RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Справи проти Порошенка: чи можлива "посадка"

У екс-президента завжди є шанс втекти з країни

У екс-президента завжди є шанс втекти з країни Фото: UNIAN

Екс-президент України Петро Порошенко змушений ходити на допити в Державне бюро розслідувань (ДБР) і відбиватися від атак екс-заступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова, котрий став ініціатором звернень в бюро. Зараз в ДБР розслідуються дванадцять кримінальних проваджень щодо Порошенка, однак чи закінчиться це вироками, розбирався "Апостроф".

У минулий понеділок, 12 серпня, Петро Порошенко пройшов в Державному бюро розслідувань вже другий свій допит. Перший стосувався продажу заводу "Кузня на Рибальському", другий - продажу телеканалу "Прямий". Керівник ДБР Роман Труба розповів, що бюро розслідує справи про можливе ухилення від сплати податків пыд час продажу "Прямого" екс-голові Київської міськадміністрації Володимиру Макеєнко.

Загалом, як пояснила "Апострофу", спікер ДБР Анжеліка Іванова, проти Порошенка розслідуються 12 кримінальних проваджень. Серед них, наприклад, і справа про вчинення державної зради, ситуація з українськими моряками, взятими в полон російськими прикордонниками 25 листопада 2018 року. Всі ці провадження з'явилися з подачі екс-заступника голови адміністрації президента Віктора Януковича, Андрія Портнова, котрий після перемоги Володимира Зеленського повернувся в Україну і обіцяв посадити Порошенко.

У своєму Telegram-каналі Портнов веде заочну суперечку з Порошенком, розкриває деталі своїх заяв в ДБР, а також подробиці допитів Порошенка в бюро. Також він обіцяє найближчим часом "посилити натиск". "Кількість зіткнень з правоохоронними та судовими органами буде обчислюватися десятками. Потім вирок. Така середньострокова перспектива", - написав у своєму телеграмі Портнов.

З одного боку можна було б не звертати уваги на заяви Портнова, котрий поки що ніяких офіційних посад не займає, але з іншого боку, Портнов вельми близький до нинішнього голови Офісу президента України Андрія Богдана, а тому має досить впливовий статус в колі нової влади . Він причетний до розробки законопроектів, а також, як раніше вже писав "Апостроф", є одним з ідеологів змін до Конституції щодо низки питань.

Крім Портнова, у екс-гаранта достатньо недоброзичливців. Ось тільки чи вистачить сил та бажання у новій владі довести справи до логічного завершення - вироків Порошенку - питання залишається відкритим. Не можна забувати і про те, що Порошенко може стати народним депутатом, (незважаючи на те, що перед виборами в його оточенні говорили, що для колишнього президента пост нардепа "це занадто дрібно") і сховатися за депутатською недоторканністю, яка досі ще існує .

Втім, ніщо не завадить монокоаліціі Зеленського скасувати цю недоторканність уже в сесійній залі. І публічно, і офф-рекордз співрозмовники "Апострофа" в "Слузі" обіцяють взятися за питання недоторканності вже під час першого повноцінного засідання нового парламенту.

В оточенні Порошенка передбачувано всі справи проти нього називають тиском на екс-президента та його партію "Європейська солідарність". "Ці всі кримінальні проваждення відкриті без злочину. Якщо ми говоримо про сьогоднішне провадження, то мова йде про справу, яка пов'язана з телеканалом" Прямий "... Я можу сказати, що ми не отримали жодного натяку про те, що мається на увазі під ухиленням від сплати податків. Те ж саме стосується відмивання коштів - неясно, які кошти та хто відмивав ... ", - прокоментував адвокат Порошенко Ігор Головань.

У партії "Європейська солідарність" дуже гостро реагують на питання щодо справ проти Порошенка і не під запис висловлюють надію на те, що "нова влада вдосталь попіаритися на цій темі і залишить Порошенко в спокої". Втім, частина опитаних депутатів вважають, що особиста неприязнь Портнова зробить свою справу і екс-президента як слід "закошмарять".

Порошенко після допиту заявив, що не довіряє ДБР та його керівництву. А допит із застосуванням поліграфа Порошенко готовий пройти тільки в прямому ефірі телеканалу "Прямий". При цьому, екс-президент продовжує наполягати на тому, що не має до телеканалу жодного відношення.

Зазначимо, що переслідування Петра Порошенка здійснюється ДБР - тим органом, який створювався, коли він був президентом. Хоча самого Романа Трубу навряд чи можна назвати креатурою Порошенко. Зараз, як кажуть джерела "Апострофа, Труба досить близько спілкується з Богданом та Портновим.

Але незважаючи на всю спритність бюро, і бажання багатьох у новій владі "насолити" екс-президенту, експерти прогнозують, що "посадкою", це не закінчиться. ". Новому президенту та його команді вигідні всі справи проти Порошенка, плюс, у них є Портнов, у якого в цій справі є свої особисті мотиви. У Труби теж є зуб на Порошенка оскільки Порошенко не хотів його призначення, це був компроміс між "Народним фронтом" і БПП. Але все це непрості справи, потрібні докази з процесуальної точки зору, до того ж, Порошенко міг підчистити "хвости". Крім того, у Порошенка є канали комунікації з західними партнерами, які можуть надавати йому певну підтримку та впливати на Зеленського, - коментує експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

"Це розраховано на те, щоб попсувати нерви колишньому президенту на всіх фронтах - і з приводу телеканалу, і щодо продажу українського медіа-холдингу, і у справі про Нацбанк, де він буде проходити свідком. Це направлено на ослаблення Порошенко і його оточення, для того, щоб зробити його більш поступливим. Але мені здається, що реальної посадкою це навряд чи закінчиться, тому що у нас в країні ще жоден олігарх, який знаходився в політиці та володіє медіа, ні разу не сів. Вони можуть сісти в Австрії, в США, але не у нас. У крайньому випадку, у Порошенка завжди залишається шанс виїхати з країни та попросити політичного притулку", - коментує "Апострофу" політтехнолог Борис Тизенгаузен.

У тому, що розгляд справ затягнеться, не сумнівається ніхто з експертів, оскільки новій владі потрібен новий внутрішній ворог. "І цей новий ворог - корупціонери. Потрібно показувати суспільству свою ефективність в якійсь сфері, і Порошенко тут добре вписується, з огляду на його антирейтинг. Але якщо з Порошенком виникнуть проблеми, то завжди є інші претенденти з команди екс-президента, наприклад, Кононенко або Березенко", - вважає Ігор Петренко.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному