інші призначення у відомстві поки застопорилися. Так, до цих пір невідомо, хто очолить цю ключову для безпеки країни службу. Сьогодні в політикумі обговорюється багато різних варіантів, серед яких досить часто звучить прізвище колишнього заступника глави СБУ Олександра Радецького. "Апостроф" розбирався в перспективах подібного призначення.

У перші ж тижні свого президентства Володимир Зеленський провів ряд важливих призначень в ключові органи України. Новообраний президент майже відразу призначив главою Адміністрації президента Андрія Богдана, замінив Олександра Турчинова не екс-міністра фінансів Олександра Данилюка, а першим заступником голови СБУ призначив свого давнього соратника Івана Баканова.

Ці призначення Зеленського викликали хвилю обговорень в суспільстві і політикумі, проте не менше обговорюють і варіанти призначень на вакантні поки посади, в тому числі і в силовому блоці. Так, до цих пір немає указу про призначення глави СБУ, що пояснюється досить просто: кілька груп впливу навколо Зеленського не можуть прийти до спільного знаменника з приводу призначення глави служби.

При цьому слід пам'ятати, що Служба безпеки України не раз ставала об'єктом нападок через сумнівні призначень минулої влади, корупційних скандалів і невластивих їй повноважень. Тому з приходом нового глави держави в суспільстві як ніколи існує великий запит на реформування цієї структури.

"Потрібно забрати у СБУ вплив на економіку України, тобто, прибрати нарешті відділ К (відділ по боротьбі з корупцією, - ред.). Сьогодні в СБУ краще бізнесменів знають жирність молока, родючість грунтів і багато іншого, а все тому, що вони все "кришують". За час незалежності країни СБУ довела до того, що зруйновані території - а вони займалися пляжами, барами, ігровими апаратами, а не безпекою нашої держави. Патріоти і гідні люди там, звичайно, також є і з тими кадрами можна змінити ситуацію кардинально. Але потрібно бажання", - прокомменті рова "апостроф" ситуацію комбат Української добровольчої армії (УДА) Андрій Гергерт ("Червень").

Дійсно, запит на професіоналів в силовій сфері як ніколи високий, однак суспільство очікує, що вони не будуть помічені в корупційних скандалах і зможуть повернути довіру до правоохоронних структур.

Серед названих у медіа прізвищ претендентів на посади в СБУ на цьому тижні активно обговорювалася прізвище екс-заступника глави цього відомства Олександра Радецького. Зокрема, саме його кандидатура звучала на мітингу, проведеному колишніми атошнікамі біля стін адміністрації президента 29 травня. Крім вимог прибрати корупційні функції у СБУ, провести її реформування, припинити переслідування добровольців і волонтерів, учасники вимагали також призначити аполітичних людей в керівництво служби, які здатні ефективно взаємодіяти з радикальними силовими і ветеранськими організаціями. Таким, на думку мітингувальників, є саме Олександр Радецький.

Громадськості про Радецький відомо не дуже багато, зокрема те, що в 2015 він, не пропрацювавши й місяця, подав у відставку з посади заступника глави СБУ тоді ще Василя Грицака. За наявною інформацією, це було зроблено після призначення одіозного першого заступника глави Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочко, який засвітився в декількох журналістських антикорупційних розслідуваннях і в скандалі з наявністю у його сім'ї російських паспортів.

З самим же Радецьким нам не вдалося зв'язатися, так як він не користується соціальними мережами, а особистий телефон і навіть фотографії засекречені. Втім, раніше в мережі було опубліковано його заяву, де він коментує свій рапорт небажанням ставати весільним генералом.

"Я не можу цього собі дозволити - ні в очах президента України, ні в очах побратимів, ні в очах власних дітей. Тому, в ситуації, при якій я не маю можливості ні на які серйозні зміни в підлеглих мені сферах, не маю іншого вибору , як подати рапорт з проханням про відставку", - зазначив Радецький.

У той же час опитані співрозмовники "Апострофа" кажуть про бездоганну репутацію Олександра Радецького, підкреслюючи, що він нащадок військових. А за даними деяких ЗМІ навіть є хрещеником київського патріарха Філарета.

"Вважаю його гідним кандидатом, адже це людина, яка через себе пропустив війну. Це саме та людина, яка могла б очолити СБУ", - прокоментував "апостроф" Андрій Гергерт.

"Пам'ятаю його з 2000 років, він очолював ГУ СБУ в Тернопільській області. Він був одним з наймолодших генералів, і я не пам'ятаю якихось негативів про його роботі, він досить успішно виконував свою роботу по боротьбі з корупцією в області", - розповідає виданню депутат від "Свободи" Михайло Головко.

Згадують також і про батька Радецького. Генерал армії Віталій Радецький був третім міністром оборони України, і свого часу три президента пропонували його минулої влади як професіонала, який міг би зберегти Крим. За словами першого президента України Леоніда Кравчука, обидва Радецький завжди понад усе ставили інтереси України.

"Я його (Олександра Радецького, - ред.) Знаю по батькові, тому що батько був міністром оборони, коли я був президентом. І я не раз чув по телефону, коли він спілкувався з сином, що та людина освічена, урівноважений, аналітично мислить і не має інших цілей, окрім як служити Україні. Таке, по крайней мере, у мене склалося враження ", - розповів Леонід Кравчук" апостроф ".

І поки центри впливу навколо нового президента продовжують визначатися зі своєю кадровою політикою, і в суспільстві і в експертному середовищі визнають: для того, щоб змінити систему, в тому числі, і в силовому блоці, тільки новизни призначених осіб недостатньо. Необхідно, щоб претенденти були готові працювати в якісно іншій системі.

"Коли змінюється влада, то змінюється практично і весь чиновницький склад. Попередні служили, і це нормально, президенту Порошенко. Президент Зеленський поставив завдання змінити систему влади. Раз так, то виникає питання, а можуть цю нову систему втілити старі кадри, які працювали в іншій системі? тобто, чи зможуть вони за короткий період перебудуватися і служити вже іншими принципами? Тому з досвіду інших країн ясно, що повинно бути якісне кадрове зміна ", - підсумував Леонід Кравчук.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному