RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Росія не піде на військову авантюру в Україні: названа причина

Євген Ярошенко розшифрував гучну заяву голови МЗС РФ Сергія Лаврова

Євген Ярошенко розшифрував гучну заяву голови МЗС РФ Сергія Лаврова Фото: GettyImages

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у розмові з російськими пропагандистами наполягав, що Росія не визнаватиме ДНР та ЛНР, бо так може "втратити Україну". "Апостроф" запитав Євгена Ярошенка, експерта з питань зовнішньої політики та врегулювання конфліктів центра Democracy House, про що можуть свідчити ці слова Лаврова.

Я б не розглядав цю заяву Лаврова як щось нове, що може свідчити про зміни в політиці Росії щодо Донбасу. Ці слова вкотре продемонстрували, що Росія не збирається повторювати на Донбасі абхазький чи південноосетинський сценарій, тобто визнавати "республіки", щоб потім установити з ними дипломатичні відносини, розмістити там військові бази, тобто розглядати ці території не як частину України.

Також зрозуміло, що Росія не готова повторити кримський сценарій щодо Донбасу, бо, зі зрозумілих причин, Донбас їй не настільки цікавий, як Крим. Донбас передусім розглядається як інструмент тиску на Україну, якщо він буде реінтегрований на умовах Кремля. Щоб можна було через підконтрольні сепаратистам території обмежувати свободу України у внутрішній та зовнішній політиці.

Ці тези Лаврова свідчать про таке. По-перше, Росія вкотре підтвердила, що зацікавлена в тому, щоб повернути Донбас до складу України, і можна було б через своїх маріонеток спробувати повернути Україну в сторону Росії чи принаймні загальмувати її подальший рух убік західних структур.

Читайте: Захід буде відповідати все більш жорстко: у Путіна є тільки один сценарій

По-друге, Росія досі розглядає ситуацію на Донбасі як внутрішній конфлікт. І визнання "республік" означало б, що розмови про "громадянську війну" в Україні стали б неактуальними, втратили б підґрунтя.

На мою думку, так само невигідно Росії зараз вдаватися до військової авантюри, бо це призведе до консолідації патріотично налаштованих сил. Це також може спричинити підвищення рейтингу Петра Порошенка, в чому Росія не дуже зацікавлена.

Тому, я гадаю, що виборів в Україні Росія буде використовувати широкий арсенал невійськових методів впливу на Україну: інформаційні війни, щоб дискредитувати чи навпаки підвищити тих чи інших кандидатів чи політичні сили. Це також може бути тиск у вигляді ембарго на важливі продукти експорту з України, щоб вплинути на жителів Приазов’я та Донбасу, які через війну несуть збитки. Не можна також виключати кібератаки.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників