RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Допомога є, але її не вистачить: на що Україна отримає 50 мільярдів євро

Брюсселю таки вдалося знешкодити Орбана

Брюсселю таки вдалося знешкодити Орбана Фото:

Як і очікувалося, у четвер, 1 лютого, лідери ЄС досягли домовленості щодо виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро. Причому рішення було ухвалено одноголосно. Навіть прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не виступив проти. Як ухвалювалося рішення, на що підуть ці кошти і чи вистачить їх, читайте у матеріалі "Апострофа".

Знешкодити Орбана

Засідання Європейської ради, скликане спеціально для вирішення питання виділення Україні 50 млрд. євро на період 2024-2027 років, завершилося успішно. Лідери Євросоюзу виділили украй необхідні нашій країні гроші, і угорський прем'єр Віктор Орбан перешкоджати цьому не став.

А напередодні глава європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав лідерів ЄС схвалити на саміті розширення Європейського фонду миру для постачання в Україну ще більшої кількості снарядів.

Утім, лідери країн ЄС від самого початку були оптимістично налаштовані. Перед початком засідання прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що ЄС не піде на компроміси з Угорщиною щодо України.

Читайте також: Є згода всіх 27 лідерів: на саміті ЄС домовилися про 50 млрд євро для України

Проте вирішення проблеми Орбана взяли на себе прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні та президент Франції Еммануель Макрон. Вони зранку провели зустріч із упертим угорським прем'єром. Орбан навіть опублікував у твіттері фото із саркастичним підписом: "Випадкова ранкова розмова".

У результаті Віктор Орбан піддався тиску і погодився на компроміси: щороку Єврорада проводитиме дебати щодо виконання програми, а через два роки у разі потреби ЄС може переглянути фіндопомогу. При цьому Угорщина, як зазначається, не матиме права вето.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також заявив, що Угорщина не досягла від ЄС щорічного узгодження допомоги Україні, що знімає проблему "вето" надання підтримки нашій країні.

Після досягнення домовленостей про виділення Україні фіндопомоги президент Європейської ради Шарль Мішель зазначив, що рішення було ухвалено всіма 27 країнами-членами ЄС.

"Це забезпечує стабільне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що стоїть на кону", - наголосив Мішель.

У свою чергу президент України Володимир Зеленський подякував Мішелю та лідерам ЄС за допомогу.

"Дуже важливо, що рішення було ухвалено всіма 27 лідерами. Це вкотре доводить потужну єдність Євросоюзу. Продовження фінансової підтримки ЄС для України зміцнить нашу довгострокову економічну та фінансову стабільність, що не менш важливо, ніж військова допомога та санкційний тиск на Росію", – написав глава держави.

На що підуть гроші

Кошти у сумі 50 млрд євро на період 2024-2027 років виділено Україні за Програмою Ukraine Facility. Ця програма підтримуватиме зусилля щодо макрофінансової стабільності, відновлення та модернізації, одночасно реалізуючи ключові реформи на шляху вступу України до ЄС. А також перехід до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки, яка поступово приводиться у відповідність до правил та стандартів Євросоюзу.

Загальна сума 50 млрд євро на чотири роки передбачає як гранти, так і позики. Як заявляла Урсула фон дер Ляйєн, планується покрити до 45% усіх потреб України у фінансуванні до 2027 року.

33 мільярди євро буде виділено у вигляді позик, гарантованих продовженням до 2027 року існуючої бюджетної гарантії Союзу. Ще 17 мільярдів євро у формі безповоротної підтримки.

Перший транш макрофінансової підтримки у розмірі 4,5 млрд євро в рамках програми Ukraine Facility Україна розраховує отримати вже в березні. Про це заявила міністр економіки України Юлія Свириденко. Підтримка надаватиметься щокварталу за виконання визначених у плані критеріїв проведення передбачених реформ.

"Здебільшого ці гроші підуть на покриття дефіциту українського бюджету, - каже у коментарі "Апострофу" економіст, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, - але я не виключаю, що гроші також можуть направити на закупівлю військової продукції – снарядів та ракет для систем ППО".

"У 2024 році нам виділять більшу суму, а в наступні роки поменше", - зазначив експерт.

Грошей не вистачить, але надія є

На думку Бориса Кушнірука, цих грошей нам все одно замало. "Коштів, які сьогодні виділив ЄС, нам не вистачить, і тут вся надія на США та інших союзників, - вважає економіст, - Думаю, що ми можемо додатково розраховувати на фінансову допомогу від Канади, Великобританії, Австралії, Японії, тобто від держав, які не є членами ЄС".

Борис Кушнірук не відкидає і допомоги від Сполучених Штатів. "США шукатимуть нагоди нам допомогти. По-перше, вони шукатимуть гроші для нас в інших країнах. По-друге, США можуть давати фінансові гарантії під емісію наших цінних паперів", - пояснює економіст.

А ось у тому, що в Україні кошти, виділені сьогодні ЄС, не розкрадуть, експерт упевнений.

"У нас, на жаль, є проблема з крадіжкою бюджетних коштів, а ці гроші потраплять до бюджету. Але Євросоюз про це знає, а тому проблема вирішуватиметься за рахунок процедур, які існують в ЄС. Думаю, гроші розкрасти не допустять", - резюмує експерт.

Читайте: Україна отримає заморожені російські кошти: зроблено перший важливий крок

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів