RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Від підозри Генпрокурора до міжнародних санкцій: як просувається справа росіянина Магомеда Гаджиєва, який підтримав анексію Криму

Пропутинський політик ховається в Європі, намагаючись уникнути кримінального переслідування

Пропутинський політик ховається в Європі, намагаючись уникнути кримінального переслідування Фото:

Державне бюро розслідувань України повідомило про підозру екс-депутату Держдуми РФ від партії "Єдина Росія" Магомеду Гаджиєву . У 2014-му році Гаджиєв проголосував за закон РФ "Про ратифікацію договору між РФ та Республікою Крим про прийняття до Російської Федерації Республіки Крим та утворення у складі РФ нових суб'єктів".

Таким чином, згідно із ч.1 ст. 110 КК України Гаджієва підозрюють у зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України. У повідомленні відомства зазначається, що Гаджиєв "вчинив навмисні дії з метою зміни кордонів території та державного кордону України з порушенням встановленого Конституцією України порядку»". Фігурантові справи загрожує позбавлення волі та конфіскація майна. Детальніше про це читайте у матеріалі "Апострофа".

Нагадаємо, у березні 2023 року 20 депутатів Держдуми РФ було заочно засуджено в Україні за зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України. Кожен із них засуджений до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. У липні український суд виніс вирок ще 18 російським депутатам Держдуми за сприяння розв'язанню Росією війни щодо визнання "незалежності" окупованих територій Луганської та Донецької областей. У листопаді 2023 року Офіс Генпрокурора України повідомив, що список заочно засуджених поповнився ще 52 депутатами РФ за підтримку ухвали про звернення до президента РФ з проханням визнати "ДНР" та "ЛНР" незалежними державами. На основі зібраних доказів депутатів визнали винними, кожного також засудили до 15 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Народний депутат України Олексій Гончаренко у своєму Telegram-каналі посаду з акцентом на те, що підозра екс-депутату Держдуми РФ від пропутинської "Єдиної Росії" Магомеда Гаджиєва "буде великим аргументом для накладання на нього санкцій і блокування всієї діяльності". Навесні минулого року Магомед Гаджиєв утік із Росії та намагається "вирішити своє питання" шляхом отримання паспорта громадянина Євросоюзу (а саме Франції) або політичного притулку в США. Список європейців, які допомагають Магомеду Гаджиєву, оприлюднили у своєму розслідуванні румунські журналісти із видання RBN. Зокрема, у розслідуванні фігурує ім'я Еріка Ван де Вега – бельгійця, пов'язаного з вкрай правими європейськими політиками, торговцями зброєю та контрабандою, який відбував термін за звинуваченням у сутенерстві.

Після розслідування журналістів загострилося питання відповідальності європейських політиків, які сумнівними методами допомагають російським злочинцям уникнути правосуддя. Навряд чи різка зміна курсу Магомеда Гаджиєва, який після 20 років підтримки політики Володимира Путіна намагається прослизнути в демократичний світ через задні двері, допоможе йому уникнути попадання у списки санкцій та ряди підсудних. Гаджиєв юрист за освітою (закінчив юрфак Дагестанського держуніверситету) і не може не усвідомлювати, яку низку міжнародних Договорів та статей КК України порушив, коли підтримував анексію Криму, а також спонсорував діяльність "ЛДНР" та війну в Україні. Саме Гаджиєв завідував викраденням артефактів, що належать Україні, з Криму. Саме Гаджиєв відправив колони автомобілів із "гумпомощью" на Донбас, прикрашених його власними портретами та символікою "СВО". Саме Гаджиєву офіційно подякував за допомогу голова самопроголошеної ДНР Денис Пушилін.

Після втечі до Європи Магомед Гаджиєв заявив про підтримку влади України та запропонував співпрацю, але найкращим доказом його слів було б не "вигулювання" європейських політиків на розкішних курортах Європи, а поява в Офісі Генпрокурора України після оголошення йому підозри. У контексті повномасштабної війни в Україні діяльність російських політиків, які сприяли розв'язанню конфлікту, перебуває у фокусі уваги народу України та світової спільноти. Магомед Гаджиєв усіма способами намагається уникнути правосуддя і тиснутиме на судову систему України. Повідомлення про підозру, оприлюднене Офісом Генпрокурора, є важливим кроком у процесі винесення справедливого вироку політику, який підтримав анексію Криму та спонсорував діяльність ЛДНР і стане свого роду тестом для системи правосуддя України, з яким вона зобов'язана впоратися.
У коментарях нашому виданню Олексій Гончаренко підтвердив, що уважно слідкуватиме за ходом розслідування генеральної прокуратури та добиватиметься того, щоб у справі Гаджиєва найближчим часом було винесено судове рішення, яке стане ще однією законною підставою для накладання на нього міжнародних санкцій.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів