RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

У глухому куті і без зовнішніх покровителів: навіщо Порошенко терміново скликав депутатів

Президент намагається зіскочити з рішення про введення блокади Донбасу

Президент намагається зіскочити з рішення про введення блокади Донбасу Президент Петро Порошенко під час зустрічі з керівниками депутатських фракцій Фото: Прес-служба президента України

Напередодні у адміністрації президента України завершилася зустріч Петра Порошенка з керівниками фракцій і груп Верховної Ради. Чому президент так раптово скликав депутатів, можна тільки здогадуватися. Блокада Донбасу, а потім відтермінування МВФ наступного траншу для України могли стати темами цієї зустрічі. Але ж ініціатором рішення РНБО виступав президент, а українська влада виконала нищівну кількість пунктів з усього переліку вимог міжнародного кредитора для отримання траншу. Що президент обговорював з депутатами, "Апострофу" розповідає політолог Кость Бондаренко.

Порошенко скликав депутатів, щоб сказати: "Ось бачите, до чого ви довели?", та викликати у них почуття провини. За словами учасників цієї наради, вони не почули нічого нового, про що б не говорили раніше. Насправді Порошенко, який фактично ввів блокаду і який тепер пожинає від цього плоди, хоче перекласти відповідальність на депутатів, які найбільше вимагали цієї блокади.

Все ж - в руках президента, тільки він може підняти питання про зняття блокади, але поки він хоче мати підтримку в цьому питанні з боку Верховної Ради. Рада нацбезпеки - це дорадчий орган, її рішення не є обов'язковим до виконання. Президент прийняв тоді рішення під тиском, в першу чергу, з боку "Народного фронту" і "Самопомочі", тепер же він хотів би якось від нього відмежуватися.

Так, блокада Донбасу не є першопричиною відмови МВФ надавати черговий транш Україні. Але треба знайти крайнього і пояснити, чому у нас проблеми.

У МВФ відправлять на переговори якщо не Гройсмана, то Данилюка, але все переговорами і закінчиться. Чи дадуть нам транш? МВФ неодноразово демонстрував, що в останній момент може зіскочити зі своїх обіцянок. В жодній країні світі жодна кредитна лінія, яка відкривалася, не закінчилася повністю. МВФ якраз тим і відрізняється, що ще жодну країну не зробив щасливішою і не довів справу до кінця.

У нашій ситуації - звернення до МВФ виглядає як крайній крок, тому що умови, які виставляє Міжнародний валютний фонд, і ті відсотки, які він вимагає, - занадто дорога ціна. До МВФ звертаються тоді, якщо вже ніхто не позичає гроші, та й навряд чи це може оздоровити нашу економіку. Якщо є будь-яка можливість припинити співпрацю з МВФ, то треба це робити, бо чим довше ми сидимо на цій "голці", тим більше ми потрапляємо в залежність від цієї фінансової наркоманії. Але, звичайно, владі зручно мати справу з МВФ, тому що за неї думають і приймають рішення.

Термінове скликання депутатів свідчить про те, що президент опинився в тупику без зовнішніх покровителів. Раніше можна було зателефонувати на вулицю Сікорського і запитати: "Що мені робити?" А тепер, коли у Вашингтоні немає думки щодо України, немає думки про те, навіщо ця країна потрібна, то президент робить величезну кількість дурниць і помилок, так як опинився під тиском з різних сторін. І тепер він намагається ці помилки мінімізувати і перекласти на інших.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати