RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кінець Ген­прокуратури: як зміниться Україна після великої прокурорської "чистки"

Відбулася реформа прокуратури України

Відбулася реформа прокуратури України Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Генеральної прокуратури України більше не існує. з 2 січня 2020 року ГПУ замінив Офіс генерального прокурора (ОГП), створення якого передбачено комплексом законів про реформування системи органів прокуратури. Наказ про створення ОГП був опублікований генпрокурором Русланом Рябошапкою ще 23 грудня 2019 року. Що зміниться зі зміною вивіски - дізнавався "Апостроф".

На роботу в новий ОГП переходять 610 прокурорів з ліквідованої ГПУ. Їх відібрали серед 1339 прокурорів після проведення тестів на знання законодавства, оцінки здібностей, виконання письмового завдання і перевірки на добропорядність.

Тому, починаючи з 20 січня, в ОГП буде проведено додатковий набір на ще 200 вакантних посад. Всього в новому Офісі працюватиме півтори тисячі прокурорів.

На цьому закінчується перший етап реформування органів прокуратури. На другому етапі планується провести трансформацію місцевих прокуратур. Переатестацію і відбір прокурорів планується провести до вересня 2020 року.

Місцеві прокуратури будуть перейменовані, регіональні прокуратури - в обласні, а місцеві - в окружні. Загальна чисельність співробітників органів прокуратури в Україні повинна скласти 10 тисяч чоловік. На базі Національної академії прокуратури України створюється тренінговий центр, куди прокурори можуть бути відряджені для забезпечення підвищення кваліфікації.

Крім того, до 1 вересня 2021 року зупиняється діяльність Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури (КДКП) і Ради прокурорів. Це органи прокурорського самоврядування, які, серед іншого, приймали рішення по кадрам. Їх повинні замінити органи, які здійснюють дисциплінарне провадження. Деталей їх створення і повноважень поки немає.

Починаючи з нового року, оклади прокурорів збільшаться з 12 до 15 прожиткових мінімумів, з 2021 року - 20 прожиткових мінімум, а з 2022 році - 25 мінімумів. Питання преміювання буде прийматися і затверджуватися генеральним прокурором.

Реформа прокуратури була визначена, як одна з першочергових задач від новообраного президента Володимира Зеленського. 29 серпня 2019 року законопроект про першочергові заходи щодо реформування органів прокуратури був зареєстрований у Верховній Раді, а 23 вересня документ набув чинності після підпису президента.

Закон повернув норму про необхідність наявності у генерального прокурора вищої юридичної освіти та стажу роботи в галузі права не менше 10 років. Генеральний прокурор отримав право на необмежену кількість заступників - в чинному законі їх у нього четверо. Станом на кінець 2019 року Руслан Рябошапка мав одного першого заступника і чотирьох заступників. При цьому два з них є керівниками самостійних спеціалізованих прокуратур: Віктор Чумак - Спеціалізованої прокуратури з питань протидії злочинам у сфері національної безпеки і оборони, а Назар Холодницький - Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У разі необхідності, генпрокурор може створювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу генпрокурора.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві