RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандал в Держкіно: призначення, якого ніхто не зрозумів

На Україну чекає кіношний ширвжиток за бюджетні гроші?

На Україну чекає кіношний ширвжиток за бюджетні гроші? Фото: Запорожская облгосадминистрация

Недавнє призначення на пост глави Держагентства з питань кіно Марини Кудерчук викликало обурення у вітчизняних кіно-колах. При причини неприйняття маловідомої екс-чиновниці із Запоріжжя, конкурсні інтриги і майбутнє українського кіноматографа, читайте в матеріалі "Апострофа".

Для того, аби зрозуміти причину обурення представників кіноіндустрії, варто повернутися на півроку назад. Після того як в серпні 2019 року колишній голова Держкіно Пилип Іллєнко добровільно пішов у відставку, Кабмін оголосив конкурс, який і розпочав конфлікт. Справа в тому, що згідно із законодавством, після конкурсу кандидат повинен пройти співбесіду в Нацагентстві з питань державної служби (НАДС), а вже потім - в Міністерстві культури, молоді та спорту. Тільки після цього претендент може бути призначений на посаду голови Держкіно. До фінального етапу - співбесіди в НАДС - дійшла тільки генпродюсер Одеського кінофестивалю Юлія Синькевич. Вона набрала максимальну кількість балів за всіма пунктами, однак за підсумками співбесіди, так і не була призначена. Відео співбесіди було викладено в Мережу, а її зміст тоді викликав гіркий сміх у представників кіноіндустрії. Через спроби інтерв'юерів "збити" Синькевич, а також формулювання відмови: нібито у керівника найбільшого кінофестивалю країни недостатньо компетенції для управління Держкіно. Пізніше виявилося, що цієї самої компетенції з надлишком вистачило у директора пересічного кінотеатру в Запоріжжі...

Після відмови призначити Синькевич значна частина кіношної "тусовки" активно виступила на її підтримку: влаштовували протести та підписали лист президентові, прем'єру і міністру культури і спорту, де просили переглянути рішення і все-таки призначити її новим керівником Держкіно. На підтримку підписалися режисери Ахтем Сейтаблаєв, Олесь Санін, Тоня Ноябрьова, актриси Ірма Вітовська, Римма Зюбіна та Дар'я Плахтій, колектив фестивалю Docudays і ще понад сотня людей, відомих в світі вітчизняного кіно.

Утім, це ніяк не вплинуло на комісію. В результаті був оголошений повторний конкурс, в якому після тестування залишилися два фаворити - заступник голови Ради щодо державної підтримки кінематографії, директор київських кінотеатрів "Магнат" та Boomer Сергій Зленко і відомий продюсер Ольга Безхмельніцина. Вони набрали по 9 балів. Екс-заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації, яка мала "аж" дворічний досвід роботи в кіноіндустрії і то, досить посередній - директором в запорізькому кінотеатрі - Марина Кудерчук отримала 7,71.

"Бали, які виставляють - це оцінка семи компетенцій: знання законодавства, іноземної мови, наявність абстрактного мислення, лідерство, комунікація та взаємодія, досягнення результатів, стресостійкість. Оцінка за цими компетенціями використовується, аби відібрати п'ять кращих з декількох десятків претендентів, які беруть участь в конкурсі", - розповів "Апострофу" фіналіст конкурсу Сергій Зленко.

Далі була співбесіда в Мінкульті, за результатами якої Держкіно очолила Кудерчук. Пізніше було оприлюднено стенограму співбесіди. "З досягнень: розвиток центрального кінотеатру в місті Запоріжжя. Це кінотеатр комунальний, який був в занепаді. І розвиток на його базі кінофестивалю міжнародного короткометражного кіно. Перші кроки на посаді - це ознайомлення з програмами, які діють з минулого року і в даний час, а також подальший розвиток... Кадрова робота... Служба аудиту - дуже важлива", - каже Кудерчук під час співбесіди. Також вона розповідає про кінофестивалі короткометражного кіно Ziff, яким займалася в минулому. Власне, дана згадка пояснювала чимало: фестиваль закривався комедією "Я, ти, він, вона" виробництва "Студії Квартал 95". Також на сторінці Facebook Марини Кудерчук можна побачити її фото разом з учасниками "Вечірнього кварталу" і самим Володимиром Зеленським. Крім цього джерела "Апострофу" у Верховній Раді розповіли про дружбу директора Держкіно з заступником голови фракції "Слуга народу" Павлом Сушком.

Кінофестиваль короткометражного кіно ZiffФото: unian

Утім, це не завадило новоспеченій очільниці Держкіно заявити, що її потрібно оцінювати не за якісь ефемерні зв'язки, а "за результатами роботи". У свою чергу, міністр Бородянський, який не так давно потрапив у скандал із законопроектом про дезінформацію, який експерти назвали поверненням в "совок" , пізніше в ефірі "Суспільного" сказав, що не пов'язує це призначення з підтримкою Кудерчук з боку команди Зеленського.

А ось для кіношників Кудерчук - абсолютний ноунейм, який вони категорично не підтримують. Мережею прокотилася хвиля обурення. Більшість говорить про те, що на галузь тепер чекають непрості часи, і з ностальгією згадують про те, що відбувалося ще при минулому керівництві. "За період управління Держкіно Пилипом Іллєнко було вироблено 173 фільми, розпочалося виробництво ще 194. Крім того, зросло фінансування кіно з 63 млн грн в рік до 505 млн, проведення пітчингів (усна або візуальна презентація кінопроекту з метою пошуку інвесторів, готових фінансувати цей проект , в даному випадку спонсором виступає держава, - "Апостроф") стало прозорим - всі дані знаходяться у вільному доступі", - написала в своєму блозі вже згадана Юлія Синькевич.

Що буде з галуззю тепер - прогнозувати складно, хоча дехто напівжартома-напівсерйозно очікує зростання виробництва різних комедій авторства "Кварталу". Один з режисерів, котрий попросив не називати свого імені, каже наступне: "Дуже висока ймовірність того, що у нас за державні гроші почнуть знімати "попсу" - різні низькопробні серіальчики та інше "развлекалово". Але потрібно розуміти, що це не завдання держави - підтримувати ці й так дуже прибуткові напрямки. З бюджету потрібно підтримувати необхідні нам фільми, які ніколи не зможуть заробити самі мільйони, але без яких Україна не буде Україною".

Є й ті, хто публічно виступають проти нового призначення. "Вважаю, як і абсолютно всі кінематографісти, що Синькевич - найбільш компетентний кандидат на цю посаду, а "злили" її незаконно і несправедливо. Нову жінку (Кудерчук, - "Апостроф") бачу вперше в житті. Складно оцінити наслідки, спостерігаючи за відвертим беззаконням та абсурдом", - сказала "Апострофу" режисер Тоня Ноябрьова.

Кінотеатр КиївФото: unian

Дана історія викликала негативну реакцію і серед політиків. "Я бачу, що вона займалася сільським господарством, екологією, була директором кінотеатру, але це далеко від кінематографа, і для мене незрозуміло, чому не призначили Синькевич, яка є і продюсером, і директором ОМКФ, її знають в кінематографічних колах. Ніяких логічних пояснень для цього немає. Може, Кудерчук щось знає або у неї є якісь досягнення, про які суспільство не знає і очевидно, прем'єр мав пояснити це країні. Мені здається, на цьому етапі важливо отримати пояснення, аби розуміти, що це не корупційне призначення. Тепер головне, щоб не було зруйновано те, що було зроблено за попередні п'ять років за часів Іллєнка. Зараз 4-5 українських фільмів йдуть в кінотеатрах, і це вже велике досягнення. А ось те, що може статися відкат в цьому питанні, я боюся найбільше", - прокоментував "Апострофу" народний депутат, член парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микола Княжицький.

У свою чергу, Юлія Синькевич, продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю, здивувалася даним призначенням. "Я бачила на посаді голови Держкіно інших людей. Тому, як і вся кіноіндустрія, я сприймаю це рішення, як таке, що потребує аргументації", - сказала вона.

Також Синькевич зізналася, що не знає, чого чекати від нової глави Держкіно. "Будь-які прогнози є лише припущеннями. Тому кіноспівтовариство прагне, перш за все, почути стратегію новообраного голови Держкіно. Це перший крок, який повинна зробити Марина Кудерчук. Також її завдання полягатиме в тому, щоб відновити ті процеси в Держкіно, які були запущені до її появи і зараз тимчасово призупинилися. Йдеться, зокрема, про відновлення проведення пітчингів та інших важливих заходів, а також продовжити інтегрування українського кіно в європейський ринок і представити стратегію і політику міжнародного співробітництва в цілому", - зазначила Юлія Синькевич.

До слова, "Апостроф" направив офіційний запит в Кабмін, щоб отримати коментар щодо того, чому саме Кудерчук очолила Держкіно. Але відповіді на даний момент не отримав. Але з огляду на останні кадрові рішення нинішньої влади - зокрема, призначення з порушеннями під час конкурсу глави Державного бюро розслідувань Ірини Венедіктової - очікувати на конкретні аргументи, щодо призначення пані Кудерчук не доводиться...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному