RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Союзників багато не буває: чим Україні може допомогти Ірак

До української формули миру може долучитися Ірак

До української формули миру може долучитися Ірак Україна та Ірак розвивають відносини в економічній сфері Фото: alamy.com

Україна продовжує пошук союзників у війні проти російської федерації. Днями Міністерство економіки запросило до української формули миру Ірак. Країни обговорили продовольчу безпеку, можливість відновлення функціонування українсько-іракської спільної комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва. Чим міг би бути корисним для України іракський досвід – розповів в етері Апостроф TV експерт-міжнародник ТАРАС СЕМЕНЮК.

Політика аби долучити заради якогось списку, не є ефективною. Натомість я розумію, що долучаються ті країни, які є ефективними в своєму, скажімо так, географічному або ресурсному статусі, або ті, що мають досвід подібних військових конфліктів в минулому.

Ірак є країною, яка має такий досвід. Підтримувати стосунки з такою країною, яка може володіти достатніми запасами зброї, для нас є абсолютно правильним. Щоб заручитися підтримкою, щоб налагодити якомога тісніші звʼязки - недостатньо дипломатії.

Читайте: Гра на розширення: як Україна схиляє світ на свій бік

Потрібно, очевидно, залучати економічні важелі, що, власне, і було продемонстроване онлайн-зустріччю міністра економіки України та іракської сторони. Тому це абсолютно правильно. Тим паче, що це не перший такий контакт, вони вже відбувалися й раніше.

Так, Ірак не є визначальним в налагодженні миру, але ця країна може бути визначальним в постачанні зброї і торговельних стосунках, адже нам потрібно шукати нові ринки збуту наших товарів.

Ірак безумовно є країною, яка пережила війну, має досвід існування і відновлення після війни. Тож очевидно, налагодження звʼязків з такою країною є позитивним. Знову ж таки, наголошую: питання економіки та зброї є дуже важливим для того, щоб говорити про тісні торгові стосунки.

Звичайно, хотілося б побачити цифри торговельного сальдо з Іраком. Було б хороше питання до міністра економіки – що конкретно ми отримуємо, що залишається за кулуарами цих розмов. Адже ефективність вимірюється в цифрах.

Читайте: Мир без Росії: для чого Україна проводить консультації у Саудівській Аравії

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників