RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

​Прем'єр-"швейцарський ніж": що відомо про нового голову уряду Франції Жана Кастекса

Призначення правого політика прем'єром відображає прагнення Макрона і надалі відділяти Францію від ЄС та НАТО

Призначення правого політика прем'єром відображає прагнення Макрона і надалі відділяти Францію від ЄС та НАТО Жан Кастекс Фото: euronews

Французький президент Еммануель Макрон 3 липня звільнив голову уряду Едуара Філіппа. На цю посаду замість нього Макрон призначив колишнього мера міста Прад і розробника карантинних заходів у Франції Жана Кастекса.

Хто це такий та які його позиції у французькій політиці розбирався "Апостроф".

Кастекс належить до правих французьких політиків, які загалом відомі своїми зв'язками із Росією – таємними чи явними. Про нього відомо, що постійно перебував у пулі чинної влади, має близькі зв'язки з колишнім французьким президентом Ніколя Саркозі та його оточенням, і має багато зв'язків у французькому істеблішменті. Але Кастекс ніколи не займав більш-менш значимі посади. У 2017 році його призначили міжміністерським делегатом на Олімпійських і Параолімпійських іграх у Парижі, за що він отримує 160 тис. євро на рік. Його дід був впливовим політиком, президентом клубу з регбі.

Призначення правого політика прем'єром має відображати прагнення Макрона і надалі відділяти Францію від ЄС та НАТО і загравати з національними інтересами. При тому, що на місцевих виборах наприкінці червня більшість взяли "ліві" та "зелені" – і це уже назвали ударом по Макрону.

До відставки прем'єра Філіппа керівництво Франції кілька тижнів проводило консультації, аби визначити "новий шлях", яким варто іти ще 2 роки до закінчення повноважень Макрона. Західні аналітики зазначають, що фоні коронавірусної кризи прем'єр-міністр обігнав за популярністю президента. Тож можна припустити, що зміна голови уряду була зроблена не дарма – Макрон просто прибрав свого потенційного політичного конкурента, який почав відгризати у нього рейтинг, і призначив практично нікому не відомого політика.

Однак, Кастекс має і переваги. Французькі журналісти пишуть, що він розробив дуже делікатний план карантину, виявив талант антикризового менеджера, високу здатність до співпраці, наприклад, проводив зустрічі між міністерствами для кращої координації роботи. Його навіть називають "Мсьє Діконфенмон" – щось типу "Пан Обмежувальний Захід".

Однак ним задоволені далеко не всі. Наприклад, професор Паризької школи бізнесу HECParis Томаш Міхальський вважає, що заходи лише відсунули хвилю звільнень, банкрутства й реальну економічну кризу на осінь.

Крім того, Кастекс близький до колишнього міністра праці й охорони здоров'я Ксав'є Бертрана, якого вважають одним із головних конкурентів Макрона на виборах президента в 2022 році.

Однак новий французький прем'єр був наближеним до колишнього президента Ніколя Саркозі, який має зв'язки з Росією і останнім часом відзначився гучними заявами: називав Росію новою наддержавою і закликав до нового союзу між Європою та РФ. Кастекс знайомий із міністрами, які належали свого часу до пулу Саркозі.

"Справжній швейцарський армійський ніж, він має зв'язки усюди, він здатен робити те, що треба в потрібному місці", - сказав про Кастекса Франк Лувр’є, колишній радник Ніколя Саркозі.

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України