RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Майже, як у Тарантіно: чому у Зеленського насправді не хочуть посадити Порошенка

У ДБР підіграли екс-президенту

У ДБР підіграли екс-президенту Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

У вівторок, 26 травня, "маски-шоу" в столичному музеї за участю бійців Державної бюро розслідувань фактично зліпили з екс-президента Петра Порошенка жертву. Про те, як своїми діями силові органи зайвий раз довели, що Україна - неправова держава, а також про те, чому команда Зеленського не береться за більш масштабні справи, в яких фігурує колишній глава держави, в своєму матеріалі розповіла політичний оглядач "Апострофа" Юлія Забєліна.

Події у музею Гончара викликали стійке відчуття, що нинішній владі зовсім не потрібні реальні посадки, про які в своїх передвиборчих обіцянках говорив Володимир Зеленський. Швидше, склалася думка, що комусь у владних кабінетах терміново потрібно було влаштувати шоу, так як на Банковій згадали про те, що весна закінчується, а "саджати" так нікого і не почали. Ось і вирішили на швидку руку зварганити веселу картинку для електорату, щоб показати, як ефектно працюють правоохоронці, і як ухиляються від закону фігуранти розслідувань.

Як тут не згадати недавню прес-конференцію Володимира Зеленського, під час якої той красномовно дав зрозуміти, що вирок Петру Порошенку ще попереду. Минув тиждень, і ДБР викликало на допит колишнього президента по одній зі справ, фігурантом яких він є. Вибравши при цьому, одну з найбільш сумнівних - "про незаконне переміщення культурних цінностей". Замість приходу на допит, Петро Порошенко, мабуть, вирішив повправлятися в троллінгу, відкривши в музеї Гончара виставку тих самих культурних цінностей, тобто картин, які за версією слідчих Бюро, перевозилися з приховуванням від митного контролю.

Далі сюжет розвивався практично в дусі тарантіновського фільму. Не було хіба що перестрілок: слідчі ДБР кинулися в погоню за зниклим Порошенком, в масках нагрянули в музей, виламали двері, а саму будівлю взяли в оточення. Незрозуміло тільки навіщо, адже музейні співробітники - не терористи, заручників в будівлі не було, та й сумнівно, що ті ж депутати "Євросолідарності", які підтягнулися для масовки, змогли б протидіяти серйозним хлопцям з ДБР.

Якщо ж говорити про суть, то доводиться констатувати, що з усіх справ, в яких фігурує Порошенко - а таких у ДБР лежить 20 штук - ніби спеціально вибираються ті, які не мають перспектив. Якби Порошенку дійсно хотіли б щось пред'явити, то напевно знайшли б щось серйозніше. Адже якщо вже зайшла мова про посадки, то можна було б взяти справи, в яких Порошенко фігурує як підозрюваний в скоєнні тяжких злочинів. Але щось не чути гучних заяв щодо Гладковського-Свинарчука у справі про корупцію в "Укроборонпромі", але ж це справа держбезпеки, і про нього часто згадували в ЗМІ.

Не чути зрушень і в справі злочинної схеми в Центренерго і Фонді держмайна України. У цій справі фігурувало прізвище відомого соратника Порошенка екс-нардепа Ігоря Кононенка, а також, братів Суркісів. Перший, як подейкують, знайшов вихід на Офіс президента. А брати Суркіси й поготів дружать з багатьма представниками Зе-команди. Досить згадати появу чинного глави СБУ Івана Баканова і першого помічника президента Сергія Шефіра на дні народження у Григорія Суркіса у вересні минулого року.

У таких умовах розраховувати на об'єктивне розслідування корупції в сфері енергетики не доводиться. Зате завжди можна згодувати своєму електорату "маски-шоу" в музеях через десяток полотен і гордо оголосити про те, як правоохоронні органи борються з корупціонерами. А заодно "награти" Петру Порошенку перед місцевими виборами імідж мученика, мобілізуючи його електорат, який навряд чи б просто так пішов на виборчі дільниці.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли