RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зелені "посадки": хто з політиків постане перед судом

Чи зможе Зеленський виконати свою обіцянку: "Весна прийде - саджати будемо"

Чи зможе Зеленський виконати свою обіцянку: "Весна прийде - саджати будемо" Фото: unian

Нещодавно Печерський суд Києва на два місяці відправив під варту народного депутата VIII скликання Сергія Пашинського. Крім того, правоохоронні органи зацікавилися діяльністю низки інших народних депутатів минулого скликання Верховної Ради. "Апостроф" дізнавався, коли почнуться обіцяні президентом Володимиром Зеленським ще навесні "посадки" та як йдуть розслідування резонансних справ про корупцію в "Укроборонпромі".

"Вийдіть на вулицю і запитайте ..."

7 жовтня Печерський районний суд Києва заарештував на 60 діб народного депутата VIII скликання Сергія Пашинського. Клопотання було подано Державним бюро розслідувань (ДБР) у кримінальному впровадженні щодо застосування вогнепальної зброї, яке було повторно відкрито 4 жовтня. Нагадаємо, 31 грудня 2016 року, Пашинський, нібито захищаючись від нападу, застосував вогнепальну зброю проти В'ячеслава Хімікуса. Було відкрито кримінальне провадження, яке в серпні 2017 року закрила Генеральна прокуратура у зв'язку з відсутністю складу кримінальних правопорушень.

"Не маючи жодного доказу, жодної справи, ніяких свідчень про мою причетність до "корупції", яку так рекламували, сьогодні мене заарештували за самооборону та захист честі своєї дружини. Відоме Печерське кривосуддя торжествує - керує процесом Андрій Портнов (екс-заступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича, - "Апостроф") ", - прокоментував Пашинський свій арешт в Facebook.

У свою чергу, Портнов у себе в Facebook написав, що його наступна мета - "cформувати навколо Порошенка кримінальний порядок денний".

Політичні партії "Європейська солідарність" та "Народний фронт" назвали арешт Пашинського політичним тиском.

У той же час, президент Володимир Зеленський, під час прес-марафону, 10 жовтня, заявив, що регулярно проводить наради з представниками правоохоронних органів з питань корупційних злочинів. Він зазначив, що законодавство не дозволяє йому впливати на "посадки" корупціонерів. При цьому голова держави вважає, що суспільство саме може дати відповідь на питання, чи є злочинцем Сергій Пашинський: "Запитайте у людей на вулиці: Пашинський - це бандит чи ні? Я даю вам 100%, сто людей запитаєте - сто людей скажуть "так".

Варто відзначити, що останнім часом практично щодня з'являються повідомлення про підозри для колишніх народних депутатів та чиновників. Уже відомо про підозри щодо Дмитра Святаша, Максима Микитася, Валерія Іщенка, Костянтина Жеваго, якого вже оголосили в розшук. Під арештом перебуває колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак, а колишнього президента Петра Порошенка систематично викликають на допити у ДБР.

Політолог Андрій Золотарьов відзначає, що в Україні суспільство стабільно демонструє попит на "посадки" політиків колишньої влади. Так було, наприклад, після Революції гідності та втечі Віктора Януковича.

"Тоді соціологія давала чіткі цифри. Але, не дочекавшись обіцяних посадок, в суспільстві з'явилася думка, що влада домовилася з "попередниками", а правоохоронні органи недієздатні. Тоді це стало проблемою Порошенка, але думаю, що у Зеленського зробили висновки. Те, що відбувається зараз, більше схоже на мікс - бажання покарати винних у корупції та зловживанні владою, а також демонстрація того, що нинішня влада не є беззубою ", - пояснив Золотарьов "Апострофу". На його думку, до 14 жовтня мають з'явитися ще кілька повідомлень про підозри різним топ-чиновникам.

Андрій Золотарьов: "У суспільстві з'явилася думка, що влада домовилася з "попередниками"" Фото: unian

Експерти вважають, що утримання Пашинського під арештом може бути приводом для розслідувань інших фактів, в яких він фігурував. В різний час в ЗМІ з'являлися повідомлення про його причетність до рейдерського захоплення кондитерської фабрики "Житомирські ласощі", про те, що компанії, нібито афілійовані з ним, виробляли 120-мм міномети "Молот" - цей виріб набув скандальної популярності через серію вибухів, внаслідок яких гинули військовослужбовці.

Колишній заступник генерального прокурора Олексій Баганець зазначає, що розслідування має проходити в рамках чинного законодавства та верховенства права. Він вважає, що в інциденті між Хімікусом та Пашинським були неоднозначні факти, якщо у слідства виник привід відкрити кримінальне провадження.

"До слів президента Зеленського щодо думки народу варто ставитися з обережністю, не слід забувати про презумпцію невинності. А то виходить якийсь анархістський підхід. Провину повинен довести суд. Не виключено, що під час розслідування Пашинському можуть пред'явити підозри і за іншими фактами, які знайде слідство", - говорить "Апострофу" Баганець.

Втім, Баганець попереджає, що реформа прокуратури, яку започаткував новий генеральний прокурор Руслан Рябошапка, ставить під загрозу перспективи притягнення до відповідальності чиновників. "Робота прокуратури буде паралізована поки буде проходити оновлення прокурорського складу. Мінімум рік-два. Такий перехідний період був визначений генпрокурором. Тому чекати посадок та доказів провини зараз не доводиться ", - пояснив він "Апострофу".

Матеріали слідства

Тим часом, гасло "Весна прийде - саджати будемо" був одним з найбільш очікуваних передвиборних обіцянок Володимира Зеленського. Зокрема, мова йшла про фігурантів корупційних скандалів в оборонному секторі. Вже після перемоги Зеленського на виборах, нинішній генеральний прокурор Руслан Рябошапка, який тоді обіймав посаду заступника керівника Офісу президента, обіцяв арешти топ-чиновників. Він також уточнював, що мова йде про справи, в яких фігурують представники державного концерну "Укроборонпром" та публічного акціонерного товариства "Центренерго".

Руслан Рябошапка обіцяв арешти топ-чиновників Фото: president.gov.ua

"Ми говорили про те, що люди очікують справедливості та покарання тих, хто причетний до корупції. Це скандали з "Укроборонпромом" та з "Центренерго". Ці люди повинні бути покарані... Меседж "весна прийде - саджати будемо" був донесений керівникам двох антикорупційних органів. Мені здається, що ми незабаром повинні побачити перші результати", - говорив Рябошапка на брифінгу в червні 2019 року.

Нагадаємо, 25 лютого журналісти Bihus.info оприлюднили розслідування про те, як люди з оточення президента Петра Порошенка курирують розкрадання в оборонній сфері. Через три дні, Верховна Рада доручила Тимчасовій слідчій комісії (ТСК) за фактами розкрадань в Збройних силах України вивчити інформацію, оприлюднену журналістами. Повноваження комісії розширили на розслідування правопорушень в оборонній сфері, вчинених також в 2018-2019 роках. Рішення було підтримано 229 голосами. Очолював ТСК секретар парламентського комітету з питань національної оборони та безпеки Іван Винник.

4 червня ТСК провела підсумкове засідання, на якому був попередньо схвалений звіт про виконану роботу. Очікувалося, що документ буде передано до Верховної Ради для подальшого розгляду. Але після проведення позачергових парламентських виборів, робота комісії фактично зупинилася.

Член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук ( "Слуга народу") повідомила "Апострофу", що зараз проект звіту комісії знаходиться в секретаріаті комітету. Незабаром планується створення аналогічної ТСК щодо діяльності попередньої влади.

"Ми постійно чуємо про факти корупції та зловживань в оборонній сфері, на ці сигнали потрібно реагувати, буде створена комісія. Є пропозиція провести парламентсько-урядові слухання на цю тему, взяти на них матеріали попередньої ТСК", - повідомила вона виданню.

Верещук не виключає, що можуть бути виявлені й нові факти зловживань, вчинених представниками колишньої влади.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному