RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Святковий переворот: хто з міністрів може залишитися без крісла

У найближчий місяць політики будуть домовлятися про новий баланс сил

У найближчий місяць політики будуть домовлятися про новий баланс сил Фото: УНІАН

Незважаючи на те, що прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, судячи з усього, вдасться зберегти своє крісло і продовжити імунітет уряду ще на рік, хиткими залишаються інші крісла у нинішньому Кабінеті міністрів. "Апостроф" розбирався, які міністри можуть втратити свої посади вже в найближчі місяці і чим займуться політики в період політичного затишшя.

Гройсман у безпеці

Коли рік тому Гройсман після довгих закадрових переговорів таки змінив Арсенія Яценюка на посаді голови уряду, йому в спадок дістався вельми різношерстий Кабмін, який фактично на двох поділили між собою дві фракції так званої коаліції – Блок Петра Порошенка і Народний фронт. Розподіл портфелів між президентом Порошенком та екс-прем'єром Яценюком був основною умовою номінального збереження коаліції, чийого розвалу так побоюються дві найбільші фракції в парламенті.

Так, в уряді залишилися міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і міністр юстиції Павло Петренко (до того ж, друг Яценюка). Крім того, за квотою Народного фронту в Кабмін потрапив міністр екології Остап Семерак і міністр інфраструктури Володимир Омелян, з яким у Гройсмана відразу не заладилося робота. До квоти НФ варто віднести і Лілію Гриневич, яка зайняла посаду міністра освіти, та колишнього члена команда Тимошенко Ігоря Жданова, який зберіг за собою крісло міністра молоді та спорту.

Залишилися на своїх постах міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр оборони Степан Полторак і міністр інформполітики Юрій Стець, чиє призначення особисто лобіював президент. За квотою БПП зайняли посади в уряді перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку Степан Кубів, віце-прем'єр-міністр з євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, віце-прем'єр з соціальних питань Павло Розенко, який у минулому уряді обіймав посаду міністра соціальної політики, віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку Геннадій Зубко, міністр фінансів Олександр Данилюк, міністр аграрної промисловості "ударівець" Тарас Кутовий, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, якого, за неофіційною інформацією, на цю посаду просував соратник президента Ігор Кононенко, міністр культури Євген Нищук і міністр з питань окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Вадим Черниш.

Не усунувся від призначень і сам Гройсман. Як вже раніше писав "Апостроф", заступаючи на свій пост, він поспішив призначити до уряду своїх людей. Зокрема, міністром кабінету міністрів став Олександр Саєнко, міністром соціальної політики – Андрій Рева. Ще одна креатура прем'єра – це віце-прем'єр Володимир Кістіон.

І якщо зі "своїми" міністрами, прогнозовано, робота у прем'єра пішла злагоджено, то зі ставлениками інших фракцій робота не задалася. Так, можна згадати, як Гройсман у розмові з віце-прем'єром Геннадієм Зубко перейшов на ненормативну лексику. Такий публічний прояв емоцій став лише відображенням внутрішніх негараздів між чиновниками.

Не склалися стосунки у глави уряду і з міністром інфраструктури Омеляном, ставлеником команди Яценюка, у якого з підпорядкування Гройсман забрав Укрзалізницю. А в конфліктах Омеляна з головою УЗ Войцехом Балчуном прем'єр регулярно стає на бік поляка. Втім, Омелян і сам погрожував піти у відставку, коли був незадоволений призначенням у міністерство "ручного" держсекретаря, але так і не виконав свою обіцянку. А враховуючи, що на крісло міністра інфраструктури, за неофіційною інформацією, поклала око Радикальна партія, чия підтримка буде вельми важлива коаліції під час голосування за звіт уряду Гройсмана, можна прогнозувати, що Омелян може незабаром звільнити своє місце.

Хоча у самій Радикальній партії не визнають своїх домагань на будь-які посади в уряді, нехай і не приховують невдоволення діючими міністрами. "Щоб щось говорити про уряд Гройсмана, треба подивитися звіт. Але я вважаю, що зміни таки потрібні. Якщо чесно, у нас до кожного з міністрів є питання. Але буде формуватися новий уряд, не буде — це треба запитати у коаліції, а ми опозиційна фракція", - розповів "Апострофу" глава комітету з питань фінансової політики, нардеп-"радикал" Сергій Рибалка.

Невирішеною залишається ситуація і з в. о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун, яка, за неофіційною інформацією, збирається у відставку в найближчі місяці. Хоча сам Гройсман нещодавно заявив, що виступає за її призначення міністром.

Що стосується самого Володимира Гройсмана, то йому не пророкують відставку вже ні в експертних, ні в політичних колах. Як раніше писав "Апостроф", для збереження власного (а не урядового) імунітету прем'єру слід було провести самостійну роботу, особисті зустрічі з депутатами та впливовими політичними функціонерами. І судячи з того, яку кількість компліментів звучала на адресу Гройсмана з боку практично всіх фракцій під час звіту на засіданні комітету ВР з економічної політики, де головує хороший друг Яценюка нардеп Андрій Іванчук, у його долі проблем не очікується.

Не скупляться на компліменти навіть "радикали", які ще нещодавно висловлювали невдоволення Гройсманом. За словами Рибалки, Гройсман, на відміну від інших прем'єр-міністрів, "знаходить час на те, що спілкуватися з фракціями, у тому числі і з фракцією Радикальної партії".

Так що слід припустити, що своє політичне майбутнє він забезпечив ще на рік. Чого не скажеш про інших міністрів.

Грядуть зміни

На думку політексперта Руслана Бортника, висока ймовірність, що частина членів уряду втратить свої місця вже в період з травня по липень цього року.

"Дійсно, є проблеми у Омеляна, який бореться з керівником УЗ, з одного боку, і з іншого боку, має дуже складні та конфліктні відносини з прем'єр-міністром. Є складнощі й у міністра аграрної політики Кутового. Є проблеми у міністра культури, міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, його досить серйозно критикують. Є ймовірність того, що може піти у відставку і міністр інформаційної політики Юрій Стець, з особистих причин. За великим рахунком, думаю, до половини складу нинішнього уряду перебуває в тій чи іншій мірі в підвішеному стані", - вважає Бортник.

За його словами, слідом за п'ятьма звільненнями керівників відомств, які вже відбулися або були анонсовані (голови ДФС Романа Насірова, голови Фонду держмайна Ігоря Білоуса, голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва, голови НКРЕКП Дмитра Вовка і голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої), слід чекати і відставок міністрів – вимушених і добровільних. "І ми до кінця сесії парламенту, до середини липня побачимо ще й порожні міністерські крісла", - зазначив політолог.

На його думку, це відбувається тому, що влада намагається очиститися від найбільш одіозних особистостей перед можливими виборами. "Сьогодні відбувається двозначна тенденція: з одного боку, влада кристалізується і очищається від тих фігур, які були інтегровані у владу колишніми партнерами з коаліції або фінансово-політичними групами, які сьогодні відійшли або увійшли в конфлікт з владою (тобто це люди, які прийшли в перший-другий уряд Яценюка). І друга складова: у мене складається враження, що влада знаходиться на передпідготовчому етапі до виборів і забирає дуже багато токсичних активів, це стосується, насамперед, Вовка і Гонтарєвої, саме тому сьогодні звучить дуже багато такого роду ініціатив, які націлені на повернення електорату – підвищення мінімальної зарплати, підвищення пенсій, скасування абонплати за газ", - зазначив експерт.

Хоча офіційно представники влади ніяк не коментують можливі перестановки в уряді (за словами заступника голови фракції БПП Олексія Гончаренка, робота членів Кабміну задовільна і ніяких рокіровок не намічається), неофіційно визнають, що частина крісел може бути звільнена, але прізвищ не називають. Можна припустити, що представники влади ще й самі не визначилися з прийдешніми перестановками, а майбутній місяць політичного затишшя в країні, поки Верховна Рада більше місяця буде на канікулах, буде використаний для проведення необхідних переговорів. За словами політолога Андрія Золотарьова, політики за цей час будуть шукати новий баланс для збереження своїх сил.

"Зараз будуть іти великі торги. Так як свято політичного договорняка нікуди не пішло з української політики, усе вирішується кулуарно – в затишних ресторанах, заміських клубах, у комітетах Ради. Сторони домовляються про те, щоб зберегти політичний баланс і нинішню картельну партію влади; і очевидно, що при пошуку цього балансу будуть достатньо серйозні кадрові перестановки в Кабміні. Поки що з двох варіантів: новий уряд або зміна в ньому. Очевидно, усі схиляються до другого варіанту. Плюс, у понеділок (10 квітня, - "Апостроф") повинні були розглядати позов Шокіна, але він відтягнув час, не з'явився. Очевидно, він чекає. Відповідно, багатоходівка з переформатування нинішньої влади не закінчена. Політичні квоти кілька перетасують: зменшиться у Народного Фронту, додасться у команди президента, можливо, перепаде щось радикалам, їм відстебнуть від барських щедрот. Але очевидно, що у святковий і постсвятковий період ми побачимо, на який формат все вийде", - сказав Золотарьов.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати