RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Без Авакова каші не звариш: що заважає формуванню нового Кабміну

Чіткої позиції з приводу складу нового Кабміну поки немає

Чіткої позиції з приводу складу нового Кабміну поки немає Фото: UNIAN

Зараз в політичних колах обговорюється тема формування нового уряду - хто буде прем'єр-міністром і хто очолить міністерства. "Апостроф" вирішив вивчити можливі варіанти.

Прізвища кандидатів, які розглядаються, вже відомі в суспільстві. Серед них - екс-міністр економічного розвитку й торгівлі Айварас Абромавічус, заступник виконавчого директора від України в Міжнародному валютному фонді Владислав Рашкован, директор з розвитку бізнесу "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, голова правління "Нафтогаз України" Андрій Коболєв і секретар РНБО Олександр Данилюк. Пізніше список поповнився Олексієм Гончаруком, який зараз працює на посаді заступника голови Офісу президента (ОП) і займається економічними питаннями.

"Я б дуже хотів, щоб це була абсолютно незалежна людина, яка ніколи не була ані прем'єр-міністром, ані спікером, ані лідером будь-якої фракції. І я бачу таку людину", - раніше описував президент Володимир Зеленський ідеального прем'єра. В ОП хочуть, щоб прем'єр був технократом, не мав ніякого відношення до політики. І, звичайно ж, цей кандидат має влаштовувати міжнародних партнерів.

За інформацією "Апострофа", найреальніши шанси зараз у Гончарука. Непрямим підтвердженням цього може бути і його візит до Трускавця, де відбувалося навчання майбутніх депутатів "Слуги народу". Крім того, його кандидатуру та кандидатуру Вітренка в останньому інтерв'ю підтримав олігарх Ігор Коломойський. Хоча ще тиждень тому джерела в "Слузі народу" переконували "Апостроф", що незабаром люди Ігоря Валерійовича почнуть "топити" Гончарука.

Але остаточне рішення щодо кандидатури прем'єра на Банковій приймати не поспішають. Як і щодо міністрів. Джерела "Апострофа", наближені до президента, визнають, що наразі чіткої позиції ще немає.

У той же час глава виборчого штабу "Слуги народу" Олександр Корнієнко в інтерв'ю "Лівому берегу" розповів, що на пост міністра освіти розглядається Сергій Бабак, якого було обрано народним депутатом від "Слуги народу", а на посаду міністра охорони здоров'я - також майбутній народний депутат СН та засновник клініки "Борис" Михайло Радуцький. У розмові з "Апострофом" Корнієнко вирішив відхреститися від питань, пов'язаних з формуванням уряду, назвавши себе просто "скромним головою партії".

Ще одне джерело в команді Зеленського повідомило, хто з нинішнього складу Кабміну може перейти в новий уряд: "Найбільші шанси у Маркарової (Оксана Маркарова - міністр фінансів, -" Апостроф ")".

Цю інформацію виданню підтвердили й в оточенні нинішнього прем'єра Володимира Гройсмана. Маркарова має гарні стосунки з МВФ, саме її вони хочуть бачити в новому складі Кабміну. З самою Маркаровою "Апострофу" зв'язатися не вдалося.

Але найяскравішою фігурою зі складу колишнього уряду є міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. При ньому в країні почалася реформа поліції, яка стала його успіхом і провалом одночасно. Але Авакова це аж ніяк не засмучує: всі ці роки він контролював силовий блок, стримуючи екс-президента Петра Порошенка від захоплення всієї повноти влади в країні. Вони довгий час приховували свій конфлікт, поки були у державного керма. Але після виборів вивели свою ворожнечу в публічну площину.

Зараз Аваков активно підтримує Зеленського, про що не соромиться писати в соціальних мережах. Тільки поки ніхто йому не дає гарантій політичного майбутнього.

"Йому пропонували крісло віце-прем'єр-міністра з контролем над "силовиками". Натомість Аваков зажадав поставити на пост глави МВС свою людину. В результаті ні про що не домовилися", - розповідає співрозмовник "Апострофа", наближений до міністра.

Все, що поки вдалося отримати Авакову - це вплив в комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Його може очолити майбутній нардеп від "Слуги народу" Денис Монастирський. Його називають "людиною Авакова". Сам же Монастирський це заперечує, хоча в свій час активно займався реформуванням правоохоронних органів.

Складні і поки незрозумілі взаємини міністра з новою владою змусили ОП відкласти питання формування Кабміну до кращих часів. А точніше, до повернення Авакова з відпустки. Як повідомили "Апострофу" джерела в МВС, міністр відпочиває до 23 серпня. Прес-секретар Авакова Наталія Стативко підтвердила, що її керівник перебуває у відпустці, але точну дату його повернення відмовилася називати.

Якщо у вересні не буде призначений новий Кабмін, ми можемо зіткнутися з політичною кризою. В цьому випадку продовжить свою роботу уряд Гройсмана, в якому досі зберігається вплив Петра Порошенка та є чимало ображених на нову владу.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному