RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Кухар" розбушевався: чи зможе Пригожин добити Путіна

Кремль зіткнувся із найсерйознішою загрозою за всі роки путінського правління

Кремль зіткнувся із найсерйознішою загрозою за всі роки путінського правління Фото:

Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин кинув виклик всій російській владі, силовій вертикалі та особисто президенту Володимиру Путіну. Заколотники на чолі з самим Пригожиним без проблем зайняли Ростов, Воронеж, а далі колони з технікою рушили на Москву. Бунт починався під гаслами усунення міністра оборони РФ Шойгу та начальника Генштабу Герасимова, але швидко перейшов у гаряче протистояння з федеральною владою та ризиком скочування у громадянську війну. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

"Удар у псину"

Володимир Путін лише наступного дня після того, як його колишній кухар оголосив про похід проти Міноборони РФ, все ж таки відреагував на дії "Вагнера". У своєму відеозверненні він назвав дії Пригожина зрадою.

"Звертаюся до тих, кого обманом чи погрозами втягнули в злочинну авантюру, на шлях тяжкого злочину збройного заколоту… Це удар у спину країні та народу. Саме такий удар був завданий по Росії в 1917 році, коли країна вела Першу світову війну. Але перемогу у неї вкрали. Інтриги, чвари, політиканство за спиною армії та народу обернулися найбільшим потрясінням, руйнуванням армії та розпадом держави, втратою величезних територій. У результаті - трагедією громадянської війни", - заявив бункерний диктатор, пригрозивши жорстко придушити заколот.

Пригожин, який на момент виступу Путіна, ймовірно, все ще знаходився в Ростові, відкрито заявив, що йому байдужі такі погрози, і що він і всі його бойовики готові йти до кінця.

Читайте: Пригожин оголосив Кремлю війну: онлайн подій 24 червня

"Ніхто не збирається на вимогу президента, ФСБ або ще когось прийти з повинною, ніхто не хоче далі жити в корупції та обмані... Хто протистоїть нам - це ті, хто зібрався навколо покидьків", - так Пригожин відповів на заяви Путіна.

У своїх публічних виступах ватажок "Вагнера" всіляко підкреслює, що він і його кілька тисяч бойовиків нібито готові йти до кінця, не здригнувшись навіть перед смертю.

Зухвала впевненість Пригожина на відео помітно контрастує із розгубленістю кремлівського диктатора, звернення якого було бляклим.

"Путін виглядав невпевненим, щось мямлив про "жорсткі дії", хоча бунт Пригожина триває майже добу, а його колони вже перетнули Воронеж і йдуть на Москву, змітаючи позиції Росгвардії, набираючи людей і боєприпаси. Громадянська війна в РФ "офіційно" ще не стартувала, але все до цього йде. Наразі має набратися критична маса тих, хто за Путіна і тих, хто за Пригожина. Регіональні "барони", включаючи і Кадирова, і гауляйтери на окупованих територіях клянуться у вірності Путіну, але звучать голоси на підтримку Пригожина. У найближчі години буде ясною картина, хто за кого. Зараз же видно, що ініціатива в руках повара "кухаря", а федеральна влада безсила", - каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак.

Російська недодержава

Очевидно, що керівництво та військове командування Украъни вже зробили висновки з того, що відбувається в РФ.

"Росія довго маскувала пропагандою слабкість і дурість свого правління. А тепер хаосу вже стільки, що ніякою брехнею його не приховаєш. І все це - одна людина (Путін - "Апостроф" ), яка знову і знову лякає 1917 роком, хоча взагалі не до чого іншого привести не здатна. Слабкість Росії очевидна. Повномасштабна слабкість. І чим довше Росія триматиме свої війська та найманців на нашій землі, тим більше хаосу, болю та проблем для себе ж потім отримає", - заявив президент Володимир Зеленський.

У цьому контексті цікаво, що Володимир Путін вирішив поскаржитися з цієї нагоди президентам країн ОДКБ. РосЗМІ повідомляють, що "бункерний дід" провів розмови із самопроголошеним президентом Білорусі, а також із президентами Узбекистану та Казахстану.

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв, який нещодавно відмовився їхати на економічний форум до Росії, схоже, не дуже радий був слухати скарги Путіна. Президент Казахстану наголосив, що події в Росії – це внутрішні справи країни-окупанта. В результаті Путін подякував Токаєву за "розуміння ситуації", що, втім, радості йому не принесло. Ця ситуація показала, що союзники з ОДКБ явно оцінюють шанси режиму Путіна утриматися як не дуже високі.

Бунт Пригожина показав, що Росія у плані державного устрою – просто недорозвинений гігант, держава, що не відбулася, здатна поглинати і тиснути тільки на тих, хто слабший і менший. Так вийшло, що "Russian failed-state" у 2022 році отримав гідну відсіч від України, яку самі ж російські еліти та пропагандисти з дикого непорозуміння називали "недодержавою".

Багатьом ще в 2014 році і навіть раніше було очевидно, що "недержавою" є РФ, яка всі роки путінського правління по суті була сировинним придатком ЄС. Вся "могутність" режиму Володимира Путіна трималася на агресії проти слабкіших, геополітичних понтах та небажанні європейських еліт йти на конфлікт.

Український народ та армія, давши рішучу відсіч, показали всьому світу, що кремлівський "король" абсолютно голий. Тепер сама Росія тріщить по швах, а вся її силова вертикаль не знає, що робити.

"За півтора року російську армію демілітаризували, а "вагнера" та інші бандформування, що створювалися кремлівським злочинним режимом як елемент "гібридного" протистояння із зовнішніми противниками, якими так вихвалялася і пишалася Москва, зараз стали елементом дестабілізації. Справа в тому, що таких наслідків, що від вторгнення в Україну, що від наростаючої внутрішньої конфронтації, кремлівські "стратеги" та аналітики передбачити не змогли. Вони не побачили те, чим закінчаться всі їхні авантюри, бо жодного здорового аналізу у верхівки недорозвиненої країни-гіганта просто бути не може апріорі", - зазначив у коментарі "Апострофу" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Що далі?

Мотиви Пригожина більш ніж очевидні. Йому потрібні гроші та влада. Зважаючи на все, заколот планувався серйозно і заздалегідь, а заходи в Ростовській області та відповідні приготування були замасковані під "патріотичний автопробіг" для набору людей у "Вагнер".

Логіка тут проста – захоплювати і "легітимно" грабувати території в європейській частині РФ набагато зручніше та вигідніше, ніж окуповані території України, зруйновані та розграбовані самими росіянами.

Важливий момент – Путін у своєму зверненні заявив, що російська армія жорстко придушуватиме бунтівників. Кремлівський диктатор "забув", що це суперечить конституції РФ, але такі "дрібниці" мало кого турбують у ситуації, коли ФСБ, МВС, Росгвардія та інші путінські опричники виявилися безсилими проти пітерського "кухаря" та його "музичної" банди.

"Ніхто з поліції не готовий до бойових дій. Абсолютно ніхто. Навіть поліцейський спецназ "Грім", не в змозі вести бойові дії зі штурмовиками "Вагнера". Одна справа залітати в квартири і класти обличчям у підлогу опозиціонерів, а інша справа мати в противниках, людей, які в реальності готові до смерті. Поліція до неї не готова, теплий кабінет, це не окоп", - повідомляють джерела російського Телеграм-каналу ВЧК-ОГПУ.

Пригожин має людей, впевнених у своїх діях, має гроші і боєприпаси. Російський проект Gulagu.net повідомив, що господар "Вагнера" два місяці накопичував боєприпаси і брехав про нібито "снарядний голод".

Саме зараз "Вагнер" йде на Москву, розуміючи, що їм мало хто може завадити.

Путін у цій історії зробив дві стратегічні помилки. Перша – напав на Україну у 2014 році. Друга – він наївно вважав, що Пригожин та йому подібні персони будуть під ковпаком за рахунок силової вертикалі та нібито всесильної ФСБ. У результаті виявилося, що пітерський злочинець Пригожин всі ці роки "підтримував" пітерського чекіста Путіна, як мотузка повішеного.

Читайте: Переворот Пригожина: у передчутті громадянської війни

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Новини партнерів