RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Питання Донбасу знову розколе Раду

Захід очікує від України продовження дії закону щодо Донбасу

Захід очікує від України продовження дії закону щодо Донбасу Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Після успішного голосування за новий склад Центрвиборчкому перед владою - новий виклик: потрібно в черговий раз продовжити дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО). Співрозмовники "Апострофа" серед депутатів вважають, що навколо закону знову спалахнуть запеклі суперечки, але в кінцевому підсумку спеціальний режим для ОРДЛО продовжать.

Хто кому агент Кремля

На останньому пленарному тижні в парламенті відбулися відразу кілька зустрічей неформальної "Мінської платформи" (група депутатів на чолі з першим віце-спікером Іриною Геращенко, які займаються темою Мінських угод) з західними дипломатами щодо закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

У різні дні із народними обранцями захотіли зустрітися спецпредставник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) в тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі Мартін Сайдик, а також посли Франції та Німеччини в Україні Ізабель Дюмон та Вольфганг Ернст Райхель, директор відділу зовнішньої політики політичного відділу посольства США в Україні Джон Кастнінг. Останній до того ж є радником спецпредставника США з питань України Курта Волкера. Окремо поговорив з "Мінською платформою" на ту ж тему міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Пресу на ці зустрічі не запросили, а офіційний сайт парламенту опублікував сухі звіти. Жвавість дискусій, на думку кількох учасників з числа депутатів, вони не передають. Високопоставлені гості хотіли дізнатися настрої в депутатському корпусі і переконати незгодних з ідеєю пролонгації закону про спецстатус, яких вистачає. За словами західних дипломатів, міжнародні партнери готові далі підтримувати Україну в протистоянні з Росією, проте провал голосування буде виставлений як відмова Києва від Мінських угод. А на цій підставі Москва вимагатиме скасувати санкції, і Захід опиниться в складному становищі.

Деякі учасники побачили в таких аргументах (і в самій частоті зустрічей) політику "викручування рук". Але є й інша думка. "Я б не назвав це тиском. Вони (дипломати, - "Апостроф") просто намагалися переконати, хоча зробити це дуже складно. Пройшли ті часи, коли п'ятою нас можна було тиснути", - розповів виданню заступник глави іноземного комітету Ради Віктор Вовк (Радикальна партія), який брав участь у зустрічах.

Міністр Клімкін, втім, дав зрозуміти: для влади відмова від голосування буде підіграванням Кремлю. Це відповідає парадигмі президента Петра Порошенка, відображеній в останньому посланні до Верховної Ради. Як заявив глава держави, продовження українським парламентом дії закону про спецстатус ОРДЛО в минулому році стало для Москви "неприємною несподіванкою", через яку їй нібито довелося коригувати тактику. "Погодьтеся, це було б злочинною помилкою дати Московії шанс звинуватити Україну в невиконанні [Мінських] угод і домогтися ослаблення санкційного тиску. Я абсолютно переконаний, що це точно не український сценарій", - сказав Порошенко в програмній промові.

При цьому в Раді, за спостереженнями "Апострофа", противники голосування залишаються тими ж, що й 6 жовтня 2017 року, коли Рада вперше продовжила особливий режим для непідконтрольної частини Донбасу. "Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив на зустрічі зі спецпредставником США Волкером (відбулася з лідерами фракцій позаминулого тижня, - "Апостроф"), що фракція завжди голосувала проти законів, які спрямовані на імплементацію "Мінська", і не змінить позицію", - зазначив "Апострофу" депутат Вовк.

Фото: УНІАН

Гостро критикувала продовження закону фракція "Батьківщини". "Фракція не збиралася з цього приводу, бо питання ще не на порядку денному. Але ми не голосували в попередній раз", - прокоментував" Апострофу" народний депутат Олексій Рябчин ("Батьківщина").

Послідовно виступає проти закону і фракція "Самопомочі". Її представників навіть немає в "Мінській платформі" (власне, самі домовленості в цій партії вважають "капітулянтськими").

Втім, співрозмовники видання в депутатському корпусі прогнозують, що, як і в минулому році, необхідні голоси дадуть не тільки провладні фракції "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту" (НФ), але і їхні сателіти в парламенті – депутатські групи "Відродження" і "Воля народу", а також окремі позафракційні депутати, які орієнтуються на Адміністрацію президента. В цілому проект закону, який вносив відповідні зміни до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, підтримали 229 депутатів. Ухвалений 6 жовтня, він набув чинності 10-го, і рівно за рік закінчується термін його дії.

Час для питань

Збіг чи ні, саме зараз, коли знову йде обговорення цієї теми, пройшла інформація про провал переговорів з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про виділення фінансової допомоги. У парламентських кулуарах заговорили про зв'язок з ситуацією навколо закону про особливий порядок на Донбасі. Член парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Віктор Романюк (НФ) заперечує: "Подібні питання місію МВФ не стосуються. Там працюють вихідці з великих аудиторських компаній, які роблять все за калькою... Вони малюють здоровий фінансовий ресурс, який потрібен для країни, щоб далі розвиватися... відповідно, дають якісь прогнози. Якщо ми не вписуємося, їм нецікаво з нами співпрацювати, тому що це буде невдалий кейс".

При цьому він згоден з прогнозом, що НФ підтримає продовження закону про спецстатус за умови домовленостей із західними партнерами.

Співрозмовник видання в оточенні прем'єр-міністра Володимира Гройсмана у коментарі "Апострофу" назвав версію про зв'язок між новими міжнародними кредитами і голосуванням "абсурдною".

З іншого боку, незрозуміло, що саме буде в тексті закону. Минулого разу прихильники жорсткої лінії в Раді – перш за все в НФ – зуміли в якості розміну за особливий режим для ОРДЛО домогтися закону про реінтеграцію Донбасу, де Москва названа "агресором", а непідконтрольні Києву території — "окупованими". Яких поступок вони доб'ються на цей раз, поки неясно.

Інший важливий момент: продовжити спецрежим хочуть знову на рік. Однак у такому разі новий строк закінчується в розпал виборчої кампанії в Раду (день голосування – 27 жовтня 2019 року), і складно уявити, як в таких умовах організовувати нове голосування.

Але відповідати на ці питання ініціатору закону про продовження особливого порядку для ОРДЛО – президенту Порошенку доведеться вже зараз.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати