RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Диктатору було важливо намалювати максимальну підтримку на окупованих територіях

Выборы в России 2024 Президентські вибори в РФ проходили під пильним наглядом Фото: youtube

Результати так званих "виборів" президента РФ продемонстрували феноменальну підтримку Володимира Путіна. Офіційні дані російської ЦВК настільки неприродні, що можуть говорити лише про масштабні фальсифікації. "Апостроф" наводить докази цих фальсифікацій, а також пояснює чим загрожує продовження правління Путіна для тимчасово окупованих територій України, де ці порушення набули особливого розмаху.

Читайте також: Курс на війну: що чекати на фронті після виборів Путіна

За даними російського Центрвиборчкому, Путін отримав дуже високий відсоток голосів - 87,3%. На другому місці в цьому електоральному інсценуванні опинився представник російських комуністів Микола Харитонов із КПРФ із заявленими 4,3% голосів. За ним йдуть Владислав Даванков від "Нових людей" з 3,8% та Леонід Слуцький від ЛДПР, який посів четверте місце з 3,2% голосів виборців.

На тимчасово окупованих територіях України Путіну "намалювали" ще більші відсотки. У захопленому Криму російського диктатора нібито підтримали майже 93,6% мешканців, у Севастополі нібито 92,6%. На території окупованого Донбасу у Донецьку Путіну приписали 95% голосів, а у Луганську – 94%. В окупованих районах Херсонської області Путіну приписали 88% голосів, а у Запорізькій - майже 93%.

Жителі окупованих територій, зокрема Криму, чекали чогось подібного. Але такі аномальні результати здивували навіть них. Одна з мешканок Сімферополя у розмові з "Апострофом" зазначила, що з її знайомих на виборчі дільниці ніхто не ходив. "Ті, хто мав підтверджені кабінети в "держпослугах" та його дані збігалися з "реєстром виборців", голосували онлайн", - пояснила вона.

Щоб створити видимість високої явки, окупаційна влада активно залучала "бюджетників". Зокрема, працівників 7-ї сімферопольської міськлікарні зобов'язували голосувати на дільниці чи онлайн, а потім звітувати перед керівництвом. Аналогічну вимогу висунули співробітникам шкіл у Бахчисараї – проголосувати будь-яким доступним методом, а потім відзвітувати.

Для Путіна було надзвичайно важливо показати "підтримку" саме на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію. Заради цього у Кремлі були готові піти на будь-які методи. А оскільки "підтримка" забезпечена, тепер чоловіче населення окупованих територій може бути мобілізовано до російської армії для "захисту" нової "батьківщини".

"Окуповані території України перетворюються на концтабір, де у жителів залишиться лише одне "право" - бути мобілізованими в окупаційну армію, щоб воювати проти власної країни та своїх співгромадян. Тому зовсім неважливо, які "результати" у Путіна на цих "виборах", які у нього там "політичні плани". Реальні плани кремлівського диктатора вже озвучив біснуватий алкоголік Дмитро Медведєв - повна ліквідація України як держави. Саме це завдання і вирішуватимуть, використовуючи людей з окупованих територій просто як витратний матеріал", - пояснив "Апострофу" політичний експерт, керівник Агентства розвитку Приазов'я Костянтин Батозький.

Крутіше "вибори" проходили лише на території Чечні, де за Путіна нібито проголосували близько 99% виборців. Втім, "успіх" кремлівського диктатора на російських територіях не викликав жодних сумнівів. Вся ця інформація свідчить лише про те, що так звані "вибори" президента РФ були сфальшовані. Масштаби фальсифікацій розкриває дослідження, яке провело видання "Нова газета Європа" на основі даних 97% протоколів, опрацьованих ЦВК. Щонайменше 31,6 млн із 64,7 млн бюлетенів за Путіна, швидше за все, сфальсифіковані. В цілому без урахування електронного голосування у виборах взяли участь 74,5 млн. виборців.

Дане дослідження було проведено за методом російського математика та аналітика виборів Сергія Шпількіна. Згідно з його методом, велика частка голосів за лідера голосування (у даному випадку Володимира Путіна) на дільницях з великою явкою є аномальною й свідчить про масштабні фальсифікації.

У такій ситуації реальні результати виборів мають сильно відрізнятись від офіційних даних, оприлюднених російською ЦВК. За результатами незалежних екзитполів, проведених проектом ExtremeScan у Росії, Володимир Путін міг набрати не більше 55% голосів. "Ми проводили опитування у суботу та неділю на дуже великій вибірці — 4000 осіб. Загальна явка — 72%. У Володимира Путіна рейтинг становив 55%. Це від усіх виборців, які відповіли на запитання: „За кого ви голосували“. За Даванкова — 3%, за Харитонова - 2%, за Слуцького - 1%. Зіпсували бюлетень - 1%, ще 1% назвали щось інше і 37% відмовилися відповідати на це питання", - розповіла соціолог ExtremeScan Олена Конєва в ефірі "Дождя".

За її словами, якщо взяти всіх російських виборців, включаючи тих, хто не голосував, тоді вийде, що Путіна підтримали 44%. Ці 44% лише підтверджують результати дослідження "Нової Газети" на основі методики Шпількіна, що половина бюлетенів на користь Путіна були просто вкинуті.

Міжнародна спільнота не визнала "вибори" президента РФ на тимчасово окупованих територіях України. Представник Генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррик засудив проведення "голосування". За його словами генсек ООН "наголошує, що спроба незаконної анексії цих територій є нікчемною в рамках міжнародного права". Дюжаррик також наголосив, що понад 50 держав, включаючи США, Францію, Велику Британію, Японію, Австралію та Південну Корею, у спільній заяві рішуче засудили проведення виборів на захоплених територіях.

Що ж до визнання Путіна переможцем в цілому, то тут думки розділилися. Зокрема, Євросоюз не наважився назвати вибори до РФ нелегітимними. Однак влада Німеччини та Литви заявила, що не визнає законними та правомірними результати "виборів" у РФ. Визнавати результати виборів Путіна відмовилась і Франція.

"Офіційно робити з Путіна "другого Лукашенка" не стануть. Захід не згоден з результатами, але РФ має ядерну зброю, тому повністю рвати канали комунікацій з Кремлем ніхто не буде. Тим більше з формальної точки зору набагато важливіше, що Міжнародний кримінальний суд виписав Путіну ордер за його злочини в Україні", - пояснив "Апострофу" таку двоїстість голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Читайте також: "Вибори" без вибору: як у світі відреагували на перемогу Путіна та хто привітав диктатора

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів