RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Підсумки Брюссельського саміту: Європа не готова забрати безвіз, але передала сигнал

В Євросоюзі поки не хочуть йти на жорсткі кроки

В Євросоюзі поки не хочуть йти на жорсткі кроки Будинок Європейської комісії Фото: pixabay.com

22-й Саміт ЄС-Україна, який пройшов в Брюсселі у вівторок, 6 жовтня, незважаючи на побоювання, обійшовся без скандалів. Апокаліптичні прогнози деяких експертів про скасування безвізe Україні не виправдалися. Щоправда, і великих проривів досягти не вдалося. Європа показала, що поки не готова покарати мільйони українців через нездатність або невміння влади боротися з корупцією. Під час зустрічі сторони обговорювали, в тому числі і гострі питання, але це не переросло в "сварку", і це вже непогано. Про результати саміту в ексклюзивному коментарі "Апостроф" розповів дипломат, екс-міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Перед самітом в українських ЗМІ широко звучала версія про те, що Євросоюз пред'являтиме претензії до зміни правил роботи антикорупційних органів України. Однак я думаю, що в ЄС вже теж почали усвідомлювати, що в нинішній формі антикорупційні органи не дають результат. Тому і тиск з цього приводу був достатньо помірним. Для ЄС питання полягає вже не в тому, якими саме повноваженнями повинні бути забезпечені антикорупційні органи, а головне, щоб в кінцевому рахунку система давала результат. Так що якщо українська сторона запевнила ЄС, що система запрацює навіть з новими змінами, то європейців це цілком могло задовольнити.

Що стосується побоювань про скасування безвіза для України, то тут необхідно розуміти наступне. Подібні заяви звучали в основному від окремих європейських політиків, але офіційно ЄС таких заяв не робив. Звичайно, є розуміння, що безвіз надається з урахуванням багатьох обставин. Зокрема, якщо буде явне порушення тих домовленостей, які передували надання безвізу, то питання про його скасування все-таки може виникнути. Але давати сигнал про те, що будуть покарані мільйони українців через те, що українська влада не здатна або не вміє ефективно впроваджувати систему боротьби з корупцією - я вважаю, що на даному етапі Європа не готова на це піти.

У спільній заяві після саміту було також згадано про створення оціночної місії щодо "промислового безвізу" з Україною. Слід розуміти, що "промисловий безвіз" це, по суті, сигнал про відкритість ЄС і про готовність співпрацювати в подальшому. В Євросоюзі триває дискусія з цього приводу вже довгий час, але в даному випадку це сигнал від європейців, що вони готові серйозніше поставитися до прагнень України, однак зі свого боку ЄС теж буде виставляти вимоги щодо забезпечення інвестиційного клімату і захисту цих інвестицій. Так що це не буде "дорогою в одну сторону", і все залежить від подальших кроків української влади.

Також в контексті обговорення питань з Донбасу, як українська, так і європейська сторони не мали суперечностей в продовженні роботи щодо мирного врегулювання конфлікту на Сході України в Мінському форматі. Тому що поки ніхто не запропонував інший варіант працюючого формату, який би дозволив домогтися більш значних успіхів. Тому ЄС і Україна констатували той факт, що до тих пір, поки немає більш ефективних альтернатив, робота в Мінському форматі триває. Можна працювати тільки над тим, яким способом імплементувати ці угоди, щоб це було прийнятно для українського суспільства.

У рамках прес-конференції після саміту президент Зеленський нагадав про свою ініціативу створення Кримського форуму, де буде обговорюватися деоккупація півострова. Що ж, очевидно, що питання Криму треба ставити на всіх платформах, і той факт, що цим питанням впритул не займалася як попередня влада, так і нова до недавніх пір - це велике упущення. Звичайно, є серйозні сумніви, що дана платформа стане ефективним засобом щодо повернення Криму, але вона допоможе повернути кримське питання до порядку денного, в тому числі, і під час діалогу з європейцями.

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою