RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Перемир'я на Донбасі дарує Україні унікальний шанс. Що буде з переговорами в Мінську цієї осені?

Річниця визволення Слов'янська Фото: Getty images

Глава української делегації в Мінській ТКГ Леонід Кравчук заявив про поставлений ультиматум з боку Російсько Федерації щодо Донбасу. За його словами, Москва заблокувала обмін полоненими, розмінування, розлучення сил і засобів, і підготовку до зустрічі лідерів нормандської четвірки, поки Верховна Рада не змінить постанову Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Микола Капітоненко спеціально для "Апострофа" розповів про перспективи прийняття такого рішення народними депутатами.

Ультиматум Росії навряд чи призведе до зупинки переговорів. Росіяни таким чином посилають сигнал про те, що нам потрібно дотримуватися тієї послідовності Мінська, яку вони вважають правильною.

Якщо перемир'я буде і далі триматися, то переговори перейдуть до обговорення політичних питань. Москві важливо зафіксувати, що спочатку вибори, зміна законодавства, амністія і так далі, а потім вже повернення контролю над кордоном.

Але я не думаю, що Рада взагалі буде це розглядати. А якщо і буде, то це ні на що не вплине, тому що технічно можливості провести там вибори не існує.

У будь-якому випадку Україну і Росію чекають затяжні переговори і торги на тему того, що спочатку буде виконуватися. Якщо бажання Москви і Києва вирішити проблему Донбасу серйозне, то будуть шукати якийсь компроміс в цьому просторі. Якщо бажання особливого немає, то це просто буде один з епізодів, яких попереду ще дуже багато.

Мені здається, що було б неправильно і марнотратно втратити можливість, яку дарує усталене перемир'я. Це дійсно важливе досягнення, що створює можливості для просування вперед по виходу з глухого кута, в якому ми знаходимося. І по відведенню військ, і по роззброєнню, і по встановленню зони безпеки і по політичним питанням.

Фундамент створений і я бачу можливість, щоб рухатися далі навіть успішніше, ніж це було в минулому році. Але буде це чи ні - сказати складно, тому що політичні позиції Зеленського стають все слабкішими.

Чи зможе він чогось досягти без підтримки парламенту і навіть власної фракції, отримуючи масу критики в сторону Офісу президента і близьких йому людей, чи зможе він приймати принципові рішення, які змінять хід конфлікту? Це велике питання.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли