RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Феодали перемагають: чому Зеленський не може взяти під контроль рідні місця

Як справи в одній із ключових областей країни

Як справи в одній із ключових областей країни Фото:

Децентралізація, про яку давно говорили, цього року таки стала реальністю. Інша справа, що у Києві виявилися не готові до власних реформ, не довівши їх до логічного завершення. Про те, чому влада має серйозні проблеми з контрольованістю політичних процесів у регіонах, читайте в серії матеріалів "Апострофа". Починаємо із Дніпропетровської області.

Панування "корбанавтів"

В одному з найбільших українських міст — Дніпрі, схоже, безроздільно запанували Борис Філатов і Геннадій Корбан: ОП зараз вочевидь нема сенсу воювати з регіональною владою, яка фактично в жодному з великих міст області не належить "слугам".

До місцевих виборів 2019 року відносини між Філатовим, Корбаном і ОП складалися вкрай погано: під час перебування головою ОП Андрія Богдана там вважали, що мером Дніпра має стати "в дошку своя людина". Тому до виборів проти керівництва міста було відкрито близько 300 кримінальних справ, каже "Апострофу" дніпровський політолог Іван Красіков.

"Тоді ОП і Філатов не змогли домовитися, під суд пішли два заступники Філатова - з гуманітарних питань та з інфраструктури, тому Філатов упродовж усіх виборів жорстко критикував Зеленського. Плюс є особиста неприязнь керівництва міста з Ігорем Коломойським, який впливає на ОП і на той момент мав свого голову Дніпропетровської ОДА Олександра Бондаренка – це додавало жару в протистоянні "слуг" з Філатовим та Корбаном", - каже експерт.

Після виборів ситуація дуже змінилася. Більш того, коли почалося гостре протистояння влади з Рінатом Ахметовим, Філатов у своїх виступах почав хвалити президента.

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що причина затишшя полягає в особі нового-старого голови ОДА Валентина Резніченка, який очолював облдержадміністрацію за Петра Порошенка, а потім – після невеликої паузи – знову зайняв цю посаду.

"У Філатова в місті все добре, фронда в міськраді задавлена, і він активно освоює бюджетні можливості. Пресинг припинився з приходом Валентина Резніченка, який, мабуть, вміє знаходити спільну мову з усіма. Відбуваються локальні конфлікти міської влади із Загідом Красновим, Олександром "Наріком" "Петровським, "мінусують" через ТГ-канали Коломойського, але не більше", - стверджує експерт.

Місцеві спостерігачі зазначають, що Резніченко не є присутнім у публічному просторі, ніхто не відчуває його діяльності. Губернатор – чисто технічна фігура, яка всіх влаштовує. Його функції у публічному просторі зараз виконує заступник губернатора Володимир Орлов, який за Януковича працював начальником митниці спочатку в Сумах, а потім у Луганській області, а пізніше перейшов на роботу до прокуратури.

"Орлов - це креатура Єрмака, він контролює розподіл коштів держбюджету в області, тобто фактично є "смотрящим" від Офісу президента", - каже Красіков, додаючи, що у голови ОДА при цьому - чудові стосунки з Владленом Тимошенко, батьком заступника голови ОП Кирила Тимошенко, і вони консультуються з багатьох питань.

В наявності маємо потенційний конфлікт по лінії Єрмак-Тимошенко. Втім, жодної боротьби між головою ОДА та його замом, як стверджують у Дніпрі, немає.

Натомість є великий конфлікт керівництва міста з місцевим головкомом СБУ. У новинах комунальних телеканалів, які підконтрольні Філатову та Корбану, про СБУ говорять безсторонньо, нещодавно навіть звинувативши його керівництво у викраденні представника партії Шарія.

"Філатов продовжує "воювати" зі спецслужбою, адже будь-який програш суду для нього як для колишнього юриста дуже погано відбивається на його реноме, тому, звичайно, вони вживають усіх можливих зусиль, щоб якщо не виграти справу проти СБУ, то будь-яким можливим способом придушити, дискредитувати начальство місцевого главку", - каже Красіков, додаючи, що з представниками МВС у "корбанавтів" жодних проблем немає взагалі.

І хоча іноді Філатова і Корбана "кошмаритимуть", це швидше настійне прохання "слуг" поділитися, ніж системне видавлювання. Власне, поява мера Дніпра в Конгресі місцевої та регіональної влади, створеної в пику Асоціації міст, яку очолює мер Києва Віталій Кличко, підтверджує відносно стабільну лояльність дуету Філатов-Корбан.

До того ж, зараз Банковій не до регіональних воєн: проти президента об'єдналися практично всі, і розжарювати обстановку, роздмухуючи протистояння з Дніпром, ніхто не буде, вважають експерти.

У Дніпрі відкрито намагається протистояти Корбану з Філатовим хіба що місцевий бізнесмен і політик Загід Краснов. Боротьба Краснова проти Корбана – давня, але марна: зараз його партія "Громадська сила" має досить слабкі позиції. Цікаво й те, що Краснов та його опонент Корбан мають спільний бізнес – Дніпропетровський стрілочний завод. Отже, війна в публічному просторі не заважає вести спільні справи.

"У Краснова немає такої системи засобів масової інформації та хорошої команди теж, а найголовніше - немає міського бюджету. Тому що гроші, які витрачаються на піар керівництва Дніпра, - це гроші з міського бюджету. І тому Краснов, з ким би він зараз не об'єднувався, має досить слабкі позиції", - зазначає Іван Красіков.

Крім Краснова, незадоволені станом справ у місті авторитетний бізнесмен Олександр Петровський, який дружив із попередньою владою. Конфліктує з дуетом Філатовим-Корбаном і олігарх Ігор Коломойський. Втім, їхні постійні сутички з Філатовим не переходять у відкрите протистояння - інакше "слуги", які орієнтуються на Коломойського, не підтримували б мера, а в місті не фінансувалися об'єкти "Великого будівництва".

Цікаво, що підтримку міського голови Дніпра здійснює проросійська опозиція – партія ОПЗЖ. Секрет у тому, що місцеве відділення ОПЗЖ – це політфраншиза Філатова, що чітко видно з її голосування - вони разом із "Пропозицією" голосують навіть за скандальні питання. Таким чином, у Філатова-Корбана влада над містом практично нероздільна. А що відбувається у області?

"Феодали" балують"

Оскільки для Зеленського Дніпропетровщина – його вотчина, не дивно, що "слуги" мають загалом по області вельми непоганий рівень підтримки. Наприклад, у Кам'янському вони ділять перше місце із ОПЗЖ, у Дніпрі вони на другому місці.

"При цьому в області дуже великий конфліктний потенціал, тут сходяться інтереси різних олігархів: Ахметова у Кривому Розі та Павлограді, Коломойського та Пінчука у Нікополі, Корбана-Філатова у самому Дніпрі", - каже "Апострофу" Андрій Золотарьов.

Водночас, похвалитися контролем над найбільшими містами регіону влада точно не може. Взяти хоча б те саме Кам'янське, колишній Дніпродзержинськ. Там правили бал бізнесмени, брати Дубинські, які почали заходити до житлово-комунального господарства області за часів Януковича через заступник голови обласної ради Івана Ступака. По суті, брати зуміли замінити ЖЕКи приватними організаціями у Кам'янському та Дніпрі.

"На виборах мера Каменського переконливо виграв Андрій Білоусов, після чого всі гроші, які Дубинські могли отримувати, вони втратили. Прийшли компанії, афілійовані з оточенням Білоусова. Виник конфлікт. І хоча Дубинські дуже щільно співпрацюють з Корбаном та його партією, Білоусова їм зламати не вдалося. У результаті було укладено перемир'я, а Дубинський співпрацює з Корбаном і займається будівництвом доріг, ремонтами різних будівель в області», – каже Іван Красіков.

Найважливіше для президента Зеленського місто, Кривий Ріг, досі залишається в безроздільній владі клану Вілкулов: "зелена хвиля" не змогла збити їх у 2019 та 2020 році, а після дивної смерті мера Костянтина Павлова вибори теж навряд чи щось глобально змінять.

"У Кривому Розі у "слуг" немає сильного кандидата, адже вони навіть разом з Ахметовим у 2022 році не змогли зрушити клан Вілкулов, ставлеником яких був покійний мер Павлов. Вілкула-старшого, вочевидь, примушуватимуть до відставки, можливо через реанімацію справ" проти Євгена Удода, близького до Олександра Вілкула. По суті, ключовим для влади у 2022 році стане саме питання Кривого Рогу", - зазначає Андрій Золотарьов.

При цьому нікого, окрім маловпливових у місті друзів та родичів Зеленського, у "слуг" немає. Можна, звичайно, згадати про популярного Юрія Корявченкова, але той категорично не хоче йти на вибори. Займається Кривим Рогом у "слуг" одногрупник Шефіра-молодшого Юрій Кисіль, голова транспортного комітету Ради, який не має ні харизми, ні рейтингу.

"У Кривому Розі кандидатур у "слуг", і перемогу вони здобути не зможуть. При цьому вони зараз воюють і з Ахметовим, і з Вілкулами: зі столиці постійно їздять перевірки до міськради, ситуація дуже напружена. По суті, альтернативи оточенню Вілкулів як 20 років тому не було, так немає і зараз", - підсумовує Іван Красіков.

Незважаючи на тиск Києва, незалежність місцевої влади зростає. І Дніпропетровська область тут – не виняток. Ресурси, які раніше йшли до центру, зараз використовуються на місцях. Ключове питання полягає в тому, чи зможе влада замість того, щоб використовувати правоохоронні органи як точковий репресивний механізм, налаштувати системну роботу між Києвом і центром. Поки що якихось дій у цьому напрямку, на жаль, не видно...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів