RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко придумав, як не спілкуватися з народом, а міністри "ховаються" у відрядженнях

"Апостроф" намагався записатися на прийом до українських міністрів

"Апостроф" намагався записатися на прийом до українських міністрів На прийом до президента України потрапити неможливо ніяк Фото: УНІАН

Генерального прокурора України Юрія Луценка присоромили за те, що той всіляко уникає особистого прийому громадян. Нардеп Сергій Лещенко заявив, що пробитися до генпрокурора неможливо. У той час як, згідно з українським законодавством, голова ГПУ зобов'язаний такий прийом вести. Наскільки більш доступні інші топ-чиновники і як взагалі працює механізм особистого звернення "народ-влада", розбирався "Апостроф".

Прийоми на вищому рівні

Стаття 40 Конституції України говорить: "Усі мають право особисто звертатися в органи державної влади, органи місцевого самоврядування та до посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь".

У свою чергу стаття 22 закону "Про звернення громадян" закріплює за чиновниками обов'язок особисто приймати громадян. "Керівники та інші посадові особи органів державної влади, місцевого самоврядування зобов'язані проводити особистий прийом громадян", - наголошується в тексті статті.

Така норма стосується не тільки чиновників середньої руки, але навіть президента, прем'єр-міністра і спікера парламенту. Таким чином, закон дає право будь-якому громадянину безперешкодно прийти на прийом до будь-якого українського чиновника, починаючи від президента і закінчуючи працівником ЖЕКу, "із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення", про що свідчить стаття 1 закону "Про звернення громадян".

Як же потрапити на прийом до вищих посадових осіб в Україні? До президента – ніяк. Незважаючи на те, що "вищі посадові особи держави здійснюють прийом у встановленому ними порядку", Петро Порошенко такого порядку не встановив взагалі. Замість нього прийом пересічних українців ведуть співробітники його адміністрації.

Потрапити на прийом до голови парламенту Андрія Парубія також неможливо. У Верховній Раді існує цілий відділ з питань звернень громадян, однак графіка прийому спікера ВР на сайті цього відділу немає. Пробитися на прийом можна тільки до голів парламентських комітетів. Також є графік прийому людей лідерами фракцій.

"Голова Верховної Ради особисто не приймає. Згідно з розпорядженням, він здійснює свої прийоми через голів комітетів і фракцій", - пояснили "Апострофу" в апараті парламенту.

У документах, що регламентують механізм особистого прийому громадян у ВР, сказано, що голова парламенту приймає людей, керуючись статтею 23 закону "Про звернення громадян", тобто сам встановлює порядок прийому. Але, як і президент, спікер не встановив такого порядку. Цікаво, що в 2012 і 2013 роках, коли Парубій був простим нардепом, він входив у число парламентаріїв, які найактивніше приймали громадян.

У Кабміні вирішили відверто не відгороджуватися від людей, тому екс-прем'єр Арсеній Яценюк придумав доволі оригінальний лайфхак, яким користується і його наступник Володимир Гройсман. Пам'ятайте всі ці поїздки прем'єра, коли він співчутливо слухає проблеми бабусь і дідусів, інспектує будівництво доріг, лікарень, підприємств? Ось це все, виявляється, і є виконання прем'єром закону "Про звернення громадян".

"Прем'єр-міністр України проводить прийом громадян у формі прямого спілкування з громадянами під час робочих поїздок в регіони, здійснення інших заходів за його участю, де громадяни особисто звертаються до голови уряду із заявами, скаргами та пропозиціями", - йдеться у тексті "Порядку проведення прийому громадян прем'єр-міністром України" від 30 квітня 2015 року, затвердженому Яценюком. Часу для особистого прийому громадян у себе в кабінеті прем'єр не виділив.

Доступ до тіла

До чиновників простіше – міністрів, прокурорів, голів державних відомств – теоретична можливість потрапити на прийом зберігається. На сайті кожного органу влади є графік особистого прийому громадян його керівником. Але як це працює на практиці?

На момент написання цього матеріалу був прийомний день у міністра юстиції Павла Петренка. Відразу варто відзначити, що порівняно з чиновниками Адміністрації президента, наприклад, з головою АП Ігорем Райніним, який приймає людей у перший вівторок першого місяця кожного кварталу року, Павло Петренко балує українців своєю увагою. Міністр юстиції, згідно з даними на сайті Кабміну, проводить особистий прийом кожної останньої п'ятниці парного місяця. Що вже говорити, "Апострофу" пощастило потрапити на цю останню п'ятницю парного місяця. Дзвонимо у приймальню Мін'юсту і пробуємо записатися на тет-а-тет з Петренком.

Міністр юстиції Павло Петренко Фото: facebook.com/PavloPetrenko.official/

"Сьогодні приймає його заступник", - відповіли "Апострофу" в приймальні.

"А як потрапити саме до міністра? Можливо, потрібно записатися на наступний прийом у грудні?" – цікавимося ми.

"Ну, як показує остання тенденція, він практично не приймає. Завжди хтось із його заступників", - пояснили у приймальні.

Можливо, стан справ в Мін'юсті – лише прикре непорозуміння, і в інших міністерствах справи йдуть краще?

Звертаємося до приймальні громадян МВС України. Згідно з графіком на сайті МВС, глава відомства Арсен Аваков має вести прийом кожного першого вівторка місяця. Пробуємо записатися на прийом, але тільки з тією умовою, що потрапимо саме до Авакова.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков Фото: УНІАН

"Ви розумієте, міністр може бути на місці, а може бути й у відрядженні", - відповідають нам у приймальні.

"А виходячи з практики, міністр частіше приймає чи ні?" – цікавимося ми.

"По-різному... Інформації немає, і гарантій теж немає. Якщо щось термінове, напишіть краще на електронну пошту", - порадили в МВС.

Ймовірно, краще справи йдуть в Мінкульті? Євген Нищук повинен вести прийом кожний перший четвер місяця.

Міністр культури України Євген Нищук Фото: kmu.gov.ua

"Ні, міністра не буде, він у відрядженні", - відрізали у приймальні Нищука.

А як бути з Міністерством аграрної політики та продовольства? Тарас Кутовий має приймати громадян кожен другий четвер місяця.

Міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий Фото: УНІАН

"Міністр у відпустці і вийде тільки за місяць. Поки він у відпустці, ви до нього, звичайно, не потрапите", - розповіли "Апострофу" в приймальні Кутового.

"Добре, але за місяць міністр вийде з відпустки. На який день можна записатися на прийом?" – ставимо логічне запитання.

"Я не знаю, вийде він чи ні", - зазначили в приймальні міністерства.

Варто відзначити, що одна можливість поспілкуватися з працівниками міністерств і вирішити свої питання для українців все ж зберігається. Ця можливість – пряма телефонна лінія з чиновниками центральних органів виконавчої влади.

На момент написання матеріалу біля телефону чергували співробітники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, які надали нам професійну консультацію. Однак кожне міністерство проводить таку лінію всього раз на три місяці, а значить, чекати потрібного фахівця доведеться довго.

Навіщо це потрібно

Для чого взагалі потрібен сам механізм особистого спілкування "народ-влада" і наскільки він ефективний? На думку нардепа Сергія Лещенка, який неодноразово і безуспішно намагався потрапити на прийом до Юрія Луценка, чиновники просто зобов'язані виконувати закон і зустрічатися з людьми.

"Це вимога закону. За законом він (Луценко, - "Апостроф") зобов'язаний проводити особистий прийом громадян, і це запропоновано йому робити в четверту п'ятницю кожного місяця лише дві години на місяць, - каже "Апострофу" Лещенко. – Чиновники не хочуть спілкуватися з людьми. Вони живуть повністю у своїй реальності і відірвані від життя. Вони не хочуть вислуховувати скарги людей, їх звернення. Вони не хочуть бачити реальність в тому вигляді, в якому вона є".

Однак екс-міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко запевняє, що насправді подібні прийоми не здатні показати чиновникам реальність життя в країні.

"Прийом, звичайно, потрібно проводити, і відмовок тут бути не може. Але, з іншого боку, не треба ідеалізувати цей механізм. Насправді це – швидше спадщина радянського режиму, - пояснює "Апострофу" екс-міністр. – Я розумію, коли депутат веде особистий прийом громадян, адже вони його обирають. А якщо ми говоримо про міністрів, їм дійсно потрібно розуміти, що відбувається в країні і наскільки ефективно працюють їхні відомства. Але особистий прийом громадян – абсолютно не той механізм, який дає реальну картину, адже, як правило, на такі прийоми люди приходять зі своїми особистими проблемами. Наприклад, 95% звернень до міністра ЖКГ стосуються несправного крана або протікання даху. Якогось узагальнення тут немає. Ефективний зворотній зв'язок з суспільством має будуватися через роботу громадських рад, консультації з експертами, конференції".

А поки законодавство не змінено, залишається сподіватися, що чиновникам не прийде в голову ідея виділити в своєму графіку лише один день для прийому – 29 лютого в невисокосний рік.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі