RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна, тарифи і боротьба з олігархами: чим займеться Рада восени

Ймовірні переможці виборів вже зараз поглинені роботою

Ймовірні переможці виборів вже зараз поглинені роботою Фото: UNIAN

Більша частина літа пройшла під знаком підготовки до дострокових парламентських виборів. Тепер виборча кампанія завершується. "Апостроф" поцікавився у представників партій, котрі лідирують у передвиборчій гонці, які законопроекти вони насамперед внесуть на розгляд Верховної Ради.

"Слуга народу"

Фаворити дострокових парламентських виборів, партія "Слуга народу" мають великі плани на парламент. У Зеленського вже прямо сказали, що нове скликання Ради має запрацювати ще влітку. І натякнули політичній еліті на місцях, що можливо на них чекає новий переполох, а саме місцеві вибори.

В "Слузі народу" мають намір не просто приймати закони, а й докорінно змінити політичну систему в країні. Обіцянка гарна і довготривала: живе від виборів до виборів.

На думку лідера партії Дмитра Разумкова, досягти бажаного можна вже до кінця 2019 року. У коментарях ЗМІ політик визначив коло головних законопроектів від своєї фракції.

"Після парламентських виборів партія "Слуга народу" буде в першу чергу наполягати на прийнятті законопроектів про імпічмент президента, про відповідальність за незаконне збагачення, які вніс Володимир Зеленський, і про скасування депутатської недоторканності", - розповів Разумков.

Зазначимо, що процедура імпічменту президента вже прописана в законі про тимчасові слідчі комісії, прийнятого 6 червня. Але він досі не підписаний президентом Володимиром Зеленським, і хоча терміни вже минули, в оточенні гаранта дають зрозуміти, що це взагалі не відбудеться.

"Президент чітко сказав, що не підпише жодного закону, в якому було кнопкодавство або були допущені інші великі порушення регламентних процедур. Тому ми зараз уважно вивчаємо ці питання", - раніше казав представник президента в ВР Руслан Стефанчук.

Також восьме скликання парламенту встигло почати розгляд законопроектів про зняття депутатської недоторканності, щодо яких є висновки Конституційного суду. За інформацією джерел "Апострофа" в "Слузі народу", майбутня фракція, швидше за все, не буде заново починати цей процес.

"Будемо для швидкості "доробляти" те, що є", - уточнив співрозмовник.

"Опозиційна платформа - За життя"

Партія "Опозиційна платформа - За життя" впевнено крокує до парламенту. Її відкриті діалоги з Москвою і обіцянки відновити контакти з Росією схвально сприймаються виборцями південного сходу.

У парламенті ОПЗЖ обіцяє розгорнути інтенсивну роботу, натякаючи, що вони будуть другими за чисельністю. Деякі представники політичного середовища назвали це реваншем проросійських сил. І буде цікаво спостерігати, як будуватися співпраця коаліції та "Опозиційної платформи - За життя".

Один з кандидатів від партії і нинішній нардеп Юрій Павленко погодився розповісти "Апостроф", які перші законопроекти вони внесуть. Список виявився дуже довгим.

"У нас створено низку проектів. Перший стосується мирного врегулювання на Донбасі, який базується на Мінських домовленостях. Другий пакет - це законопроекти, які стосуються тарифів та зниження ціни на газ. Вони вже реєструвалися в Раді VIII скликання, але (спікер ВРУ Андрій) Парубій так і не вніс їх до порядку денного. Ми плануємо їх знову внести, але зробити вже більш адаптованими до нинішніх умов", - розповідає нардеп.

У третій пакет увійшли законопроекти соцзахисту. Тут йде мова підвищення прожиткового мінімуму, мінімальних пенсій і заробітної плати. Частина законопроектів стосуються переселенців. І, звичайно ж, в партії не забудуть і про медичну реформу.

Вони планують ініціювати скасування декомунізації (хоча Конституційний суд вже визнав її конституційної), а також закону про функціонування української мови.

"Не просто скасування, а створення нового закону, який гарантував би підтримку і розвиток української мови, як державної, а також передбачав системну підтримку інших рідних мов для громадян України", - прокоментував Павленко.

"Європейська солідарність"

Представники "Європейської солідарності", судячи з усього, повністю поглинені роботою. У всякому разі, жодний, з ким намагався зв'язатися "Апостроф", не знайшов часу для коментаря. Все послалися на зайнятість.

Раніше лідер партії - екс-президент Петро Порошенко вже анонсував перші законодавчі ініціативи. Вони будуть націлені проти реваншу проросійських сил. Зазначимо, що в ЄС найактивніше просувають ідею такого реваншу.

Фракція буде ініціювати законопроекти, які передбачають кримінальну відповідальність за невизнання приналежності Криму і Донбасу до України. Також Порошенко пропонує підтримати позбавлення ліцензії ЗМІ, які просувають проросійську пропаганду.

"Уже в цьому скликанні Верховної Ради ми внесли законопроект про податок на виведений капітал. Ми обговорювали цей проект з представниками бізнесу. Я зроблю все, щоб цей проект став законом", - розповів Порошенко журналу "Новое время".

"Батьківщина"

Лідер партії Юлія Тимошенко вирішила продовжувати стратегію "Нового курсу", представлену на президентських виборах. До парламентських виборів команда "Батьківщини" його трохи переформатувала і подала під новим гаслом "Треба діяті". Як пояснила Тимошенко, більшу частину її пропозицій можна впровадити за короткий термін.

"Ми представили 10 кроків, які можна зробити за перші 100 робочих годин нового парламенту, а точніше за 10 днів", - розповіла "Апострофу" народний депутат і кандидат від "Батьківщини" Олена Шкрум.

Серед пропозицій - голосування за новий Податковий кодекс і, звичайно ж, тарифи. Нагадаємо, 9 липня Тимошенко представила рішення Шостого апеляційного адміністративного суду про незаконність підвищення ціни на газ в травні 2016 року.

"Тому законопроект про тарифи буде в тему. А президент повинен ветувати постанови Кабміну, які судом визнані незаконними", - додає Шкрум.

Також до першої десятки кроків входить і інвентаризація всіх ресурсів країни, деофшоризація, підвищення мінімальної пенсії та заміна нинішньої медичної реформи на систему обов'язкового медичного страхування. Пропозиції Тимошенко трохи схожі на ініціативи "Опозиційної платформи - За життя". Але все залежить від внутрішнього наповнення самих законопроектів.

"Голос"

Святослав Вакарчук ще в травні повідомив, що перший законопроект його фракції стосуватиметься деолігархізації. Але більш детально розповідати відмовився.

"Я проти того, щоб олігархи використовували політиків і платили їм зарплату. Будемо жорстко проти цього боротися", - сказав тоді лідер партії в інтерв'ю Liga.net.

Тому "Апостроф" вирішив більш детально про це розпитати заступника голови партії Ярослава Юрчишина. Він повідомив, що перші законопроекти будуть складатися з трьох блоків.

"Першим блоком підуть ініціативи, які обмежують владу олігархів. Його ми плануємо розподілити на три великі групи", - анонсував кандидат.

Групи будуть стосуватися обмеження володіння і контролю над ЗМІ, а саме, скорочення політичної реклами, перевірки бенефіціарів власників медіа та розширення повноважень Національної комісії з питань телебачення і радіомовлення.

За інформацією багатьох джерел "Апострофа", як в партії, так і в політичних колах, "Голос" спонсорує олігарх Віктор Пінчук. У зв'язку з цим, дуже цікаво, якою мірою в партії Вакарчука просуватимуть ідею деолігархізації, потрапивши в парламент.

Також в "Голосі" планують взятися і за судову реформу. "Більшість членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої Ради правосуддя складають представники старого судового корпусу, які не проходили оцінку на добропорядність. Тому ми пропонуємо перезавантажити ці два органи і провести перевірку нинішніх членів", - говорить Юрчишин.

Крім цього, в партії хочуть торкнутися і реформи парламенту. Як і "Слуга народу", партія Вакарчука виступає за скасування депутатської недоторканності. І пропонує впровадити відповідальність за прогули.

Відповідні законопроекти в "Голосі" обіцяють внести в перші дні роботи парламенту. Не варто забувати, що партія Вакарчука - головний претендент на участь в коаліції. Тому виникає питання, чи знайдуть вони спільну мову з майбутніми колегами зі "Слуги народу" для підтримки своїх ідей.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному