RU  UA  EN

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кадиров - зрадник і має бути покараний за чеченськими звичаями - син Аслана Масхадова

Чому Україна визнала окупацію Ічкерії

Чому Україна визнала окупацію Ічкерії Фото:

Однією з важливих подій минулого тижня стало визнання Верховною Радою Чеченської Республіки Ічкерія тимчасово окупованою внаслідок збройної агресії з боку Росії. Також було визнано геноцид чеченського народу. Відповідну постанову парламенту підтримали 287 депутатів. Чому це важливо для чеченського народу і що являє собою нинішній керівник Чечні, слуга Володимира Путіна Рамзан Кадиров, "Апострофу" розповів син президента Ічкерії Аслана Масхадова - АНЗОР МАСХАДОВ.

- Верховна Рада України визнала окупацію Росією Чеченської Республіки Ічкерія та геноцид чеченського народу. Ви записали звернення, в якому подякували Україні за цей важливий крок. Яка робота передувала цій події?

- Всі ці 30 років проводилася величезна робота і сьогодні ми дійшли того, що світ розплющує очі на те, що відбувається. Світ знає, що таке Росія, що вона несе і кому загрожує. Україна також тепер розуміє, що наша боротьба була справедливою. Що росіяни були окупантами на нашій землі, як тепер є окупантами на землі України. Сьогодні чеченці вітають один одного із цією подією. Але це лише перший крок з боку України. Цілком логічно, що далі має бути офіційне визнання Чеченської Республіки Ічкерія. Я думаю, що ми прийдемо і до цього. Моє звернення було спрямоване і до інших країн, щоб вони наслідували приклад України та визнали окупацію Росією нашої землі та геноцид чеченського народу. Це, наприклад, Естонія, Латвія, Литва, Казахстан, Туреччина, Польща.

- Яка з цих країн, на вашу думку, найшвидше наслідуватиме приклад України?

- Я гадаю, що це будуть країни Балтії. Вони знають, що таке Росія і ставляться з розумінням нашої боротьби.

- Наразі владу в Чеченській Республіці утримує кремлівський ставленик Рамзан Кадиров. Якою є його реальна підтримка в народі?

- Має підтримку лише серед свого оточення. Але народної підтримки він не має. Справа в тому, що велика кількість чеченців змушені були виїхати за кордон, рятуючись від репресій (Анзор Масхадов живе в Норвегії - "Апостроф"). А ті, хто залишився – бачать, що у зв'язку з оголошеною мобілізацією та злочинами з боку путінської маріонетки – Кадирова стосовно чеченського народу, миру на нашій землі немає. Війна триває. Вона набула дуже жорстокої та підлої форми використання нашої молоді для захисту інтересів Кадирова та Путіна. Зараз ми, чеченці, які проживають на чужині, робимо все можливе, щоб допомогти нашій молоді уникнути мобілізації, вивозимо молодих хлопців до інших країн.

- Відразу після оголошення в Росії часткової мобілізації Кадиров заявив, що на території Чечні мобілізацію буде припинено. Нібито тому, що план було виконано раніше. Чому було ухвалено таке рішення?

- Усі дії Кадирова залежать від забаганок Путіна. Жодних самостійних рішень Кадиров не ухвалює. Він чудово знає, що його можуть убити, як убили його батька (Ахмат Кадиров загинув внаслідок вибуху на стадіоні 2004 року, - "Апостроф"). Мобілізація не зупинялася, незважаючи на всі заяви. Люди, як і раніше, перебувають у страху, вони не знають, як вивезти своїх синів з республіки, бо кордони закриті і їх дуже важко перетнути. І я вважаю, що це лише початок. Мобілізація може набути найжахливіших форм, коли вриватимуться до людей прямо в домівки і буквально забиратимуть молодь. Кадиров, як і Путін, дуже боїться втратити владу.

Читайте також: Все буде "тік-ток": як Кадиров повстав проти Путіна

- Чи правильно я розумію, що заява Кадирова про зупинення мобілізації могла бути зроблена з дозволу Путіна. Наприклад, щоб заспокоїти народ і продовжувати мобілізацію без зайвого шуму?

- Я навіть думаю, що це було зроблено за прямим наказом Путіна. Кадиров дуже добре знає, чого хоче Путін і на самостійні дії не здатний. Кадирова ми називаємо "напіврозумною істотою". Він навіть власну думку нормально висловити не може.

- Його "дон-дон" в Україні вже стало предметом для жартів та мемів. До речі, щодо мемів. У нас війська Кадирова називають "тік-ток військами". Вони стріляють по порожніх сараях й зруйнованих будинках і знімають це на відео. А за фактом – це лише загороджувальні загони, які стоять за спиною у російських солдатів. Якою є реальна бойова цінність військ Кадирова?

– Вони можуть одягатися у дорогу форму. Але насправді вони не воїни. Ми це добре знаємо. І серед них є люди, яких я знаю. І родина Кадирових мені добре відома. Його батько був муфтієм Ічкерії. Немає у них добрих бойових якостей. Тим більше, що війна в Україні зовсім не схожа на ті війни, які були в Ічкерії. У нас була партизанська війна, а у вас є фронти, працює артилерія, використовуються ракети, чого не було у нас. У такій ситуації кадировцям тільки й залишається роль загороджувальних загонів, що стоять за спиною у російських військ. Саме тому у них є час для того, щоб знімати відео, як вони стріляють по кущах, будинках та світлофорах. Я усі ці ролики бачив. Справжній воїн, який перебуває на позиціях, не має часу для таких забав.

- Останнім часом Кадиров виявляє медіа активність. Після низки військових невдач, які зазнала російська армія в Україні, Кадиров почав активно критикувати міноборони РФ та особисто міністра Сергія Шойгу. Чого він намагається досягти?

- Він хоче показати свою важливість та участь у війні. Але він не перетинатиме межі дозволеного. Цього дурника балують грошима та владою, а він ведеться на це, всіляко догоджаючи начальству.

Читайте також: Кремлівська шизофренія: як обмін "азовців" посварив Кадирова з Путіним

- Він претендує на якісь пости в силових структурах? В Україні багато говорять, що Кадиров хоче сісти на місце Шойгу чи навіть стати начальником російського генштабу.

- Я чув про ці версії. Але я впевнений, що Кадирову не дадуть високої посади у силових структурах. Він може отримати ще якусь подачку. Наприклад, нещодавно йому подарували звання генерал-полковника. Мій батько був військовим у званні полковника. Він обіймав генеральську посаду. І я чудово знаю, якою ціною здобуваються справжні військові звання та посади.

- Кадиров у званні генерал-полковника — це просто плювок в обличчя російським військовим, як би ми до них не ставились...

- Все правильно. І російські генерали мали обуритися цій обставині. Але, як бачимо, тиша.

- Як ви вважаєте, російські генерали бояться Кадирова?

- Я знаю, про ворожнечу між генералами та Кадировим. Вона існує ще з часів Другої російсько-чеченської війни, коли всі лаври дісталися не генералам, а Кадирову. Мені відомо, що Кадиров боїться генералів, була навіть версія, що саме генерали вбили його батька.

- А як довго протримається Кадиров при владі в Чечні після того, як Путін перестане бути президентом РФ?

- Кадиров дуже боїться відходу Путіна. І він серйозно замислюється над тим, хто прийде замість нього. Кадиров скоїв таку кількість злочинів щодо чеченського, а тепер уже й українського народу, що чудово розуміє: скільки б років не минуло - люди з нього спитають.

- Під час вашого звернення Ви згадали про поле біля якогось села, де Кадирова мають покарати. Що мається на увазі?

- Це величезне поле біля села Старі Атаги (село в Урус-Мартанівському районі Чеченської Республіки - "Апостроф"). Коли я був спеціальним представником президента Ічкерії - мого батька, я підтримував з ним зв'язок, обмінюючись повідомленнями, записаними на різних носіях. В одному з таких повідомлень батько сказав, що коли закінчиться війна Рамзан Кадиров і всі зрадники чеченського народу будуть покарані. І це буде зроблено на тому самому полі. Це навіть можна назвати заповітом чеченських лідерів. Ми занадто м'яко поставилися до зрадників після першої війни. Але те, що творили Кадирови після другої війни і те, що вони роблять зараз, не залишає нам іншої можливості, окрім як покарати зрадників. В історії чеченського народу ніхто не робив нічого нічого подібного. Кадирови скоїли жахливі злочини. Вони викрадали мирних жителів, катували їх, поміщали до катівень. Людей спалювали та закопували живцем. І робили це поруч із тими, хто вбивав нас століттями – з російськими окупантами.

- На нього чекає покарання за місцевими звичаями?

- Так, швидше за все за місцевими звичаями. Іншого виходу я не бачу.

- А чи готовий чеченський народ знову розпочати боротьбу за свою незалежність?

- Наш народ пройшов через дві війни. Загинуло кілька сотень тисяч чеченців та близько 40 тисяч дітей. Я сам брав участь у першій російсько-чеченській війні і чудово розумію, що таке людські страждання та терор, який нам влаштовувала Росія. Тому, звісно, хотілося б усе вирішити мирним шляхом. Але ми чудово розуміємо, що цей маріонетковий режим має бути повалений будь-якими способами. Я бачу біль та втому чеченського народу. Ситуація така, що жорстока розплата може наступити за найменше слово, сказане проти чинного режиму. І люди запитують нас: коли ми повернемося, щоб почати очищення нашої землі. Але як син свого батька, який був блискучим стратегом і навіть у радянській армії користувався повагою серед своїх товаришів по службі за уважне ставлення до військової справи, я розумію, що для війни потрібен тил. Якого ми не маємо. А без тилу нічого не вийде.

- Як багато чеченських добровольців воюють зараз в Україні на боці ЗСУ?

– Чеченські добровольці воюють за Україну з 2014 року. Ми знаємо про Ісу Мунаєва та Аміну Окуєву, які загинули. Наразі є добровольчі батальйони імені Джохара Дудаєва та шейха Мансура. Є також чеченці, які входять до складу інших військових підрозділів армії України. Але я не можу назвати точну кількість чеченців, які воюють за Україну. Гадаю, воно обчислюється сотнями.

- Повернімося до вашого звернення, де ви висловили переконання, що режим Путіна впаде і Україна обов'язково переможе у війні. Чи можете ви спрогнозувати, коли це станеться? І зараз багато говорять, що Путін може застосувати ядерну зброю. Як Ви вважаєте, чи станеться це?

- Я ні на мить не сумнівався у вашій перемозі. Я добре знаю, як українці люблять свою країну та все, що з нею пов'язано. Та й російські генерали не показують нічого розумного. Вони ж не провели жодної грамотної воєнної операції. Просто навалилися масою, захопили якісь території, а тепер змушені відкочуватися. Так Україна скоро і Крим звільнить. Щодо тактичної ядерної зброї, то Путін, звичайно, абсолютно неадекватний. Він здатний на все аби тільки не програти. Але з іншого боку він і боїться, що США та інші країни міцно надають йому за це по пиці. Ви знаєте, у Росії немає армії. Ракети старі, іноді вони не можуть навіть злетіти. Техніка ще радянського зразка. Вони розікрали усі гроші, але так і не змогли створити власну армію. Вони нічого не могли зробити і в нас в Ічкерії, коли зайшли до нас зі своїм угрупуванням у 200 тисяч людей. Ми їх громили, ми їх підривали, вели з ними партизанську війну, але й в Ічкерії російські генерали не змогли провести жодної грамотної військової операції.

- Як Ви вважаєте, якою буде Росія після Путіна?

- Поразка Путіна не буде поразкою російського народу. Якби росіяни були розумнішими, то стали б поряд з українцями, щоб повалити нинішній кремлівський режим, який гробить їхню країну, перетворюючи Росію на державу-ізгоя, державу-терориста. Але, на жаль, росіянам простіше втекти до Казахстану чи Монголії, ніж боротися за своє майбутнє. Звичайно, мені дуже хотілося б, щоб на місце Путіна прийшов мудрий президент, який дбав би про свій народ та жив би у мирі з сусідами. Ну, а поки що немає жодної можливості жити у складі такої імперії, у стані повної невизначеності. Тому всі народи Кавказу – чеченці, інгуші, дагестанці мають відокремитися та почати будувати власне життя. Власне, заради цього ми й боролися.

Читайте також

Новини партнерів